18/12-2017 OMXS30: Lågvollaläge som kan ge kraftfullt utbrott

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”8 av de senaste 10 handelsdagarna har stängt i de nedre delarna av dagscandlarna. Två av dessa har präglats av stor volym i de svansar där köparna gett upp. Oddsen är bra för att vi antingen precis sett lågpunkten i december eller kommer att göra det den närmaste veckan. Så länge den rådande kortsiktiga tradingrangen mellan 1629 och 1592 är intakt är risken dock stor för slagig handel med tvära kast. Den av nivåerna för tradingrangen som tas ut eller punkteras indikerar fortsättningen för resten av året.”

Den gångna veckan inleddes upp men redan under måndagen började det åter gå tungt när indexet kommit upp i området mellan 1620 och 1640. Avslutningen på veckan blev ett kraftfullt nedställ men HM-aktiens nedgång motsvarade hela vikten av nedgången vilket innebär att indexet stängt på plus om man inte räknat in klädjätten. Totalt backade OMXS30 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu är nere på 5,1 procent.

Bästa sektorer den gångna veckan blev telekom och basråvaror medan detaljhandel och kraftbolag gick sämst.

Det har egentligen inte hänt någonting i den tekniska analysen och än så länge skvalpar OMXS30 omkring i den rådande konsolideringen mellan 1640 och 1590.

Historiskt brukar resten av året utvecklas positivt men vi vet att framtiden är oskriven men mycket talar för att fredagen kommer att bli en lågpunkt och att vi nu kan se fram emot en något positivare utveckling för OMXS30.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera är nu i det närmaste helt platt och 50-dagars medelvärde pekar nedåt. Trendfasindikatorn som trots allt är den som är pålitligast när det gäller att bedöma trender säger samma sak, det är osäkert nu när noteringen ligger kring +/-0.

Volymen den gångna veckan har legati kring snittet för de senaste tre månaderna, bortsett från i fredags då det var lösendag och det påverkar naturligtvis volymen.

Bredden som jag klagat på i flera månaders tid är fortsatt tunn och den gångna veckan var det bara 38 procent av de aktier jag dagligen bevakar som steg och sedan början av året är det nu bara 49 procent som noterar på högre nivåer än vid årsskiftet.

På ovansidan möter först motstånd vid 1600 följt av 1607 och 1629 men framförallt 1637-1640.

På nedsidan hittar vi stöd vid 1592-1590 följt av 1583 men viktigast på nedsidan är naturligtvis lågpunkten från i somras vid 1520.

På lång sikt är jag neutral och vill gärna se att OMXS30 återtar 200-dagars medelvärde relativt snart och gärna med tilltagande candlesticks och volym för att jag åter ska bli positiv till den långsiktiga utvecklingen.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu neutral till svagt negativ och vill se att 50-dagars medelvärde tas ut och hålls innan jag åter blir positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt negativ och avvaktar ett bekräftat utbrott upp eller ner av 20-dagars medelvärde. Just nu ser det ut som om vi är på väg in i en konsolidering med skvalpiga varannandagsrörelser.

Sammanfattning: OMXS30 har skvalpat omkring i den rådande tradingrangen sedan mitten av november och vollan är nu extremt låg. När någon av begränsningarna i en rådande lågvolatil tradingrange tas ut leder det ofta till en rejäl prisexpansion. Tids- och momentummässigt talar mycket för att vi kommer att få ett utbrott uppåt och just nu är det mycket bra tajming att haka på för uppgång redan om 1600-nivån tas ut. Om det istället visar sigt att 1585 punkteras ökar risken för att nedgången inte är klar och ett tilltagande säljtryck.

Motstånd: 1600 / 1607 / 1619 / 1629
Stöd: 1592-1590 / 1583 / 1520


En prenumeration på mina nyhetsbrev (mellan 3-5 skrivna per dag och 5-10 videoanalyser per dag) kostar 2995 kr/år. De närmaste veckorna kommer jag att lansera en daglig tjänst med setuper och formationer. Denna tjänst kommer kosta 795 kr/år men de som beställer nyhetsbreven innan den 31/12-2017 får denna tjänst utan kostnad. Beställning sker enklast här.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar