Veckan som gick

Så hände det till slut, motståndsnivån kring 700-strecket bröts och nu är den stora frågan, var detta början på uppgången? Jag anser att det är alldeles för tidigt att ropa hej, men veckan var den bästa på ett halvår och det har kommit fler och fler positivita besked, undantaget den amerikanska arbetslöshetsstatistiken i fredags.

Det är för mig förbryllande att en ökande arbetslöshetssiffra kan tolkas positivt. Nu är det 8,5 procent arbetslösa i USA mot 8,1 procent i februari. Vissa hade varnat för ännu sämre siffror och därför kan det komma att tolkas positivt ”att det inte var värre…”. Värt att notera, men som kanske inte alltid lyfts fram är att antalet arbetade timmar per vecka sjönk till 33,2 timmar, även i USA är en normal arbetsvecka 40 timmar. Med andra ord döljer sig en hel del övertalighet i antalet sysselsatta och vi kan säkert vänta oss att det värsta inte är över (ja, jag vet hur negativt jag kan låta…).

Nu till det som är positivt. Veckan har ju varit full av bra tradingdagar, detta har inte minst alla mail jag fått från glada traders. Bankaktier har haft en fantastisk vecka. I fredags var det dock lite blandat. SEB och Swedbank steg 8,0 respektive 15 procent. Handelsbanken och Nordea sjönk däremot 2,0 respektive 5,5 procent (Nordea handlades utan rätt till utdelning). 

OMXS30 har stigit över 8 procent den gångna veckan och det var inte igår vi kan blicka tillbaks på en lika bra vecka. Värt att nämna är att ex.vis tyska DAX stigit två procent mer än den svenska börsen de senaste fyra veckorna, men jämför jag i stället med S&P 500 blir skillnaden nästan fem procent! Detta är intressant. Indexet har sedan oktober befunnit sig i en konsolideringsformation med begränsningarna 700 och 600 (ett par korta besök under 600, och två över 700 jag vet). Men i huvudsak har det befunnit sig i detta intervall. I torsdags passerades 700-nivån och ett test av 714 innebar att uppgången bromsades upp. Så länge inte 700-nivån bryts nedåt är jag på kort sikt positivt inställd.

090404_omxs30real

S&P 500 passerade i ett första lyckat försök 800-nivån i tisdags för att sedan falla tillbaks, men redan på onsdagen passerades det igen och denna gången tog det fart ordentligt och torsdagen öppnade med ett rejält gap uppåt. Både på 845 och 875 hittar vi ganska starkt motstånd och uppgången skall inte i första hand tolkas som att uppgången satt fart, men nedgången har avtagit och försök till uppgång görs nu. Histogrammet har mattats av och ”bandvagnen” behöver bli av med lite folk innan den kan forcera detta motstånd. Är det så att motståndsnivån inte passeras ganska snabbt får vi förmodligen se en nedgång mot i första hand 800-nivån. Passeras även 845-850 är detta ett bra styrkebesked.

090404_in-x


Lite lördagsnöje? Läs Cornucopias suveräna inlägg om Accenture och Prankmonkey . Vi hörs om en stund, nu känns en promenad i solen, frallor och kaffe viktigare. Hittade en ny och intressant blogg Simulcara, besök den han (tror jag) skriver suveränt. Ha en bra start på helgen.

Besök även: DN, Makrobloggen, e24, dagensPS.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar