Utmanar tufft motstånd men positivt om 1693 håller

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt) NEW YORK: STÄNGDE NÄRA DAGSHÖGSTA, ALCOA MOT STRÖM, S&P500+0,5%

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna pendlade på torsdagen, men stängde på plus och nära dagshögsta. Energisektorn agerade draglok med stöd av ett stigande oljepris. Alcoa var en av dagens förlorare efter sin kvartalsrapport.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde 0,3 procent högre på indexnivån 17.958, medan det bredare S&P 500 gick upp 0,5 procent till 2.091. Även Nasdaq Composite avancerade 0,5 procent till 4.974.

Omsättningen uppgick till 690 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

På statistikfronten var antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd något färre än väntat under föregående vecka, samtidigt som genomsnittet för de fyra senaste veckorna var på lägsta nivån sedan juni 2010.

Grossistlagren steg i februari, med bakgrund av att försäljningen sjönk 0,2 procent under månaden.

Bland råvarorna steg WTI-oljan drygt 0,6 procent medan Brent-oljan stärktes hela 2,1 procent.

Alcoas kvartalsrapport innehöll en något starkare vinst än väntat, men försäljningen var strax under marknadens prognos. Samtidigt sänkte Alcoa sin prognos för procentuell tillväxt i global aluminiumefterfrågan för 2015, och aktien backade 3,3 procent.

Starkaste aktien i Dow Jones var General Electrics som steg 2,9 procent. Bloomberg News skrev att konglomeratet är nära att sälja en fastighetsportfölj värd uppemot 30 miljarder dollar till Blackstone Group och General Electric.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 5 punkter till 1,95 procent.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Vi kan räkna med tvära kast och fortsatta skvalpiga varannandagsrörelser så länge den rådande tradingrangen är intakt.”

Torsdagen inleddes med en uppgång på 0,4 procent till 1694 därefter var det skvalpigt och små rörelser mellan 1692 och 1688 fram till stängningen som skedde vid motståndsnivån 1696 som motsvarade en uppgång med 0,5 procent. Callen var stark med tre punkters uppgång vilket ledde till en stängning vid dagshögsta – en positiv pusselbit.

Det råder ett läge av uppladdning och små kursstaplar vilket brukar vara ”lugnet före utbrott”. De senaste dagarnas högsta/lägsta noteras inom ett smalt område och de skapar goda förutsättningar för ett utbrott upp över 1700-nivån.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen var basråvaror, teknologi- och oljebolag. Sämst gick kraftbolag och telekom vilket var de enda sektorer som stängde på minus. Bäst av aktierna på som ingår i OMXS30 gick även under torsdagen Boliden, Ericsson B och Skanska B. Sämst och de enda som stängde på minus var TeliaSonera och Electrolux B. Totalt steg 340 aktier på Stockholmsbörsen igår och 218 stängde på rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER:

NGM
– Life Assays

FIRST NORTH
– Hexatronic

AKTIETORGET
– FX International

STÄMMOR
– Nordic Leisure, Petrogrand (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för mars kl 8.45
– Norwegian: trafiksiffror för mars

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Brighter: sista dag för handel med aktier inklusive uniträtter i nyemission
– Confidence: anmälningstid i nyemission avslutas
– Eniro: meddelar slutligt teckningsresultat i nyemission omkring i dag

EXKLUSIVE UTDELNING
– Aker Solutions (1:45 nok), Beijer REF (5:00 kr), Kværner (0:67 nok), Skanska (6:75 kr), UPM-Kymmene (0:70 eur)

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI och PPI mars kl 3.30
– Svensk Handel Stil: Stilindex mars kl 6.00
– Frankrike: industriproduktion februari kl 8.45
– Danmark: KPI mars kl 9.00
– SCB: småhuspriser mars kl 9.30
– Norge: KPI mars kl 10.00
– Storbritannien: industriproduktion februari kl 10.30
* USA: importpriser mars kl 14.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat mars kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Jag är svagt positiv men så läge indexet befinner sig i tradingrangen kan vi räkna med fortsatt slagig handel.”

Torsdagen inleddes upp med 0,3 procent till 2088 för att sedan vända ner med 0,7 procent till 2074 och sedan stiga med 0,9 procent till 2093 för att till slut stänga vid 2091,2 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Gårdagens kursstapel har utseendet av en shooting star men när den effektueras mitt i en tradingrange bör vi inte fästa alltför stor vikt vid den.”

Onsdagen inleddes uppåt och markerade dagens högsta vid 2087 redan efter en halvtimme men denna initiala uppgång raderades och kursen skvalpade sedan mellan 2073 och 2086 resten av dagen. Stängningen vid 2081,9 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. Inför gårdagens skrev jag att vi kunde förvänta oss fortsatt skvalpiga rörelser.

En svagt positiv reversalstapel som tog ut 2090-nivån placerar jag trots allt som en positiv pusselbit och förutsättningarna har ökat för ett test av taket i den rådande tradingrangen.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 19 procent under än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev energi och hälsovård. Sämsta och de enda som stängde på minus, även om det var marginellt, blev basråvaror och kraftbolag. 322 av aktierna som ingår i SP500-indexet steg under torsdagen medan 163 stängde rött. General Electric, Apple och Johnson & Johnson lyfte indexet mest medan Costco Wholesale, Simon Property och Home Depot tyngde mest.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg med 0,8 procent till $126,6. Google vände ner med måttliga 0,2 procent för att stänga vid $540,8. Twitter fortsatte med 0,2 procent vilket fick aktien att stänga på $52,2 medan den sociala kollegan Facebook backade med marginella 0,1 procent och stängde vid $82,2.

Asien: I Asien är det fortsatt mestadels uppgångar och det bredare MSCI Asia Pacific Index noteras när detta skrivs för en uppgång på nästan 3 procent för den senaste veckan. Hang Seng noteras kring sjuårshögsta. Det är enligt en analytiker som idag skriver på Bloomberg News enorma summor som trycks in på marknaden i form av stimulanser. Alla topp tio aktier de senaste fem dagarna i Asien noteras på Hong Kong-börsen. Japanska Nikkei hänger inte riktigt med i den breda uppgång som annars råder på börserna i de asiatiska tidszonerna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar