Århögsta på i de flesta av världens börser! Veckan avslutades med ett fantastiskt rally där Stockholmsbörsen steg med hela 2,7 procent, vilket vände veckan till plus. Volymen var extremt hög, hela 48 procent över snittet. Anledningarna till uppgången var många. Dels kom Volvo med en fantastiskt bra rapport och Ericssons rapport kom in ungefär som väntat, det var nog många som var rädda för en ny ”Nokia”. När besvikelsen över rapporten lagt sig var det många ”korta positioner” som skulle täckas och detta i kombination med positiva uttalanden om kommande utveckling i Västeuropa och kommande marginalförbättringar gav tillsammans med en extremt positiv börsdag den boost som behövdes för att med råge passera motståndsnivån kring 80 kronor.
Den senaste veckan innebär att vi nu har åtta veckor med uppgång bakom oss.
Efter att OMXS30 bröt igenom fib 50%-nivån och etablerade sig ovanför har styrkan i uppgången bara tilltagit. Indexet befinner sig nu mitt i den positiva kanal som bildades för ganska precis ett år sedan. Självklart kommer vi att få en och annan rekyl på väg mot nästa motståndsnivå 1130-1140, men så länge indexet i dagsdiagrammet befinner sig ovanför alla fyra medelvärden är det bara att se rekylerna som köptillfällen. Höj däremot snabbt beredskapen om kkursstaplarna börjar bryta först 20- och sedan 50-dagars medelvärde. Men så länge 100 dagars medelvärde pekar uppåt skall vi befinna oss bland köparna. Även om det fortfarande råder en viss divergens mellan MACD och kursstaplarna kommer några dagars uppgång till att rätta till detta. Skulle MACD däremot åter vända ner till sälj skall vi naturligtvis ta det på största allvar. Men just nu är det uppåt som gäller, så länge inga stöd bryts!
Precis som för Stockholmsbörsen skapade vändningen i veckan förutsättningar för fortsatt uppgång, på S&P 500 i form en svansformation på nedsidan av veckans kursstapel, som indikerar fortsatt uppgång. Jag har sedan en tid angett den första anhalten i denna uppgång till nivån vid 1230 punkter. Nu närmar sig den nivån snabbt och kan testas av redan i början av veckan. Övervägande positiv statistik och bolagsrapporter som i de flesta väl mer än väl motsvarar förväntningarna borde räcka för att se indexet etablera sig ovanför 1230-nivån, redan i något av de första försöken. MACD befinner sig åter i köp och divergensen är på väg att brytas, det stärker kraften i uppgången ytterligare. När nivån är passerad bör vi hålla koll på 1310-1320 och därefter 1430-1470, men det får jag anledning att återkomma till i de dagliga analyserna.
Det mesta surret den gångna veckan har nog varit askmolnet från Island. Personligen tycker jag det är bra och då undrar ni om jag fått ytterligare en knäpp, för det har ju varit några genom åren… När jag säger att det är bra, menar jag att vi människor har en förmåga att tro att allt som flyter på, kommer att fortsätta likadant även i framtiden. Vulkanutbrotten på Island inträffar med ganska stor precision, punktligt. Det som är skrämmande är att vi envisas med att bygga transportsystem som är alldeles för känsliga och i rask takt förbrukar ändliga resurser. Det höjs röster från flygbolagen att staten skall gå in och stötta bolagen, varför? När de intervjuade SAS informationschef i P1 i tisdags så svarade hon på frågan om SAS riskerade att gå i konkurs om inte skattebetalarna betalade en del av förlusterna, men det var absolut ingen fara för bolagets överlevnad i vilket fall som helst… Personligen undrar jag om Maud Olofsson har ”barn inom flygindustrin”, precis som hennes son har en ledande roll i flera av de vindkraftsprojekt som Maud så ivrigt förespråkat… Det är naturligtvis positivt att vi blir påminda om vår plats och hur sårbara och gammeldags system vi bygger upp. Affärsresandet har i mångt blivit ett självändamål, mycket som skulle klaras betydligt tids- och kostnadseffektivt med modern teknik flyger man kors och tvärs helt i onödan.
I fredags överlämnade Grekland officiellt en ansökan om nödlån. För att det skall bli några nödlån till Grekland krävs det att alla euroländer är överens. Är det egentligen vettigt med nödlån? Nej, och absolut nej. Oavsett om landet får lånet eller ej kommer det inte att lösa problemen i landet, de kommer bara att täcka året lånebehov. Det vi nu får se är problemen med en gemensam valuta i länder som skiljer sig helt och hållet politiskt. Alla förstår säkert att om ett valutan och växlingskursen för ett land med så stor svart arbetskraft och totalt brist på ekonomi som hos Grekland skall ha samma växlingskurs som Tyskland, då blir det problem. Det som händer i ett land som Grekland som den senaste tiden totalt tappat fotfästet är att räntan stiger på lånen till landet. Statsskulden är fortfarande 115 procent av BNP. Av de 45 miljarder euro som nödlånet lär vara på kommer nästan hälften att gå åt för att lösa den mest akuta krisen, första året. Den politik som Monas Sahlins kompis Giorgos Papandreou driver, skiljer sig inte alltför mycket för den Mona förespråkar. Det har den senaste tiden varit ganska tyst om PIIGS länderna, men nu börjar ränta stiga även i Portugal, Italien, Irland och Spanien. Kronan stärks naturligtvis på kuppen och hjälper självklart de svenska exportföretagen.
Läs mer om Grekland hos Flute Tankar, Cornucopia, http://mfc.elmberg.net/2010/04/23/det-tog-en-dag-efter-mitt-pastaende-om-10-dagar-innan-grekland-aktiverar-lanet/och e24.
Allt mindre pengar i plånboken, hög arbetslöshet har fått bostadspriserna att sjunka till låga nivåer, vilket gör det tufft för medelamerikanen att bygga om och sälja sina hus. För bara tre år sedan var hus som ett sparkonto med bra avkastning, ”man visste att oavsett hur mycket man betalade, gick det snart att sälja dyrare”. Att vi i fredags fick se siffror som tyder på att priserna börjar gå upp är inte så konstigt, från de låga nivåer vi sett den senaste tiden.
Försäljningen av enfamiljshus steg med 26,9 procent i mars jämfört med månaden före, till 411.000 enheter vilket kan jämföras med förväntningarna på 325.000 enheter. Medianpriset steg med 4,3 procent i mars, jämfört med samma månad förra året.
Jag har sagt det förr och känner mig tvingad att avsluta med orden: – Det är när marknaden är som mest optimistisk som vi är som närmast en krasch…
Förra veckans veckorapport hittar du här (V15).
Etiketter: börsveckan som gick, daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, börskalender