När kommer börsovädret?

borsovaderDet börjar kännas uttjatat men frågan blir mer och mer relevant, närmar vi oss toppen på uppgången eller är det fortsatt uppåt som gäller?

Frågan är inte helt enkel och ett par förtydliganden kan vara på sin plats.

– Finanskrisen är långt ifrån över, även om det kommer in statistik och rapporter som är bättre än väntat, skall man komma ihåg att resultaten och prognoserna är inte fullt så dystra som förväntat. Världsekonomin befinner sig fortfarande i en nedförsbacke, däremot inte lika brant som tidigare. En lågkonjunktur är nyttig och jag tycker man skall se det klorin i en förstoppat avlopp. Under högkonjunkturen som varat i flera år är det ingen om ifrågasätter vad banker, stora företag och institutioner har för sig. Under den kris vi nu befinner oss rensas förhoppningsvis avloppen från den skit som förstoppar systemet. Förhoppningsvis öser inte regeringarna i så mycket klorin i systemet så att det bildas avfällningar så att nya proppar bildas lättare i framtiden.

– Världens börser ligger oftast ett halvår till ett år före den reella ekonomin och då uppkommer ju frågan om ekonomin förväntas vara på fötter vid årsskiftet eller ej. Även om världens proffstyckare spekulerar vilt i när ekonomin vänder tror jag det är klokt att inte ha för mycket förutfattade meningar om när ekonomin vänder uppåt.

Börsen har gått stadigt och kraftigt uppåt i nästan en och en halv månad. Läser man vad många proffstyckare säger så är allt prat om överköpt bara konstruktioner från de som inte hunnit in och står vid sidan om och ser tåget fara förbi. Min erfarenhet är istället att de säger så för att komma ur sina positioner och ta hem så bra vinster som möjligt. För min egen del tycker jag OMX befinner sig mitt i ett vägskäl, där det tekniskt börjar skapas förutsättningar att trilla ner mot de lite längre medelvärdena. Det är fullt möjligt att rekylen kommer att söka sig ned mot 700-nivån om det sker nu eller senare är däremot till stor del beroende på hur statistik och rapporter tolkas.

Den svenska börsen har gått upp med 25 procent på en och en halv månad, vissa aktier har fördubblats och tom trefaldigats på några veckor. Att då tro att denna uppgång kommer att fortsätta oavbrutet är både naivt och oproffsigt. Lika säkert som amen i kyrkan kommer det vinsthemtagningar. Det som är lite knivigare att förutse är när reylen kommer, blir det nästa vecka, nästa månad eller påbörjas den redan på måndag?

De gamla uttrycken ”Sell in may and go away” och ”Köpa till sillen och sälja till kräftorna”, gäller de fortfarande? I så fall skulle det vara läge att ta hem vinster nu i maj, köpa till midsommar och sälja i början av augusti. Finns det någon relevans i dessa anomalier?

Vilka olika anomalier finns det?
En anomalie är en enkel regelbundenhet som kan förklaras på något annat sätt än risk, som normalt är det som styr avkastningen.

December och januarieffekten.
Den historiska avkastningen på den svenska börsen är 0,79 procent per månad, men tittar man enskilt på januari ligger den genomsnittliga avkastningen historiskt på 3 procent.

Det vi skall komma ihåg är att inte tro att bara för att ett visst mönster upprepat sig historiskt att så kommer vara fallet i framtiden. Men visst är det intressant om det är så. Skulle det bli vinsthemtagningar den närmaste tiden har tesen ”Sell in may and go away” kanske inte så dum ändå.

Veckodagseffekten.
Ni som varit på mina kurser vet att jag inte gillar måndagar och då menar jag inte att jag inte mår bra eller så utan just att måndagar enligt mig är den sämsta dagen att trada på. Enligt den så kallade ”Veckodagsanomalian” är måndagar den dag som ger historiskt sett bäst avkastning. Motsägande? Inte alls. När jag säger att jag inte gillar måndagar ser jag varje dag som en enskild dag för daytrading. Men som animalie betraktat räknas ju måndagens utveckling från stängningen på fredagen till stängningen på måndagen. Det innebär ju i praktiken tre kalenderdagar, historiskt ger det naturligtvis en överlägsen fördel för måndagar. Men ser man bara till måndagar enskilt är det den särklass sämsta dagen, när det gäller avkastning per veckodag. De bästa tradingdagarna är enligt mig tisdag, onsdag och torsdag.

Köp till sillen och sälj till kräftorna.
Denna animalie grundar sig i att juli egentligen är den enda månad som historiskt kan mäta sig med januari. Den genomsnittliga avkastningen i juli ligger på 2,5 procent vilket innebär att juli är den näst bästa månaden historiskt sett.

Sell in may and go away.
Historiskt är maj och juni de allra sämsta börsmånaderna det första halvåret och med tanke på detta kan det kanske vara klokt att i alla fall vara beredd på en rekyl.

sellinmay

Om börserna är överköpta eller ej och hur mycket vi skall titta på det tycker jag det som vanligt är bäst att se vad som händer.

Jag önskar er en skön fortsättning på helgen.

Börsovädret renar hedgefonder, ökad risk på börsen, stresstest fick fart på bankerna, industrihjärtat slår långsamt, experterna spår uppgång igen

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar