Stockholmsbörsen igår: Det råder ett vakum på världens börser där de stora elefanterna håller andan i väntan på vad Fed och ECB kommer att göra eller snarare utlova. ECB måste invänta utfallet i tysk domstol i mitten av september och kan inte leverera förrän i oktober eller november. Fed lär dock komma med något, men frågan är om det blir tillräckligt för att riskaptiten ska locka tillbaks de större aktörerna. Fredagens Fedmöte och eventuella löften från Helikopter Ben är det som alla väntar på.
Teknisk analys OMXS30: Efter tisdagens kraftiga nedgång var det mycket som talade för att en kortare uppstuds skulle inledas igår. Inledningsvis steg kursen upp till 1048,2 för att falla ner och täppa till uppgången. Efter en timmes handel noterades dagslägsta på 1040,4. Stängningskursen på 1045,6 motsvarade en uppgång med måttliga 0,5 procent.
Inför tisdagen hittar vi MA-200 i 60-min diagrammet kring 1070 och medelvärdet har börjat vinkla av nedåt. Den förväntade uppgången blev varken kraftfull eller långvarig vilket jag tolkar som ett svaghetstecken. Dagsstängningen under tisdagens marubozulinje indikerar att säljarna fortfarande behåller kontrollen.
Förra veckan backade OMXS30-indexet med 3,0 procent och hittills i år har nu uppgången för storbolagsindexet reducerats till 5,9 procent.
35 av de 62 aktier jag dagligen bevakar stängde på plus medan 17 stängde på minus. 10 stängde oförändrat jämfört med i tisdags. Bäst gick SCA B (+2,0%), ABB (+1,4%) följt av Ericsson (+1,4%).
Bästa sektorer under onsdagen blev teknologi och detaljhandel. Sämst gick gruv- och råvarubolag.
Högst omsatt under gårdagen blev Volvo B (+0,4%), Atco A (-0,5%) följt av Sandviken (-1,4%).
S&P 500: Vi får förflytta oss tillbaks till januari 2008 för att hitta ett liknande lågvollaläge i S&P 500-indexet. Upp- eller urladdning återstår att se. Helt klart närmar vi oss en spännande fas. Kortsiktigt är det dock för stort fokus på Helikopterbens kommande tal.
OMXS30: För första gången sedan trenden vände upp har vi nu fått en bekräftad säljsignal. Gårdagens lilla kursstapel som inte mäktade med att ta ut marubozulinjen för tisdagens långa röda kursstapel ser jag som ett svaghetstecken. OM inte 1050 tas ut idag är risken överhängande för att nedgångstakten tilltar ytterligare idag, trots den positiva månadseffekten.
Det kan ju vara värt att nämna en artikel i DI.se igår där Fredrik Lundberg dels anser att det inte existerar någon fastighetsbubbla varken för kommersiella eller priva fastigheter. Han rekommenderar även småsparare att tanka på sig aktier att lägga i byrålådan på lång sikt nu, det är en bra tid för det menar han. Det är lite märkligt att det är en bra tid ungefär ett år efter det att han själv tankade ordentligt och samtidigt som trenden fyller fyra år som är snittet mellan trendvändnigarna de senaste 150 åren. Kan inte vara mycket bättre tajming än så för den gode Lundberg att kliva av… Saknar han kanske volymer på börsen så att han inte sänker sina egna innehav när han försöker kliva av…
Svenska rapporter idag:
– Boule Diagnostics, Mekonomen (kl 8.00), Sensys Traffic (kl 15.00), StjärnafyrkantUtländska rapporter som kan vara av intresse:
– BW Offshore (kl 7.30)Tider som är intressanta idag:
– Japan: detaljhandel juli kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
– SCB: sparbarometern 2 kv kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
– SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor juni kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet augusti kl 9.55
– Polen: BNP 2 kv kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder juli kl 10.00
– Handelsbanken: konjunkturprognos kl 10.00
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimatet augusti kl 11.00
– EMU: konfidensindikator augusti kl 11.00
– USA: privata inkomster och privatkonsumtion juli kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 34 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– USA: ICSC detaljhandelsförsäljning augusti kl 18.00
– USA: Auktion av 7-årig revers kl 19.00
USA: Fed skrev i Beige Book att den amerikanska ekonomin ökade ”gradvis” under juli och tidiga augusti. Både bostadsmarknaden och detaljhandeln gick framåt men tillverkningsindustrin backade något. Även om det sker en gradvis återhämtning är den fragil och det är för tidigt att räkna bort kvantitativa lättnader var en av kommentarerna.
Investerares blickar riktas nu mot fredagens tal från Ben Bernanke. Volymerna är nere på de lägsta nivåerna i år. ”Bäst” av börsindexen gick Russell 2000 med en uppgång på 0,3 procent.
Teknisk analys S&P 500: Även under onsdagen inledde S&P 500 nedåt för att testa av 1407 som blev gårdagens lägsta. Viss återhämtning skedde i samband med att The Beige Book presenterades med uppgångarna var minst sagt måttliga. Stängningen på 1410,6 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.
Förra veckans marginella nedgång med 0,5 procent innebär att uppgångssviten med sex veckors oavbruten uppgång bröts, dock marginellt. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 veckan ut innebär det att de senaste tre senaste månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,2 procent vilket kan jämföras med 18,3 procent hos Nasdaq.
Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen mer än att de svaghetssignaler som jag påtalat en tid verkar hålla de stora elefanterna på behörigt avstånd.
Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna idag på morgonen. Sämst går sydkoreanska Kospi och Hang Seng i Hong Kong som backar mer än 1 procent. Japanska Nikkei och Australiska All Ordinaries backar 0,8 procent medan Kinesiska Shanghai endast backar marginellt kring 0,1 procent.