Veckan som gick (V5)

Även om jag inte gillar att trada i rapporttider då det svänger för snabbt för en trög skåning tycker jag att livet är fest just nu. Kurserna tillsammans med Nordnet har kommit igång och första tradingkursen blev fullbokad i ett nafs, jättekul! Kurserna med Nordnet som körs vid tre tillfällen känns jättekul och är en utmaning för både mig och Nordnet. Första var i torsdags där tjugo förväntansfulla deltagare hade slutit upp. Vi gick igenom de saker jag tycker är viktigt för att få ett bra mindset och den tekniska analys som behövs för att få till en fungerande modell. Vi skall träffas två gånger till och det skall bli jätteskoj. Vid nästa kurstillfälle bjuds det på en överraskning, jag drar redan på smilbanden inför de berättelser vi kommer få höra från ”riktig börshandel”.

Veckan som kommer blir om möjligt ännu bättre med kurs i både Göteborg och Stockholm. Helgen har börjat bra på det personliga planet, familjen sover och jag kan sitta och titta ut över havet och skriva av mig innan pälsmössan åker på och hunden skall få jaga fåglar på stranden. Det har varit lite för lite trading denna veckan, har helt enkelt inte haft tid, men det visste jag iofs innan jag tog mig an uppdragen. Jag passar på att redan nu önska alla en skön helg och en bra kommande tradingvecka, även om rapporttider är svårt. I och med att jag är upptagen varje dag i nästa vecka kan blogginläggen bli lite minimalistiska, men jag lovar att skriva varje dag.

Jag sammanfattar läget lite snabbt nedan, alltid bra att zooma ut lite när man tittar på var vi är någonstans, det är annars lätt att påverkas av alla reportrar som tror och tycker så mycket hit och dit.

Det har verkligen varit oroligt den gångna rapportveckan, där stockholmsbörsen klarade sig bättre än genomsnittet. När börsen stängde lyckades OMXS30 precis komma över nollstrecket. De aktier som tappade mest på torsdagen återhämtade sig i flera fall. OMXS30 stände 0,2% upp på 617,4 och under måttlig omsättning 13,6 miljarder kronor. Vi kan sammanfatta veckan som ”slagig” och är inte mycket som talar för att nästa vecka skall bli lugnare.

H&M som fått höjda rekommendationer av Goldman Sachs tog igen nedgången från i torsdags och visar på riktiga styrketecken.

Astrazeneca hämtade sig oxå från torsdagens nedgång efter en rapport med mörkare framtidsutsikter än förväntat.

Autoliv var ett annat bolag som hämtade sig något efter torsdagens fall, i fredags steg aktien 3,2%, dels som en motreaktion men en del berodde säkert på den avtagande minskningen av bilförsäljningen i USA.

Volvo B gick ner hela 4,3% till 33,60. Resultaträkningen för 2009 har sänkts med mer än 100% och balansräkningen väntas försämras snabbare än kollegorna i branschen. ”Jag tycker det är konstigt – Gardell sade ju att Volvo inte överhuvudtaget kunde gå under 100 kronor…”.

Bankerna är fortfarande i fokus, jag har sagt det många gånger och säger det igen – ”det är en hel skit som behöver upp till ytan innan det går att blåsa faran över”.

OMXS30-diagrammet utzoomat på det senaste året så ser vi tydligt att OMXS30 gått in i en konsolidering inom den fallande trendkanalen. Avslutningen på veckan innebär att kursen fortfarande befinner sig under alla våra tre glidande medelvärden. För att få en bestående vändning måste kursen bryta upp över i första hand 714, i annat fall befinner sig indexet fortfarande inom konsolideringskanalen. Vid ett brott ner i genom 590-600 nivån mot 560-570 förväntar jag mig ett race nedåt.

Motstånd: 640 / 685 / 714
Stöd: 600 / 570

Swing: Neutral
Long: Nedåt

090130_omxs30
USA: I stort sett alla skrev att USA skulle gå upp under fredagen, nu blev det inte så. När börserna stängde hade DJIA backat 1,8%, S&P 500 stängde 2,3% och Nasdaq slutade på 1476 vilket var 2,1% lägre än i torsdags.

BNP-siffrorna visade på en nedgång på 3,8%, beräknat på årstakt, vilket var bättre än analytikernas förväntningar. När Michigans-indexet kom, som bara var något lite lägre än förväntningarna började nerverna trilskas för börsmäklarna och kurserna börja åka utför. Därefter kom Procter & Gamble med en sämre rapport än väntat och sen var det nedåt som gällde.

Bill Gates, Microsofts grundare tror att det kan ta uppemot fyra år innan de ekonomiska problemen är lösta. Han säger att uppgången som kommer då kommer att drivas av innovatörer inom vetenskap och teknologi. ”Klok man – Bill”.

Nasdaq slutade svagt. Indexet är i en konsolideringsfas med i stort sett inget momentum, det slår bara lite fram och tillbaka, men håller sig under den fallande trendlinjen. Topparna blir lägre och det borde inte vara långt ifrån ett utbrott.

Motstånd: 1570 / 1660
Stöd: 1440 / 1400

Swing: Avvakta
Log: Nedåt

090130_compx1

 

Ha nu en riktigt skön och välförtjänt fortsättning på helgen.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar