Teknisk analys: OMX nere och testar 758 fortsatt negativt klimat

Klockan 11:26 Börsen orkade inte över stängningskursen i går och backar nedåt för att testa nivån kring 758-762. Momentum fortsätter att vara starkt nedåt, men vi måste vara på vår vakt för en eventuell vändning uppåt. Så länge den fallande trendlinjen inte bryts är det bara att ligga kvar i sälj. Det kan bli avvaktande fram till statistiken i eftermiddag. Håll koll på de stöd- och motståndsnivåer jag skrev om i morse. Viktigt att invänta och se var statistiken i eftermiddag tar oss.

omxs30real1126

 

De flesta börserna i Europa faller i brist på vägledning men ökad oro för tillståndet med det europeiska banksystemet. I Tyskland har finansdepartementet sagt att landets banker kommer att explodera ”som en granat”. SEB A har fallit 3,66 procent och ligger på 34,20, Nordea faller med 3,48 procent, Swedbank ”leder” nedgången bland bankerna med nästan 5 procents nedgång.

Mest omsatta aktie är Ericsson B som är en av få aktier som stiger på Large Cap. Ericsson B har nu stigit 1,21 procent och affärer görs på 66,90 för tillfället. Många goda nyheter, höjda rekommendation efter flera dagars nedgång har fått liv i aktien.

Sandviken som steg kraftigt igår i samband med att blankarna stängde sina positioner backar idag 2,88 procent och ligger nu på 59,00 kronor. Som jag skrev i morse kan det vara farligt att dra slutsatser av att blankningarna minskar. Tänk på att det är samma investerare som blankade när kursen var på väg upp, nu stänger de blankningarna och då är det inte det minsta förvånande om kurserna börjar backa tillbaks. Sandviken är tredje mest omsatta aktie idag. Kanske blankarna är på väg tillbaks?

SSAB tappar 1,29 procent till 96,00 kronor vilket får anses måttligt med tanke på nyheten att Rio Tinto och Nippon Steel enats om prissänkningar på 33 procent för vanligaste järnmalmstypen Fines. Det ryktas om att det kan sätta rejäl press på SSAB under den kommande veckan.

Vindkraftsrelaterade aktier backar efter att fler och fler negativa nyheter kablas ut. Morphic backar 3,4 procent, Borevind offentliggör prospekt avseende företrädesemission. Nyheter om att fler lycksökare är på väg in på börsen är föga förvånande, det skall bli spännande att se hur lång tid det tar att vända opinionen och när subventionerna kommer ner på sansade nivåer. Trots de gynnsamma villkoren är det nu fler och fler av börsens befintliga vindkraftsbolag som pratar om nyemissioner och akut kris.

I likhet med börserna i Europa faller även oljepriset och priserna på basmetaller i takt med den ökande oron för världsekonomin.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar