Väntar in DAX och tecken på osäkerhet

sammanfattningSTOCKHOLMSBÖRSEN: SMÅ FÖRÄNDRINGAR NÄR USA HÖLL STÄNGT, OMXS30 +0,1 %

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avslutade torsdagen med i stort sett oförändrade kurser. Utvecklingen liknande rörelserna på de större börserna i Europa.

Att handeln blev försiktig var kanske inte helt oväntat då Wall Street höll helstängt för Thanksgiving. På fredagen är det halv handelsdag i USA.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.484. SSAB och Boliden sågs som så ofta den senaste tiden högt upp på vinnarlistorna. Basmetallpriserna lyfte igen och SSAB:s A-aktie ökade 1,9 procent medan Boliden steg 1,6 procent.

Humana backade 6,4 procent till 72:75 kronor. Storägaren Argan Capital sålde 6 miljoner aktier i Humana genom en accelererad bookbuilding-process som kommunicerades på onsdagskvällen. Priset i försäljningen var 74 kronor.

Torsdagens börsdebutant Serneke hade svårt att lyfta och stängde exakt på noteringskursen som var 110 kronor. På eftermiddagen var aktien upp 0,7 procent till 110:75 kronor. Garanten Carnegie stod för cirka 77 procent av nettoköpvolymen i aktien.

Alligator Bioscience, som noterades under onsdagen, backade 2,4 procent till 37:20 kronor aktien, efter att ha introducerats vid 32:50 kronor.

Investmentbolaget Lundbergs rapporterade vid lunchtid och rapporten visade att stora poster köpts under kvartalet i bland annat Handelsbanken. Samma bank hade innan rapportsläppet släppt en analys med titeln ”uppblåst värdering, leta efter dörren” där substanspremien i Lundbergs ansågs vara för hög. Lundbergs-aktien backade 0,5 procent.

Systemair steg 0,2 procent. Bolagets omsättning under det tredje kvartalet slog marknadens förväntningar enligt SME Direkts konsensus, medan rörelseresultat och organisk tillväxt var svagare än väntat.

Spelutvecklaren Starbreezes resultat och omsättning ökade markant under kvartalet. Starbreeze meddelade dock att bolaget inte kommer att lansera fysiska leksaker till spelet Geminose då klimatet för konceptet ”svalnat betydligt”. Starbreeze skjuter också på öppningsdatumet för VR-centret i Los Angeles. B-aktien tappade 3,3 procent.

Gaming Corps gjorde fortsatta förluster och aktien, som redan tappat rejält under året, sjönk 4,7 procent.

Malmbergs rapporterade ett något högre resultat men något lägre omsättning i kvartalet. Aktien backade 1,8 procent.

Tobii fastställde villkoren i bolagets emission. Kursen sattes till 52 kronor aktien, att jämföra med stängningskursen under onsdagen som var 71:75 kronor aktien. Aktien backade 3,1 procent.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma har sålt varumärket Pediacare för 5 miljoner dollar plus lagervärdet till Strides Pharma. Pediacare ingick i en portfölj som Moberg förvärvade i juli tidigare i år och försäljningen medför ingen reavinst eller förlust uppger bolaget. Aktien tappade 1,3 procent.

Assa Abloy sänktes till sälj från behåll av Liberum Capital och aktien tappade 1,2 procent.

Alimak fick en höjd rekommendation från SEB, till köp från tidigare behåll. Aktien steg 2,7 procent.

Tekniskt OMXS30: Igår skrev jag: ”USA-börserna är stängda under torsdagen och det kommer att leda till lägre volymer och större risk för skvalpig handel.”

Torsdagen blev en skvalpig dag med rörelser mellan 1487 och 1479. Stängningen vid 1484,3 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Det har inte hänt så mycket de senaste dagarna men de små kursstaplarna och negativa volymbalansen efter utbrottet som inledde veckan har förutsättningarna ökat för en rekyl eller kontraktion.

6 av de senaste 6 dagarna har stängt i den övre delen av candlesticken men gårdagen var den första uppgångsdagen efter onsdagens nedgång. Det innebär att vi får en +6/+1 och det har vi bara sett 4 gånger sedan 2001 och det är inte mycket att dra några slutsatser på. Den shark 32-liknande formationen visar även den att det råder ett mått av osäkerhet.

Volymen igår var naturligtvis lägre än normalt eftersom det var stängt i USA.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Nordic Mines (kl 8.00), Wilson Therapeutics (kl 8.00), Anoto (ändrat datum fr 18/11) (kl 8.30), Multiq (kl 8.30)

NGM
– Life Assays

FIRST NORTH
– Genova Property (kl 8.00), Skånska Energi (kl 8.00), TC Tech (kl 8.00), Brighter (kl 8.30), My Taste (kl 8.30), Absolent, Arcoma (strax före börsöppning), Fastator, GWS Production

AKTIETORGET
– Absolicon, AHA World, Envirologic, Follicum, Latvian Forest Company, Lucent Oil, Pharmacolog, WNT Research, Zenergy

STÄMMOR
– Anoto (extra), Spectracure (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Opus: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– My Taste: rapportpresentation kl 10.00
– Magnolia Bostad: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fast Partner: meddelar utfall i nyemission
– Högkullen: anmälningstid inleds inför listning av stamaktien på First North (avslutas 5/12 för allmänheten, 6/12 för institutioner)
– Miris Holding: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/12)
– Prostalund: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemission

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– USA-börserna har halvdag, stänger klockan 19.00 svensk tid

MAKROSTATISTIK
– Japan: KPI oktober kl 0.30
– Frankrike: konsumentförtroende november kl 8.45
– SCB: hushållsutlåning oktober kl 9.30
– Storbritannien: BNP (prel) 3 kv kl 10.30
– USA: handelsbalans, varor, oktober kl 14.30
– USA: grossistlager (prel) oktober kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI (prel) november kl 15.45

CENTRALBANKER
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07
– Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om penningpolitiken i Sverige vid Sveriges Finansanalytikers förening kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: rapport om kapitalkrav kl 8.00


 

USA-börsen i förrgår: Inför onsdagen skrev jag: ”På kort sikt (dagar till veckor) är nu sentimentet positivt och kommer att vara det så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 punkteras utan att snabbt återtas.”

Onsdagen inleddes med en nedgång mot stödet vid 2194 därefter segade sig indexet upp för att till slut stänga vid 2204,7 vilket var marginellt ovanför tisdagsstängningen och därmed den tredje raka ATH-stängningen i rad.

Det blev ingen bekräftad doji star utan istället en svagt omfamnande candlestick onsdags. Uppgången sedan USA-valet har varit mycket kraftig och Stockhastic har inte noterats lika högt mer än 10 gånger de senaste 20 åren. Vi 8 av dessa 10 gånger har kursen stått högre en vecka senare. Det är självklart alldeles för få träffar för att dra några slutsatser men med turning bollingerband och flera indikationer på att en ny positiv trendfas är inledd ska vi inte fundera på något annat än uppgång och se rekyler som bättre lägen att kliva på tåget.

Volymen tisdags var lägre än i måndags och 13 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar