24/12-2018 OMXS30: Översålt med positiv divergens kring stödområde

Teknisk analys OMXS30 (detta är ett klipp från de dagliga analyserna): För en vecka sedan skrev jag: ”Lägre toppar och bottnar är ett tecken på att köparna saknar tillräckligt med riskaptit för att driva indexet vidare uppåt. När en aktie eller ett index fångas i en tradingrange är det ett resultat av osäkerhet, hos både köpare och säljare. Just nu fångas OMXS30 i en range som är 7,5 procent och som vanligt är det stor chans/risk för att det innanför denna range blir slagig handel med tvära kast när placerarkollektivet slängs mellan hopp och oro. När volymbalansen är negativ, som nu, är det större säljtryck under nedgångsdagarna än köptryck under uppgångsdagarna men om säljarna bara tar en kortsiktig andhämtningspaus blir det inte sällan kraftiga uppstudsar någon eller några dagar, ofta betydligt kraftigare än under positiva marknadsfaser. Tekniskt och säsongsmässigt talar mycket för att vi borde få någon eller ett par veckors uppgång, men om det istället skulle visa sig att mönstret med lägre toppar och bottnar håller i sig är det ytterligare en indikation på att vi sett en långsiktig topp.”

Den gångna veckan inleddes nedåt för att sedan ta en kortare paus under tisdagen och onsdagen. I torsdags punkterades tradingrangen och siktet ställdes in mot 1400-nivån som nåddes i fredags. Även om nedgångstakten åtminstone tillfälligt avtog visar nedgång med hela 4,3 procent att det är för tidigt att blåsa faran över. December noteras inför årets sista vecka för en nedgång med hela 7 procent och sedan årets början ser vi en nedgång med hela 10,7 procent.

Trots att vi de tre senaste månaderna haft flera bra tillfällen där edgen talat för vändningar och uppgångar har det lett till ny lägre pivottoppar med följande lägre bottnar. När indexet inte lyckas ta ut senaste högsta trots att vi har en bra edge är det en indikation på svaghet.

I fredags stängde OMXS30 på den lägsta nivån sedan den 4 november 2016. Den gången skulle det bara ta någon dag innan köparna med kraft klev in igen. Då är väl edgen för en uppstuds bra nu också, eller? Skillnaden då var att G-krafterna var sorterade för uppgång och i Ichimokuanalysen blev det en positiv molntouch. Nu är utseendet på lite sikt precis det spegelvända med G-krafter (nästan) helt sorterade för en långsiktig nedgång och Ichimoku har påtalat varnat för detta sedan i början av oktober och bekräftade det negativa långsiktiga utseendet någon vecka senare.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan en månad tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -1,2 vilket säger oss att vi alltmer ska börja snegla åt trendföljande indikatorer för nedgång, vilket innebär att vi ska gå kort vid negativa fortsättningsformationer efter uppstudsar.

Volymen den gångna veckan, bortsett från i fredags som var lösendag, har dock legat något under tremånaderssnittet, vilket iofs är en svagt positiv pusselbig. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från slutet av oktober och det fallande tremånaderssnittet.

Det har sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna). I fredags var det bara 30 procent av de 284 aktier jag bevakar som steg och sedan årsskiftet är det bara 36 procent som noteras för uppgång.

På ovansidan möter först nivån vid 1418 följt av 1429 och 1450 som tilldrar sig mitt intresse men först om 1544 tas ut kan vi börja hoppas på en sentimentsförbättring.

På nedsidan hittar vi närmast 1400-nivån följt av 1392 och 1385 som är nivåer som hade viss betydelse under hösten 2016.

På lång sikt är jag fortsatt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och återtar både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är dock fortsatt stor för skvalpiga rörelser och tjurfällor.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över först och främst 50-dagars medelvärde utan att följas av en ny lägre lågpunkt än förra veckans lägsta.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag inställd på mer nedgång men självklart kommer inte det att ske utan kraftiga uppstudsar och falska utbrott, precis som det brukar vara under bearmarknader.

Sammanfattning: OMXS30 är rejält översåld kring stödområdet vid 1400 och uppvisar en viss positiv divergens vilket indikerar att det är goda förutsättningar för en kortare uppstuds. Jag tror att vi kommer få se en uppstuds inledas inom kort men frågan är hur långt upp den tar indexet och med vilken kraft. Än så länge talar mer för att det blir en kortare uppstuds som inte tar ut de senaste topparna kring 1550-området och att vi därefter bjuds på nya nedställ. Om det däremot visar sig att 1550 och därefter primärtrenden tas ut för att följas av en ny högre lågpunkt än 1400 kan det vara så att en tillfällig botten håller på att mejslas ut, men det är just nu inte mitt huvudspår.

Motstånd: 1418 / 1429 / 1449 / 1470
Stöd: 1400-1398 / 1388 / 1367 / 1348

Cykelindikatorn noteras inför årets sista vecka kring 9 med en positiv minidivergens.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.