Börsveckan inleds uppåt men risk för bakslag!

Stockholmsbörsen steg tillsammans med de europeiska börserna rejält i fredags på förhoppningar om att EU-ledarna ska komma fram till en lösning på skuldkrisen. Efter en positiv öppning höll sig OMXS30 på plus, även om det var lite skakigt under fredagsförmiddagen. Under eftermiddagen tilltog riskaptiten inför helgen EU-toppmöte vilket stärkte köparna (och inte minst tvingade blankare att stänga sina korta positioner) vilket drev på uppgången. Stängningen på 965,20 motsvarade en uppgång på hela 3,33 procent. Den totala omsättningen i Stockholm,inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 20,6 miljarder kronor. 57 av de 65 aktier jag följer steg och endast 8 stängde med negativa förtecken, däribland Ericsson och Axis där det var vinsthemtagningar. Fredagens uppgång ”räddade veckan” som stängde plus 0,9 procent. Volymen var marginellt lägre än i fredags och 2 procent lägre än snittet.

Högst omsatta aktier i fredags var i nämnd ordning: Ericsson (-1,98%), HM B (+3,27%), Atlas Copco A (+5,91%), Lundin Petroleum (+9,77%) och Volvo B (+4,16%). Dessa aktier stod för 33 procent av omsättningen.

Bästa sektorer i fredags blev inte helt oväntat energi och finans, efter Lundin Petroleums uppgifter att fyndet i Nordsjön verkar vara mer än dubbelt så stort som tidigare indikerats. Sämst och den enda sektor som stängde på minus var IT, tyngt av Ericsson.

Även om det fortfarande finns goda chanser för ett lyckat genombrottsförsök av 970-nivån är det positiva kortsiktiga sentimentet på väg att utmanas. Om den tidigare toppen 932 punkteras ökar chansen för en negativ avslutning på veckan, men så länge OMXS30 håller sig ovanför 942 är det köparna som har kommandot, men om veckan stänger lägre har vi fått en vändningsformation för nedgång. Även om fredagen öppnar positivt krävs det att kursen håller sig ovanför 952 för att sentimentet skall fortsätta vara positivt.

Börserna steg kraftigt i både Europa och USA i fredags. Uppgångarna har fortsatt i Asien när veckan inleds. Än så länge har vi inte haft någon volymtillväxt i samband med uppgångarna. Trots det positiva utbrottet i fredags noteras VIX på fortsatt höga och nervösa nivåer. Put/Call-ration visar att placerarkollektivet nu positionerar sig för en vändning nedåt och det blir intressant att se om EU-ledarna med nya lån, större hävstång och ett eventuellt QE3 skall förändra bilden, som inte är så ljus. Det är märkligt att USA efter Tarp, QE1, QE2 och SWAP inte lärt sig att det inte går att låna sig till en bättre ekonomi. Precis som min bloggranne Cornucopia brukar säga: ”Det är bara idioter som inte lär sig av misstagen…”. Fredagens starka avslutning kommer troligtvis att färga inledningen av börsveckan, men om det leder till att fyndblankarna kommer tillbaks eller köparna stärks återstår att se.

Det är många likheter med rapportperioden i oktober 2007. De flesta analytiker ser positiva rapporter som en garanti för att hösten skall sluta positivt och hävdar att de stora börsbolagen klarar krisen bra. e24, SVD

Andreas Cervenka (bästa skribenten tillsammans med Viktor Munkhammar) skriver i SvD en intressant artikel om hur lätt det är att dra felaktiga analyser genom att studera siffror och diagram. Det kan inte nog påtalas hur viktigt det är att vara ödmjuk inför det man ser/tolkar i diagrammen och ha bra koll på sitt money management. SVD, e24

Inte helt oväntat var det tunnsått med nyheter från EU-toppmötet i helgen. EU-ledarna lovar naturligtvis att de ska ta fram lösningar på skuldkrisen till onsdag. Mera lån, skuldnedskrivning, större hävstång och höjda räntegap för småspararna kommer att bli den oundvikliga lösningen. e24, DN, SVD

De nya Socialdemokraterna (M) har haft stämma i Örebro i helgen. Anders Borg vill sambarbeta med facken för att hitta lösningar på hur ungdomar och invandrare lättare ska ta sig in på arbetsmarknaden. Förslaget innebär morötter i form av höjd a-kassa och sänkta arbetsgivaravgifter. Inte helt oväntat ställer sig arbetsgivarna avvaktande, eller snarare frågande. Taktiken är uppenbar, nämligen att äga de frågorna och de innersta våta socialdemokratiska drömmarna om höjd a-kassa för att pressa Åsa-Nissepartiet närmare den stupstocken och vänsterfällan. Kanske det är ett smart drag, det brukar det ju iofs vara när Borg kommer med sina utspel. Inte oväntat kom utspelet när sossarna rasar som värst. Endast 25,5 procent av väljarna föredrar Åsa-Nisse-politik enligt en extra undersökning som Sifo gjort.

SAS säger sig nu märka av effekterna av en djupare kris i Europa genom att de som reser väljer billigare de billigare biljettalternativen. Det är fortfarande märkligt att så många företag har tid och lust att åka på möten när ett stort antal möten istället kan skötas med dagens IT-teknik… Vem vill resa när man inte måste?!?

Det är relativt lugnt med svenska rapporter idag, men senare i veckan rapporterar det stora flertalet av de viktigare bolagen. SVD

Någon gång under dagen kommer Caterpillar med sin rapport och det är vanligtvis en bra indikator eftersom det speglar det förväntade sentimentet bra. Man köper inte så mycket maskiner och motorer inför en lågkonjunktur. Efter USA-börsernas stängning rapporterar Texas Instrument.

På torsdag kommer det nya BNP-siffror från USA.

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans september kl 1.50
– Frankrike: PMI (prel) oktober kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) oktober kl 9.28
– EMU: PMI (prel) oktober kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriorder augusti kl 11.00

I USA öppnade börserna uppåt i fredags men var avvaktande fram till två timmar innan stängning då optimismen tilltog.  Spekulation om att de europeiska ledarna likt USA skall försöka shoppa sig ur krisen med högre risk, större skuldsättning och nedskrivna lån faller naturligtvis amerikanska investerare på läppen. Rykten om ett QE3-uttalanden stärkte naturligtvis riskaptiten ytterligare. Dow Jones stängde på plus 2,3, S&P 500 steg 1,8 procent medan teknikintensiva Nasdaq Composite klättrade 1,5 procent. AFV, AFV

Caterpillar som rapporterar före USA-börsernas öppnande idag steg i fredags inför rapporten med 3,7 procent vilket var samma uppgång som för McDonalds. Bäst av de stora bolagen gick Honeywell som lämnade en rapport som var betydligt bättre än väntat. Aktien avancerade med 5,8 procent.

Det är kraftigt uppåt även i Asien efter fredagens rally i Europa och USA. Japan lyckades i september få ett bättre handelsöverskott, främst sedan bilexporten tagit fart.
DN, DN, AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar