Ännu en minst sagt spännande vecka lider mot sitt slut. Flera dagar med enastående uppgångar, en uppmärksammad och spännande dom som ni kan läsa mer om längre ner i detta inlägg, en vårproposition som i vissa delar känns som om den kommer från vänsterkanten.
I veckan har jag hunnit besöka Göteborg tillsammans med Nordnet och tillsammans med Roger Jansson och Carl Björkegren pratat trading. Ni kan läsa mer om tradingkvällen som var den tredje i ordningen på Nordnets nya utomordentligt trevliga blogg. På varje plats har det varit mellan 80 och 150 besökare, jättekul och trevligt genomfört. Tack Mika, Fredrik och Roger. Passar här på att gratulera vinnarna i tävlingarna!
OMXS30 har haft en stark vecka och ligger i en fin stigande kortsiktig trend. Swedbank rusade uppåt och höll i sig en bra bit in på eftermiddagen. Så länge indexet håller sig inom den stigande kanalen och ligger väl ovanför MA20 är det bara att hänga på. RSI börjar bli aningen överköpt, men det är det ju alltid i en kraftigt stigande trend. Kommer det inte för mycket negativ statistik och negativa rapporter kan vi förvänta oss en fortsatt uppgång. Var dock noga med motståndsnivåerna, det kan mycket väl vända ned runt 780 eller 800. Uppgångarna har varit betydligt starkare, med större handelsvolymer än nedgångarna, detta är en bra signal för en fortsatt uppgång.
I USA testar S&P 500 toppar från januari och februari runt 870-875 som blir vägvisande för om kursen orkar ta sig vidare uppåt. Histogrammet har helt planat ut och signalerar för en vändning, men det har vi nu sett i en månad och uppgången har bara fortsatt. I fredags bildade indexet på kort sikt en dubbeltopp vid motståndsnivån runt 875. Dubbeltoppen kan vara ett första tecken på en rekyl, testas nivån på måndag och inte håller kan det bli bra fart uppåt.
Momentumindikatorerna pekar allihop på att indexen är överköpta, vilket är helt naturligt i en stark uppgång, å andra sidan ser vi en divergens som kan innebära en vändning nedåt. För tillfället gäller både för OMX och S&P att det är rätt att följa med uppåt så länge kurserna ligger snyggt och prydligt i kanalen. Däremot om stöden bryts tycker jag det är viktigt att vara alert för att ta position nedåt, när klimatet blir rätt, men det måste inväntas.
Nu börjar den riktiga rapportsäsongen och det gäller att hålla koll på trenden, för det kan vara lätt att bli blind för den trend som vi slaviskt måste följa.
…och för övrigt tycker jag…
– Domen mot Pirate Bay har blivit uppmärksammad på hela världens förstasidor. Jag har läst igenom hela domen (ni kan läsa den här) och tycker det är märkligt hur man dömer en leverantör för att en kund utför någon tingsrätten anser vara en olaglig handling. Det är som Cornucopia skriver samma sak som om Vägverket skulle vara medbrottsling om en tjuv använder bil vid ett brott.
– Ladda gärna ner DVD-versionen av Dr Chris Martensons Crash Course. Passa även på att besöka hans hemsida Dr Martensons website. Med denna ISO-fil kan ni bränna en skiva som går att köra direkt i DVD-spelaren. Detta program är helt legalt att ladda ner, vilket mycket material är på Pirate Bay, men om Antipiratbyrån får som de vill kommer tillgången till allt legalt material på Pirate Bay att blockeras.
– Läs gärna Stefan Stenudds inlägg och kloka infallsvinkel i tolkningen av domen. Jag har oxå läst igenom domen och tycker definitivt att ni skall läsa den här.
Titta gärna in på Stefan Stenudds utmärkta blogg, den rekommenderar jag verkligen.
– Förslaget på bloggen Den Dynamiska Spiralen om hur film- och skivindustrin skulle kunna lägga ut och få betalt för sina verk. Det vore intressant att se vad det skulle ge. Tyvärr sitter de likt en slav fast i det föråldrade och cementerade distributionssystem som råder och kan inte längre hantera sina egna verk som artisterna vill.
– Det är intressant att se att fler och fler operatörer trotsar Ipred-lagen genom att inte lämna ut kundernas IP-adresser. All Tele:s vd Ola Norberg jämställer inställningen till att bredbandsleverantören fälls för att upphovsrättsskyddade produkter laddas ner med att Volvo borde åtalas om en person kör för fort i en Volvo.
– En av mina favoritbloggar är Simulacra som idag filosoferar över hur man kan definiera när konjunkturen når toppen. En av mina favoriter är när: ”Lantmännen ritar om sin logotyp en smula till det facila priset av 200 miljoner kronor”.
– Det är intressant att följa del 2 i såpan om Elmehagens pension från AMF. Såpan går nu i fas två. Nu kräver AMF att Christer Elmehagen betalar tillbaks pengarna. Enligt AMF:s styrelse har Elmehagen begått ett avtalsbrott när han flyttade sina pensionspengar till en annan sparform. Styrelsen skriver vidare att man hoppas på en förlikning för att det skall gå så fort och smidigt som möjligt… Vad är det för trams, varför skulle AMF godta halva beloppet om de är så säkra på att ett brott begåtts. Avslutningsvis meddelas att utredningarna inte kommer att offentliggöras. Det luktar medialt bladder lång väg. Har man rätt och vet det hade man väl basunerat ut det och visat hur man kommit fram till resultatet. Det hade väl lugnat pensionärerna mer än att man fortsätter att på fackligt vis mörka det man gör i toppen för medlemmarna.
– Viasat måste hyllas för deras inställning till fildelning och nedladdning. Deras ambition är att göra det billigt och enkelt för gemene man att ladda ner lagligt. Bra!
– I dagens DN visar SBAB att det blir betydligt dyrare att binda räntan än att ha rörlig. Men se till att amortera på lånen med den mellanskillnad som du får upp till 10 procent. Du sitter då bra till när räntorna börjar gå upp. Ett lån på en miljon sjunker då med 70.000 kronor som påverkar månadskostnaden synnerligen positivt när räntorna går upp igen.