Teknisk analys OMXS30 (längre sikt)

OMXS30 måndag den 19/7: Stängning 1056 -2,2%

Så här skrev jag den 1 juli: De dagar marknaden väntar på viktig statistik brukar det vara lugnt (tvärtom när kritiska stöd- och motstånd närmar sig). Efter den senaste veckans kraftiga uppgång är jag säker på att både köpare och säljare välkomnar lite lugna rörelser. Fram till någon timme innan stängning kan vi räkna med små rörelser och det skulle förvåna mig om det positiva sentimentet inte tar överhand, även om ISM-siffran skulle bli något lägre än förväntat. Det är psykoliskt viktigt att indexet etablerar sig över primärtrenden innan den positiva månadseffekten är över på onsdag.

Denna analys kommer att skilja sig något från mina dagliga analyser och jag vill ge min syn på börsen på lite längre sikt.

Teknisk analys OMXS30: I går stängde OMX-indexet med en nedgång på 2,2 procent, med en omsättning som var betydligt högre än snittet. Endast 6 procent av de aktier jag dagligen följer steg, resten stängde med negativa förtecken. Åtta av de senaste tio dagarna har färre än hälften av aktierna stigit, vilket är ett tydligt tecken på att de stora elefanterna står och avvaktar händelseförloppet, innan de har för avsikt att kliva in i matchen. 

OMX-indexet har, som vi ser i veckodiagrammet befunnit sig i en konsolidering under större delen av 2011. I det bifogade diagrammet kan vi notera att indexet inte vid något tillfälle under uppgången som startade våre 2009, presterat någon ny lägre 20-veckors lägsta, eller 20-veckors högsta – förrän i år. I samband med jordbävningskatastrofen i japan noterades årets lägsta nivå 1045 men där fick vi en svans för uppgång. Många inklusive undertecknad såg möjligheter till att årshögstanivån från i mitten av januari skulle utmanas med indexet vände utan att ta ut denna topp och hittills i år har vi fått allt lägre toppar.

Som vanligt när indexet närmar sig någon av begränsningarna i en längre tids konsolidering är det inte ovanligt att nyheter och statistik börjar tolkas annorlunda. Den senaste veckans nyhetsflöde har i samband med nedgången varit allt annat än positivt och nu närmar sig den kritiska nivån för 20-veckors lägsta (1049-1045). De flesta rubriker handlar nu om krisen i syd- och västeuropa samt skuldtaket i USA.

Om stödnivån bryts är jag övertygad om att nyhetsflödet kommer att se allt mörkare ut, men för tillfället är sannolikheten stor att vi inom de närmaste dagarna kommer att få betydligt ljusare rubriker (kanske redan idag) och att det kan leda till en uppstuds från nuvarande nivå.

Hur vet man då hur man ska agera?
Jo, om det visar sig att indexet etablerar sig under 1045 kommer vi att få en ny lägsta nivå som bekräftar nedgången. På motsvarande sätt kan vi börja navigera för uppgång när toppen vid 1175 passeras. Mellan dessa nivåer skall vi vara beredda på tvära och allt större kast ju längre begränsningarna varar.

I den positiva vågskålen noterar vi att gummisnodden är rejält stretchad och förutsättningarna goda för att vi får en uppstuds från nuvarande nivå.

I den negativa vågskålen har vi för tillfället betydligt fler mörka moln (vilket brukar vara fallet när marknaden försöker göra sig av med de som inte skall vara med på festen).
– Allt lägre toppar och bottnar indikerar att den positiva trenden är bruten.
– Den 14/7 fick vi ett dödskors (läs gärna en bra analys hos läsvärda bloggrannen Cornucopia idag om dödskors på flera av världens börser) som är ett tecken på att den långsiktiga positiva trenden är avslutad för denna gång.
– För första gången sedan september 2007 har vi fått en säljsignal i MACD i månadsdiagrammet.
– Stänger juli månad lägre än 1110 är den långsiktiga positiva trenden bruten enligt årsmedelvärdet.
– Punkteras stödlinjen som förbinder bottnarna från mars och juni (vid 1050) effektueras en HS-formation för nedgång.

Nu är det bara att avvakta och se vad som händer när 1050-1045 utmanas. Etablerar sig indexet under denna nivå är det förmodligen slut på uppgången för denna gång och vi kommer att få se betydligt mörkare rubriker än vi vant oss vid på senaste tiden. Tänk dock på att vändningarna upp alltid sker när det verkar vara som mörkast och det finns en del tekniskt som indikerar att denna vändning uppåt trots allt står för dörren.

Läs även: DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AFV, AFV, AFV, VA, VA, VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar