Ytterligare uppgångar att vänta

Stockholmsbörsen: Kinesiska utspel om stöd- och stimulanser, som jag personligen inte ger mycket för och fokus på tillväxt samt G8-mötets samsyn om att allt ska göras för att Grekland ska vara kvar i eurosamarbetet stärkte Stockholmsbörsen tillsammans med de flesta av världens börser igår. Bästa sektorer blev inte oväntat verkstad och banker. När det kommer ”positiva indikationer” vid vältajmade översålda nivåer kring kritiska stöd vet vi att det kan ge kraftiga uppstudsar när blankare tvingas stänga sina positioner och fyndköparna åter strömmar till.

För Svensk del kom SCB:s sparbarometer som visar att svenska hushållen ökar sitt sparande med 31 miljarder kronor under första kvartalet. Samtidigt ökade hushållens lån med 27 miljarder vilket är den lägsta ökningstakten på åtta år.

Efter några minuters trevande inledning strömmade köparna till och för varje motståndsnivå som togs ut var det tydligt hur sentimentet stärktes, speciellt kring 975-nivån. Stängningen skedde nära dagshögsta på 976 som motsvarade en uppgång med med 2,1 procent.

Omsättningen uppgick inte till mer än 9,9 miljarder kronor vilket var hela 22 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 87 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde igår på plus. OMXS30 noteras sedan årsskiftet för en nedgång på 1,2 procent. Om Stockholmsbörsen stänger maj månad kring nuvarande nivå kommer det att vara den lägsta månadsstängningen sedan september och klart under 12-månaders fallande medelvärde. Det är nu tredje månaden i rad med fallande kurser och fortsätter det så att maj månad stänger under 1021 innebär det att utbrottet upp genom årsmedelvärdet i februari är att beteckna som falskt.

Ingen sektor stängde ner igår. Bäst gick verkstad och råvarurelaterade bolag. Sämst gick fordonsrelaterade- och kontradefensiva aktier såsom hälsovård.

Högst omsatta aktier när veckan inleddes var Volvo B (+2,0%), HM B (+1,3%) följt av Swedbank (+1,6%).

Atlas Copco A gick igår bäst av de Large Cap-aktier jag följer och avancerade hela 3,6 procent till 145,70 kronor. Övriga verkstadsaktier som steg kraftigt var Sandvik som steg 3,5 procent till 93,45 kronor och ABB med en uppgång på 1 procent till 116,80 kronor. ABB meddelade igår att de fått en order värd 33 miljoner dollar för att stärka kraftnätet i Indien. Trots att Ålandsbanken rekommenderar köp av SEB A ser jag den som en riktigt bra blankningskandidat när vi får ett negativt omslag kring någon av de närmaste motståndsområdena.

Bolagsnyheter i korthet:
– Sectra: Finansiella mål skjuts på framtiden
– Facebook: Bubbelaktien får sänkta riktkurser från flera håll
– Alliance Oil: Resultatet slog förväntningarna
– Skyways: Begärs i konkurs
– Elekta: Morgan Stanley höjer riktkursen till 320 kronor
– SEB: JP Morgan sänker reken

Nyheter i punktform:
– HQ säljer Klarna-aktier till Skype-grundaren Niklas Zennström
– Åker ni till Grekland är det viktigt att ta med sig kontanter då risken finns att bankerna töms på pengar och det blir allt svårare att betala med kort
– Miljöpartiet kommer att gå till val på egen hand 2014

Helt väntat fick vi igår positiva omslagsformationer på de amerikanska börserna. S&P 500 effektuerade en bullish engulfing-liknande formation. Indexet är fortfarande översålt och det mesta talar för att vi kommer att få ett test av den tidigare utbrottsnivån kring 1340. När och om det sker ska vi kring nivån börja leta efter negativa omslag som kan vara tilltagande svansar på ovansidan. Köp är fram tills någon av de tidigare topparna tagits ut uteslutet.

OMXS30 befinner sig i fallande trender både på lång- och kort sikt. När kursen i fredags nådde golvet i den fallande kanalen, samtidigt som kursen var rejält översåld var det väntat att fyndköparna skulle leta sig in. Igår effektuerades en bullish engulfing som med stor sannolikhet kommer att bekräftas med ytterligare en högre dagsstängning idag. Så länge inte toppen vid 1033 tagits ut bör vi agera med betydligt kortare tidshorisont och mindre positioner än normalt.

Följande bolag rapporterar idag:
– Alliance Oil (kl 7.30), Consilium (14-tiden), Sectra (kl 8.00)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Dell (efter USA-börsernas stängning), Medtronic (kl 13.15), Vodafone (kl 8.00), Yell (kl 8.00)

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Oriflame (1:75 eur)

Kapitalmarknadsdag:
– Sweco: i Helsingfors kl 10.30-13.00
– G4S

Tider som är intressanta idag:
– Swedbank: Boindex 1 kv kl 9.00
– SCB: investeringsenkät 1 kv kl 9.30
– Norge: BNP 1 kv kl 10.00
– OECD: Economic Outlook kl 10.00
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: KPI april kl 10.30
* Storbritannien: Indikationer om inflationen kl 10.30
– Spanien: säljer 3-, 6-månaders växlar kl 10.30
– ECB: reparesultat kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– EMU: snabbestimat konfidensindikator hushåll maj kl 16.00
* USA: försäljning befintliga bostäder april kl 16.00
– USA: Auktion av 4-veckors skuldväxlar kl 17.30
– USA: Auktion av 2-årig statsobligation kl 19.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA igår: Kinas indikationer om stimulansåtgärder och G8-delegationens tydliga signaler att de kommer göra vad de kan för att behålla Grekland i euroområdet blev den trigger, som åtminstone tillfälligt, bromsade nedgången. (Kina brukar iofs säga det man ”tror är rätt” och därför tar jag lätt på deras uttalande). Helt väntat tog Facebookaktien rejält med stryk och föll 11 procent på en i övrig mycket glad börs. Apple som är värderat till bara 1/5-del av Facebook steg 5,8 procent. Starkaste sektorer var råvaru-, teknologi- och industribolag i nämnd ordning.

Den inledande uppgången förstärktes under hela dagen och avslutades på dagshögsta 1316 vilket motsvarade en uppgång på 1,6 procent. Under maj månads 14 börsdagar är det hittills bara tre som stängt på plus.

362 aktier steg och 127 stängde rött på SP500-indexet igår. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 4,5 procent högre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 4,6 procent vilket kan jämföras med 2,3 procent för DJIA och 9,3 procent för Nasdaq Composite.

Gårdagens bullish engulfingliknande formation är som de flesta känner till en positiv omslagsformation som behöver bekräftas med en högre stängning idag. På ovansidan möter närmast utbrottsnivån kring 1340 följt av nacklinjen som inför dagen noteras kring 1370.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Sydkoreanska Kospi stiger med 1,6 procent och Hang Seng i Hong Kong med 1,4 procent. Japanska Nikkei och Australiska All Ordinaries stiger vardera med 1,2 procent.

Det är små förändringar på valuta- och råvarumarknaderna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar