Börsveckan som gick (V17) och kommande vecka

veckan29

veckanflag31Grekland, olja och euro är det veckan handlat om. Kreditinstitutet Standard & Poor anser att både Grekland och Portugal nu är nere på skräpstatus.

Hade det inte varit för att landet är med i EU hade Grekland förmodligen gjort som de brukar, nämligen ställt in betalningarna. Enligt bloggrannen Cornucopia är Grekland ett av de länder som ställt in betalningarna flest gånger sedan år 1800.

Nu ser det dock något annorlunda ut i Grekland, de sitter fast i skiten eftersom valutan följer snittet på hur övriga medlemsländer klarar sig, i Greklands fall blir det moment 22. Landet fuskade sig in i valutaunionen och ljög om budgetunderskottet. Eftersom landet släpar efter både avseende produktivitet och politisk kompetens men har en valuta som ett välmående land sjunker landet allt djupare ner i skiten. Innan eurointrädet i Grekland kunde landet devalvera och ställa in betalningarna, för att sedan låna pengar av den grekiska befolkningen.

Oavsett om landet får nödlån av IMF löses inte problemen i Grekland, de är betydligt djupare rotade än så. Landet är och kommer alltid vara en belastning för EU-samarbetet. Den enda utvägen är att ta den prestigeförlust det innebär och slänga ut landet ur unionen. De har trots allt ljugit och bluffat sig in i EU och fått miljarder i obefogade bidrag. Vilka signaler kommer ett nödlån till Grekland att ge? Jo, mellan 80-120 miljarder i allmosor från länder som sköter sig, för tro inte för ett ögonblick att Grekland kommer att klara att amortera lånen, det har de aldrig gjort historiskt. Ta smällen och släng ut landet ur unionen – nu!

Just nu gör den grekiska regeringen det mesta fel och ett av de är att förbjuda blankning. Likheterna mellan Grekland och Lehman Brothers är slående. När Lehman gick i putten försökte man upprätthålla börsen genom att införa blankningsförbud – det gick ju bra – not…

Beskedet idag att Grekland accepterar de villkor som ställs på landet för att erhålla räddningspaket var lika förutsägbart som amen i kyrkan. Grekland har aldrig i historien sagt nej till nya lån och lovar som vanligt runt men håller tunt – inget nytt alltså.

Det scenario som utspelar sig i Grekland, Portugal och Spanien fanns definitivt inte med manuset när eurosamarbetet skrevs. Dårskapet att binda samman länder med helt olika politik och förutsättningar kring en gemensam valuta är inget annat än bindande dårskap (även om jag helt svängt i frågan från att tidigare varit euroförespråkare).

Låt oss hoppas att det vi nu ser inte bara orsakar en succesiv devalvering av euron, utan att vi istället bevittnar början på avvecklingen av euron. Om inte Grekland slängs ut ur unionen kommer effekterna att sprida sig likt kallbrand, amputera skadan (Grekland, Portugal och Spanien) innan skadan sprider sig i hela Europa.

Oljekatastrofen i Mexikanska Golfen
Även om många politiker vägrar att acceptera Peak Oil som ett faktum är det precis det vi upplever. Oljebolagen behöver borra djupare för att få upp olja och det kommer att skapa fler naturkatastrofer likte den som branden på oljeplattformen Deepwater Horizon nu orsakar. Det råder inga tvivel om att vi snart, mycket snart måste få ner oljeförbrukningen i världen.

Före detta Ericsson vd:n Carl-Henric Svanberg, nytillträdd arbetande styrelseordförande (tack  Anders för påpekandet) för BP, fick inte någon enkel smekmånad. Pojkdrömmen är på väg att bli en mardröm. BP-aktien har de senaste dagarna sjunkit med 140 miljarder kronor. Hans val förefaller märkligt, att gå från en framtidsbransch till en forntidsbransch i kraftig nedförsbacke förvånar nog fler än undertecknad. Den stora frågan är hur mycket skada oljekatastrofen orsakar, inte som Dagens Nyheter skrev ”om BP kommer att gå i konkurs”.

Cornucopia som är en mycket påläst bloggare skriver mycket om Peak Oil och idag och tidigare i veckan ett antal artiklar som är läsvärda i ämnet.

Helt klart är att oljepriset kommer att stiga den närmsta tiden, otvivelaktigt. Då är det väl enkelt och tryggt att investera i oljerelaterade aktier på lång sikt, eller? Det är inte alls lika säkert, produktionskostnaderna stiger och det kommer att ställas betydligt hårdare krav på oljeproducenterna framföver och det kostar pengar.

analysinxvecka1När det gäller världens börser är vi inne i ett intressant skede. Först tar vi oss en titt på veckodiagrammet på mitt favoritindex S&P 500. De senaste tre veckornas kursstaplar har presterat lägre bottnar. För första gången på två månader har det de senaste dagarna varit fler dagar med ned- än uppgång.

S&P 500 har de senaste tre veckorna varit uppe och testat fib 61,8% motståndet kring 1220-1225 men vid varje försök till genombrott vänt ner.

Än så länge befinner sig indexet inom begränsningslinjerna för den stigande kanalen på både medellång sikt (veckor till månader, den svarta kanalen) och på kort sikt (dagar till veckor, den röda och blå konsolideringstriangeln). Så länge inte begränsningslinjerna bryts är det vår skyldighet att vara positivt inställda till indexet, även om det tornar upp sig en del orosmoln. Skulle indexet falla under 100 dagars glidande medelvärde som just nu noteras kring 1136 bör vi ta det försiktigt och inte längre använda rekylerna som köplägen.

VIX-indexet steg med 19,6 procent i fredags till 22,05 vilket är ett tecken på att oron för en stundande rekyl ökar.

omxs30vecka9Vårt eget OMXS30 har de senaste gått in i ett stadie som jag de senaste veckorna betecknat som kaos. En inverterad triangel, där amplituden tilltagit samtidigt som volymen ökat.

Vid tre tillfällen på en vecka har indexet varit nere och vänt under 20 dagars glidande medelvärde, vilket inte behöver betyda mer än att det under den närmsta tiden kommer att bli en sidledes rörelse med begränsningarna 1028 och 1077. I det fall indexet fortsätter nedåt och stänger minst två dagar under 50 dagars glidande medelvärde som just nu befinner sig kring 1015 bör vi inte längre se rekylerna som köplägen utan avvakta.

MACD-diagrammet har sedan i slutet av mars divergerat mot kursstaplarna vilket kan vara tecken på en närastående rekyl, men innan vi börjar navigera för nedgång skall stöden brytas, till dess skall vi befinna oss bland köparna.

Jag kommer förutom de dagliga analyserna av S&P 500 och OMXS30 ge min syn på bankaktier och oljeaktier under veckan som kommer.

Förra veckans veckorapport hittar du här (V16).

Jag önskar alla läsare en god fortsättning på helgen!

Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar