-5/-5 ger 75% chans till uppgång idag

sammanfattningNEW YORK: ANDRA RAKA I RÖTT, CHIPTILLVERKARE RUSADE, S&P -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde torsdagen i rött vilket var andra dagen i följd med sjunkande kurser efter att indexen tidigare i veckan noterat nya högstanivåer. Valrallyt ser således ut att ha tagit en paus inför julledigheten.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex sjunkit 0,1 procent till 19.918. S&P 500 minskade 0,2 procent till 2.260. Nasdaqs kompositindex backade 0,4 procent till 5.447.

”Dow Jones har nyligen flirtat med 20.000-nivån och vi påminns om att stora index traditionellt uppfört sig som rostiga dörrar. Det krävs flera försök innan man får upp dem. Därför borde det inte komma som någon överraskning om aktiemarknaden rekylerar lite efter den senaste tidens stora uppgångar”, skrev Sam Stovall, investeringsstrateg vid CFRA, i en kommentar.

Inom S&P500 var det blandat i botten med konsumentrelaterat som sämst presterande följt av teknik, finans och verkstad på delad andraplats. Telekom, energi och utilities (el- och gasbolag) stängde på plus.

Med bara fem handelsdagar kvar av 2016 är det breda indexet upp cirka 10 procent sedan årsskiftet. Uppgången är klart större än konsensus som för ett år sedan spådde låga ensiffriga tal.

Trist var det för aktieägarna i Red Hat som rasade 14 procent. Programvaruföretaget av Linux-mjukvara missade försäljningsestimaten rejält samtidigt som finanschefen blivit uppsagd.

Roligare var det för ägare av Micron Technology vars aktie rusade 12 procent. USA:s största tillverkare av minneschip förutspår högre försäljning än väntat. Efterfrågan på telefon- och datadelar börjar överstiga utbudet.

CVR Refining steg 11 procent sedan det stod klart att Carl Icahn blir Donald Trumps särskilde rådgivare vad gäller regleringar. Miljardären har länge kritiserat miljörörelsen och sagt att raffinaderiernas kostnader avseende förnybart bränsle är alltför betyngande.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 1 punkt till 2,55 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Rekylen börjar nu bli intressant att bevaka och de tre senaste dagarna har inletts med negativa gap som innebär att säljarna riskerar att snart ha kört slut på bränsle. Vi ska dock avvakta och se till att kursen tar ut EMA-8 eller att säljtrycket sugs upp på en ännu lägre nivå.”

De fyra senaste dagarna har inletts med negativa gap. Efter att första timmens box punkterats markerades en lågpunkt strax efter kl 11:00 men trots flera försök under eftermiddagen misslyckades köparna ta ut YL vid 1522 från i onsdags. Stängningen efter en positiv call vid 1519,5 motsvarade en nedgång med måttliga 0,4 procent.

De fem senaste dagarna har stängt lägre än gårdagen och alla fem dagarna har dessutom stängt i de nedre delarna av candlesticken. Detta utseende har vi bara sett vid 19 tillfällen sedan 2001 och vid 15 av dessa har dagen efter stängt på plus och vid 16 av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Nu har OMXS30 dessutom nått ner till MA-20 som jag för precis en vecka sedan påtalade att det var alldeles för stort avstånd ner till och att det inte var frågan om avståndet skulle minska utan bara på vilket sätt. Nu vet vi att det skedde genom en snabb och smidig rekyl, då är det bara att invänta en fortsättningsformation och gärna S.A.L.T. (stöd av lägre tidsupplösning, då helst i 0

Volymen igår var den lägsta sedan den 25 november och hela 31 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Att volymen faller ju längre en rekyl pågår, desto mer talar det för att den är hälsosam.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Tobii: meddelar utfall i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bosjö Fastigheter (2:38 kr kvartalsvis)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Tokyobörsen helgstängd

MAKROSTATISTIK
– Nederländerna: BNP (def) 3 kv kl 6.30
* Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00
– Frankrike: BNP (def) 3 kv kl 8.45
* Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30
* USA: försäljning nya bostäder november kl 16.00
* USA: Michigan-index (def) december kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Det flocken tror är ju som bekant sällan rätt, men så länge inte motsatsen bevisas ska vi inte gå emot en stark och påvisad trend. Det blir nu spännande att se om utbrottet från denna tradingrange kommer att ske uppåt eller nedåt.”

Torsdagen inleddes nedåt med ett gap och efter två timmars handel markerades dagslägsta vid 2256. Indexet tog sig därefter inte upp i gapet utan stängde vid 2261 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent.

SP500-indexet noteras sedan någon vecka tillbaks i en relativt tajt tradingrange mellan 2278 och 2248, vilket jag anser hälsosamt efter mer än en normal årsuppgång bara sedan presidentvalet. Om det på kort sikt ska bryta ut vidare uppåt eller om det först behövs en något djupare rekyl har jag ingen åsikt om. På längre sikt pekar dock det mesta på att det är fortsatt god potential för uppgång.

Det har alltså inte hänt någonting med den tekniska bilden den senaste veckan och så länge den rådande tradingrangen är intakt kan vi se fram emot fortsatta ”varannandagsrörelser”.

Volymen igår var högre än i onsdags och 83 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorerna blev detaljhandel och kraftbolag. Sämst gick cykliska konsumentprodukter och basråvaror.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar