Vid 1083 testas köparna men viktigt att toppen 1099 tas ut

Lite historia: Imorgon är det den 19:e oktober vilket innebär att det är 25 år sedan DJIA rasade med nästan 23 procent på en dag! Det är samtidigt lösendag, dock ingen häxfredag. Månaden innan ”black monday” präglades av stor optimism och få ville inse vad som var på gång trots varningssignalerna i Asien. Som aktiv handlare ska man har bättre sikt i framrutan än i backspegeln, men vi ska fortfarande vara försiktiga när optimismen blir för stor. När stora aktörer går ut och säger att börsen är billig och den ska stiga si och så mycket ska man ta det försiktigt. ”När tandläkaren och taxichauffören börjar prata aktier eller om Aftonbladet kommer med en extrabilaga om vilka aktier man ska köpa, ja då bör man ta det väldigt försiktigt”.

Stockholmsbörsen igår: Onsdagen kan sägas vara startskottet på den svenska rapportsäsongen och först ut är som vanligt telekombolagen. TeliaSoneras rapport nådde inte upp till förväntningarna och aktien tillhörde tillsammans med Swedbank förlorarna. SKF:s marginal har diskuterats en del men kom in enligt förväntningarna och aktien tillhörde topp 3 på min bevakningslista efter Getinge och SSAB. Nästa vecka blir synnerligen intressant där vi kommer att få svar på hur det går för bankerna. Den positiva amerikanska bostadssiffran igår stärkte ytterligare riskaptiten tillsammans med ickenyheten att Moodys väljer att inte röra den spanska ratingen.

Onsdagen kan sammanfattas med ett enda ord: Osäkerhet. Storbolagsindexet slängdes mellan motståndsnivån 1076 (MA-50D) och stödnivån 1069 hela dagen. Stängningen på 1075,5 motsvarade en marginell uppgång på 0,2 procent.

Förra veckan stängde på minus 3,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 8,9 procent.

Endast två sektorer, telekom och finans stängde på minus under onsdagen. Det var ett flertal sektorer som steg med mer än 1 procent. Bäst gick råvaror, fastigheter och hälsovård.

Av de 56 aktier jag dagligen går igenom steg 44 och 11 stängde på minus. Bäst av aktierna gick SSAB (någon som lyssnade på Webinariet i tisdags, i så fall grattis). Även Getinge och SKF gick starkt. I den andra änden av vågskålen hittar vi Axis som föll med 2,1 procent följt av Swedbank och TeliaSonera som backade 1,6 procent vardera.

Högst omsatta under tisdagen blev SKF B 1693 Mkr (+2,7%), TeliaSonera 757 Mkr (-1,6%) följt av Atlas Copco 715 Mkr (+1,5%).

S&P 500: Även om indexet agerade som ”förväntat” och den positiva omslagsformationen kring golvet i den stigande kanalen fick indexet att vända upp, är det först nu som de första viktiga motstånden närmar sig. Septembertopparna vid 1471 och 1475 behöver tas ut för att vi inte ska få en ny lägre negativ topp. Även om det korta sentimentet är betydligt mer positivt nu än i slutet på förra veckan kan vi inte bortse från att gummisnodden börjar bli hårt spänd samtidigt som 1470-1480 närmar sig.

OMXS30: Inför dagen är jag mest intresserad av utvecklingen kring 1083 där 200-perioders medelvärde möter upp i 60-minutersgrafen och även taket i den kortare fallande kanalen befinner sig inför dagen. Så länge OMXS30 befinner sig mellan 1120 och 1029 präglas är det osäkerhet som gäller och då ska vi vara beredd på tvära kast både upp och ned.

Intresseklubben antecknar:
– BNP i Kina ökade med 7,4 procent Q3
– ÅF köper Epsilon
– Jyske bank redovisar ett betydligt bättre resultat än väntat
– Millicom: Danske bank sänker reken
– TeliaSonera: Nordea höjer reken
– SKF: Lägre riktkurserna från både Morgan Stanley och Barclays. Öhman rekar sälj.
– Axis presenterade ett resultat som var sämre än väntat
– SCA:s vinst blev bättre än väntat
– Tele2 kom in som förväntat där vinsten slog förväntningarna och bolaget höjer sina prognoser i Kazakstan

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– AQ Group (kl 9.00), Atrium Ljungberg (kl 8.30), Axis (kl 8.00), Bioinvent (kl 8.30), Concentric (kl 8.00), MTG (kl 13.00), Nokia (kl 12.00), Nordnet (kl 8.30), Ortivus (kl 9.00), Probi (kl 8.45), Saab (kl 7.30), SCA (kl 8.00), Tele2 (kl 7.00), Transcom (kl 8.00)

Utländska rapporter idag:
– Advanced Micro Devices (efter USA-börsernas stängning), Briggs & Stratton, Google (efter USA-börsernas stängning), Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Morgan Stanley (kl 13.15), Nucor, Turkcell, Verizon (kl 13.30)

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: fastighetspriser september kl 3.30
* Kina: BNP 3 kv kl 4.00
– Kina: industriproduktion, utländska direktinvesteringar, detaljhandel september kl 4.00
– SCB: arbetslöshet september kl 9.30
– Spanien: obligationsemission kl 10.30
* Storbritannien: detaljhandel september kl 10.30
* USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloombergs konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index oktober kl 16.00
– USA: ledande indikatorer september kl 16.00

USA: Betydligt bättre bostadsstatistik fick de amerikanska börserna att vända upp och husbyggnadsbolag blev tillsammans med telekom bästa branscher på S&P 500. Det hjälpte inte att Intel och IBM kom in sämre än väntat. Ickenyheten att Spanien varken får sänkt eller höjt betyg av Moodys mottogs positivt.

Det var förhållande små rörelser under onsdagen men köparna dominerade den största delen av dagen. Stängningen nära dagshögsta på 1460,9 motsvarade en uppgång på 0,4 procent.

Totalt omsattes endast 2,6 miljarder aktier vilket vilket var fler än i tisdags och 15 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckans nedgång nedgång  med 2,2 procent innebär att uppgången hittills i år noteras till 16,2 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus.

Nasdaq Composite har stigit med 19,2 procent hittills i år och DJIA med 11,0 procent. 

Asien: Det är breda uppgångar på de flesta asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 2,0 procent och i Kina avancerar Shanghaibörsen med 1,4 procent. Australiska All Ordinaries noteras för en uppgång på 0,7 procent.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar