Veckan inleds nedåt men punkteras sentimentnivån?

Det känns som om EU-toppmötena får allt mindre betydelse. I fredags undertecknade 25 av EU:s 27 länder som väntat finanspakten för stärkt budgetdisciplin som med all önskvärd tydlighet redan satt i priserna på marknaden. Betydligt större effekt fick nyheten om att Spanien höjer sitt underskottsmål för 2012 till 5,8 procent av BNP, från tidigare 4,4 procent av BNP. Inte för att jag tror någon höjde på ögonbrynen direkt. I brist på positiva nyheter handlades New York-börserna mestadels i rött under fredagen. Oljepriset föll något efter ett tal från president Barack Obama om att farhågorna kring Iran skulle vara överdrivna. Igår fick vi besked om att Moody´s sänker Greklands kreditbetyg till C från Ca. Det ska bli intressant att se hur detta påverkar privata investerare att delta i det frivilliga skuldbytet. e24, DN, SVD, AFV

Efter en skvalpig förmiddag vände OMXS30 ner kring lunch i fredags och noterade lägstanivån 1096,9 klockan 14.00. Därefter kom köparna tillbaks och fick till en veckostängning på 1105,1 som innebar oförändrad nivå mot i torsdags.

I år är det fortfarande bara en vecka som stängt på minus. Av de senaste 11 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Förra veckan noterade en uppgång på 0,5 procent. Uppgången under februari blev 6,3 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1150 och faller med 2,8 punkter per månad. Hittills i år har alltså OMXS30 stigit med 11,9 procent. I fredags steg 51 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 10 miljarder kronor vilket var 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier i fredags blev Ericsson B (+1,1%), Volvo B (-0,7%) och HM B (+0,0%). VA

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och hälsovård som steg 1,0 respektive 0,7 procent. De enda sektorer som stängde på minus var verkstad och råvaror som backade 0,5 respektive 0,1 procent.

S&P 500 misslyckades i fredags att ta ut både torsdags- och onsdagshögsta. Indexet är åter på väg att testa av 20-dagars medelvärde som om den punkteras är den första ”lätta” säljsignalen.

OMXS30 är åter på väg att testa av 20-dagars medelvärde som sammanfaller med golvet i den stigande kanalen. Köparna har kommit tillbaks allt tidigare och det blir åter spännande att se hur den kommande veckan tar sig ut. Det är svårt att bedömma vilken påverkan ECB-lånen från förra veckan kommer ha på utvecklingen men det saknas definitivt inte varningssignaler, men än så länge har ingen av dem resulterat i någon konkret säljsignal.

Tider som är intressanta att hålla koll på idag:
– Kina: HSBC tjänste-PMI februari kl 3.30
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn februari kl 8.30
– SCB: tjänsteproduktionsindex januari kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) februari kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: detaljhandel januari kl 11.00
– USA: ISM tjänstesektorn februari kl 16.00
– USA: industriorder januari kl 16.00
– USD: auktion av 3-månaders statsskuldsväxel

I brist på positiva nyheter handlades New York-börserna mestadels i rött under fredagen. Oljepriset föll något efter ett tal från president Barack Obama om att farhågorna kring Iran skulle vara överdrivna.

Dagshögsta för S&P 500 i fredags blev 1374,5 som nåddes redan efter en halvtimme och dagslägsta 1366,4 två timmar innan stängning. Slutnoteringen 1369,6 motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

Föregående vecka innebar en måttlig uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,3 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 8,9 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 14,2 procent. Dow Jones lyckades inte heller i fredags att stänga över 13.000-nivån, men var det enda av storbolagsindexen som lyckades få näsan ovanför nollan. Av de 500 aktierna på S&P 500 indexet steg under fredagen 197 och 293 backade. Totalt omsattes 2,2 miljarder aktier vilket var 21 procent lägre än snittet. DN

Veckofacit för Dow Jones blev en marginell nedgång från förra fredagens notering 12.982. Starkaste sektor på storbolagsindexet under fredagen var telekom, upp 0,7 procent, och bästa bolag där var AT&T, upp 0,8 procent. Sämst gick det för American Express, ned 1,1 procent.

Det asiatiska börserna har inlett veckan med fallande kurser. Kina meddelade tidigare i morse att man sänker tillväxtmålen till de lägsta sedan 2004. Från Kina meddelas också att inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 48,4 i februari mot 52,5 för januari. AFV

I Hongkong tyngde framförallt försäkringsbolag och banker. Hang Seng backade 1,3 procent. AIA handelsstoppades i Hongkong efter att AIG meddelat att de kommer att sälja aktier för 6 miljarder dollar i AIA för att betala tillbaka kapital till den amerikanska staten för det räddningspaket försäkringsbolaget mottog efter Lehman Brothers kollaps. Aktierna erbjuds till en rabatt om 7 procent jämfört med stängningskursen den 2 mars.

I Tokyo föll Nikkei med 0,8 procent. Teknikaktier tyngde, precis som i USA i fredags. Sony backade 3 procent och Panasonic backade 2,2 procent. DN

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar