Varje börsdag är INTE en ny tradingdag…

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Det är nu bara timmar kvar innan den stora ”konkursen”, även om det inte är riktigt så det fungerar, men tyvärr är det ungefär det som håller på att hända. Världens största ekonomi som lånat allt mer för att kunna betala en skandinavienliknande välfärd men grekiska skatteintäkter kommer eventuellt inte att kunna betala räntorna på de lån man tagit. Förhandlingarna om att höja skuldtaket avbröts under tisdagskvällen och nu närmar sig det ekonomiska tolvslaget. Om landet tvingas ställa in betalningar är det första gången i historien. Även om det naturligtvis är ohållbart att öka på statsskulden i USA i den takt som nu sker är det min förhoppning att inblandade parter agerar konstruktivt och inte tjurar på var sitt håll. Fitch Ratings har nu placerat USA:s kreditbetyg under bevakning för en sänkning, vilket kommer att påverka landets upplåningskostnader. Det märkliga är att hur USA än väljer att agera kommer de vara tvungna att låna pengar även framöver och med ett sänkt kreditbetyg (som de orsakat medvetet i så fall) väljer de att betala en dyrare finansiering…

Affärsförhållandena för industrin i delstaten New York försämrades avsevärt i september jämfört med månaden före. Citigroup lämnade en rapport som var lägre än förväntningarna och aktien backade 1,5 procent. För Coca Cola räckte det inte med en försäljningsökning som slog förväntningarna, aktien backade 0,7 procent. Johnson & Johnson steg med 0,1 procent efter att ha presenterat en bättre rapport än väntat. Fraktbolaget Fedex steg med 4,1 procent till ett nytt ATH efter meddelandet att man avser att köpa tillbaks 10 procent av de utestående aktierna.

Stockholmsbörsen: Efter ett inledande positivt gap höll köparna i taktpinnen fram till 11.30 då 1172 nåddes, som skulle visa sig bli dagens högsta. Strax därefter punkterades åter 1269 och kursen sökte sig tillbaks till den platta MA-200 i både 5- och 60-min. Stängningen 1265,5 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Om gårdagens kursstapel effektuerats efter en längre tids uppgång hade det varit en shooting star men än så länge tolkar jag den bara som ett tecken på osäkerhet. Vi har nu fyra gröna heikinstaplar och så länge vi inte får en röd som punkterar gårdagens gröna ska vi navigera för fortsatt uppgång. I veckografen har nuvarande vecka skiftat till grönt men noteras dock inte ovanför förra veckans högsta och är därmed inte en positiv omslagsstapel – ännu.

Kursen noteras med minsta möjliga marginal över 20-dagars medelvärde som för tillfället saknar lutning.

I övrigt har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen.

Gårdagens omsättning var den högsta sedan den 26 september och uppgick till 13,1 miljarder kronor vilket var hela 24 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Årets uppgång har nu utökats till 14,6 procent.

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Bolagsrapporter idag:
– Avanza (kl 8.15), Castellum (kl 14.00), Fabege (kl 8.00)
– Abbott Labs (före USA-börsernas öppning), American Express (efter USA-börsernas stängning), ASML (kl 7.00), Bank of America (kl 13.00), IBM (efter USA-börsernas stängning), Stanley Black & Decker (före USA-börsens öppning)

Övriga (börs)nyheter av intresse:
– Cefour (extra), Online Brands Nordic (extra)
– Fabege: rapportpresentation kl 9.30
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i september

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: värdepappersstatistik september kl 9.30
– Österrike: KPI september kl 10.00
– Byggindustrierna: konjunkturprognos kl 10.00
* Storbritannien: arbetslöshet september kl 10.30
– EMU: KPI september kl 11.00
– EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– USA: NAHB husmarknadsindex oktober kl 16.00
– RGK: villkor växelemission kl 16.20
– Fed: Beige Book kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Efter en inledande nedgång till 1702 vände indexet upp och testade återigen av 1711-nivån men även under tisdagen fick köparna mjölksyra när motståndet närmade sig. Jag har pratat om rangen mellan 1711/1704-1696 under några veckor och det var väl ingen högoddsare att det var vid dessa nivåer som köparna försökte komma tillbaks. Kursen pendlade de sista timmarna mellan just 1704 och 1696. Stängningen vid 1698,4 motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

Gårdagens kursstapeln nådde inledningsvis upp något över måndagens högsta men vände sedan ner och stängde i den nedre delen av stapeln, en negativ reversalstapel. Vi har nu två tydliga zoner som kursen behöver ta ut för att en tydligare trend ska trampas upp. Den något större zonen begränsas av ATH kring 1730 och augustibotten vid 1626. Den tajtare rangen begränsas av 1712 och 1646.

I Heikingrafen har vi nu fyra gröna kursstaplar och de tre senaste är kraftfulla med ”rena” bottnar och det ska vi, även om det kan kännas ”knepigt efter gårdagen” tolka i den positiva vågskålen. Så länge vi inte får besked om motsatsen (en röd som punkterar föregående dags lägsta) ska vi navigera för fortsatt uppgång, även om det innebär att vi lämnar tillbaks en del av uppgången i samband med vårt ”tröga sätt” att tolka staplarna.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj men närmar sig en köpsignal och den säljsignal jag ”pratat om” kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut. Vi har nu en grön heikinstapel i veckografen och ska således navigera för fortsatt uppgång tills motsatsen bevisats.

Gårdagens volym var högre än i måndags och hela den lägsta på en månad och 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Endast basråvaror stängde på plus igår, men det var med minsta möjliga marginal (+0,03%). Sämst gick krafbolag och verkstad.

Två av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple steg med 0,5 procent och stängde på $498,7. Facebook stängde ner med minsta möjliga marginal på $49,5. Google stängde 0,7 procent högre på $882,0.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Efter mestadels nedgångar har marknaden åter börjat prisa in en lösning på skuldtaksstrulet i USA, efter representanternas talman John Boehners pinsamma och misslyckade ”kupp” igår. Den kinesiska börsen faller inte helt oväntat mest kring osäkerheten i USA och kinesiska ledare uppmanar idag Tea Party-republikanerna att agera förnuftigt. Som svar fick de: ”Sköt er egen business”.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar