Stockholmsbörsen: Efter en initial uppgång i fredags till 1141-nivån föll kursen tillbaks och låg därefter och skvalpade mellan 1136-1138 innan kursen punkterade gapstödet från i torsdags vid 1136 en halvtimme innan stängning. Stängningskursen 1135,0 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. Precis som jag skrivit de senaste dagarna har köparna vacklat så fort den fallande motståndslinjen närmat sig, så även i fredags.
I fredags var det termins- och optionslösen varför jag inte kan lägga alltför stor vikt vid omsättningssiffrorna som för OMXS30 uppgick till 9,8 miljarder kronor vilket låg 3 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Eric B var även under fredagen högst omsatt men inte heller under fredagen var det någon aktie som stack ut. 40 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 2,7 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.
200-dagars medelvärde har åter börjat vrida upp (fortfarande knappt noterbart) men avståndet till kursstaplarna i dagsgrafen är för stort för att det ska vara lockande med nya köp. Vid de senaste två försöken att ta ut den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000 och 2007 har lockat tillbaks säljarna.
Divergensen mellan MACD och prisgrafen är tydlig och vi har en tydlig försvagning om vi jämför toppen från den 13 januari med fredagens högsta. När inte kursen vid ett andra försök når det övre bollingerbandet är det en tydlig försvagning. Kursen fortsätter än så länge med momentumindikatorerna parkerade vid taket men så länge inte tidigare stödnivåer punkteras är sannolikheten större för en fortsatt uppgång än en trendvändning.
Bästa sektorer i fredags blev olje- och finansrelaterade bolag. Sämst gick konsumenttjänstföretag och teknologi (precis som i USA).
PA Resources steg 7 procent och närmar sig nu åter det tydliga motståndet vid 0,19 kr. Kinnevik och MTG steg kraftigt tillsammans med Elekta.
Högst omsatta aktier under fredagen blev Eric B 591 Mkr (-0,2%), HM B 575 Mkr (-0,9%) följt av Volvo B 466 Mkr (+0,2%).
OMXS30 inför veckostarten: Idag håller de amerikanska börserna stängt och det brukar vara svårtrejdade dagar. Även om vi får en inital uppgång efter att den stigande stödlinjen testats blir jag inte förvånad om 1142-nivån åter lockar tillbaks säljarna. Risken är överhängande att det blir skvalpigt under måndagen.
Intresseklubben antecknar:
– Exportbolag i Japan faller på yenförstärkningen
– Hexagon får sänkt rek av Deutsche bank
– Trelleborg får höjd rek av Deutsche bank
– SKF får höjd rek av Handelsbanken
– Nordea: HÖjd riktkurs från Credit Suisse
– HIQ: Sänkt rek
– Fabege: SHB sänker rekommendationen
– Castellum: Handelsbanken sänker reken
– SHB: HÖjd riktkurs av Credit Suisse
– Swedish Match: Sänkt rek av Nomura
– Securitas: HÖjd riktkurs av Handelsbanken
– Elekta blankas hårt av Greenlight Capital
– Centern nere på 3,2 procents väljarstöd enligt Sifo
– Angela Merkel förlorade regeringsmakten i delstaten Niedersachsen efter söndagens val
– Antalet ansökningar om bygglov för småhus rasade med 32 procent 2012 och det motsvarar nästan 70%
Håll koll på följande tider idag:
– USA-börserna håller stängt för Martin Luther King Day idag
– Storbritannien: Rightmove husprisindex januari kl 1.01
– Tyskland: PPI december kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Frankrike: Auktion av statspapper kl 15.00
– EMU: Eurogruppsmöte kl 17.00
USA inför tisdagen: Efter en inledande nedgång till stödnivån kring 1476 kom köparna tillbaks och avslutade veckan starkt. Fredagens stängningskurs vid 1485,5 motsvarade en uppgång med 0,3 procent vilket i sin tur var en uppgång med 0,7 procent från fredagens lägsta. Fredagens stängningskurs var den högsta sedan den 26 december 2007. Förhoppningar om en tillfällig framflyttning av dagen då skuldtaket måste höjas fick placerarkollektivet på gott humör. Bäst av börsindexen gick DJIA som steg 0,4 procent medan teknikintensiva Nasdaq 100 backade 0,1 procent och det var den sjunde dagen av åtta som indexet steg. Det var fjärde dagen i rad som S&P 500 stängde på plus.
Totalt omsattes 3,0 miljarder aktier under fredagen vilket var den högsta omsättningen sedan den 7 november (jag räknar inte lösendagar). Omsättningen var 30 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 336 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg vilket innebar att det var bra bredd i uppgången. Energi- och oljebolag gick bäst medan teknologi- och finans gick sämst. Hittills i år har S&P 500 stigit med 6,0 procent och Nasdaq composite 5,9 procent.
Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig en bra bit ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar uppåt och noteras inför tisdagen kring 1395 (stängt under måndagen). Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.
Asien: Det är små rörelser på de asiatiska börserna där den japanska börsen backar efter att yenen rekylerat upp. Idag påbörjar den japanska centralbanken sina diskussioner om ekonomiska lättnader och imorgon väntar marknaderna spänt på ett uttalande. Efter den senaste tidens uppgångar blir det helt naturligt närmare säljknapparna men än så länge talar det mesta för att investerare kommer att utnyttja rekyler för att komma in i marknaden. För svenskt vidkommande är veckans intressantaste siffra torsdagens arbetslöshetsstatistik för december från SCB.