Väntans tider men rekyler är köpvärda

sammanfattningNEW YORK: OLJAN TYNGDE, STORAFFÄR I GASSEKTORN, S&P500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street orkade inte försvara sina inledande uppgångar i tisdagshandeln som tillslut stängde kring nollan.

Energirelaterat pressade efter tapp i oljan medan tungviktarna Wal-Mart och Home Depot steg efter sina rapporter.

I statistikfloran visade amerikansk inflationsdata att landets konsumentpriser steg med 0,2 procent i oktober vilket prickade förväntningarna. Vidare var industriproduktionen för samma månad något sämre än väntat.

Dow Jones noterades vid stängning till den oförändrade nivån 17.488, Nasdaq var också oförändrat men vid 4.986. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.050.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

”Gårdagen var mycket stark och det faktum att marknaden går sidledes i dag är ett styrketecken. En aldrig sinande ström av geopolitisk ångest tenderar att stå i centrum, men den stora makrohändelsen som marknaden fokuserar på är FOMC-mötet i december”, sade Alan Gayle, strateg på Ridgeworth Capital Management i Atlanta, till Bloomberg News.

På aktiefronten höll energisektorn tillbaka S&P500 då oljan fallit ned på minus inför onsdagens lagerdata. Exxon och Chevron handlades båda i rött.

Mer uppmärksamhet riktades mot Wal-Mart som stängde 3,5 procent högre. Varuhuskedjan, som haft ett tungt år bakom sig, rapporterade ett högre resultat än väntat samt en uppjusterad helårsprognos.

På samma tema levererade Home Depot ett överraskande starkt resultat för det tredje kvartalet vilket tog aktien 4 procent högre. Stigande huspriser i USA har bidragit till försäljningsökningen enligt bolaget.

En rejäl rusning stod Airgas för efter att Air Liquide köpt gasbolaget för 13,4 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens största leverantör av industrigas. Airgas stängde 29 procent högre.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 2,26 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Gårdagens hammer efter att kursen precis varit nere och vänt under det nedre bollingerbandet är spännande och historiskt har det i de flesta fall lett till fortsatta uppgångar.”

Tisdagen inleddes starkt mot 1505 för att sedan under större delen av dagen noteras kring 1510-1505. Avslutningen var stark och stängningen vid 1513,9 motsvarade en uppgång med hela 2,4 procent. Stängningen skedde vid dagshögsta. En riktigt vacker och stark grön marubozu.

50%-nivån för de senaste två dagarnas kursstaplar hittar vi kring 1485 där vi sett flera vändningar den senaste månaden, både vid upp- och nedgångar.

Avslutningen i USA igår var svag efter terrorhot och en inställd fotbollsmatch och risken för att det blir en kortsiktig rekyl på grund av den oron är överhängande. Jag håller dock fast vid att det är posisitivt för fortsättningen så länge MA-50 håller.

Volymen igår var den högsta sedan i tisdags förra veckan men trots det 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Idag kan det bli lite skvalpigt inför Fed-protokollet som presenteras efter Stockholmsbörsens stängning. Efter de senaste dagarnas uppgång är det risk för en rekyl innan det åter bär av uppåt.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Besqab (kl 7.30), Vostok New Ventures (kl 8.00), Neurovive (kl 8.30), Novestra

FIRST NORTH
– Immunicum, Mackmyra, Matse Holding, Nordic Leisure, Sprint Bioscience, Verisec

AKTIETORGET
– Hybricon, Interfox Resources, Medicpen, Serstech

ÖVRIGA NORDEN
– ISS (kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Nexstim: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA oktober – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Arocell: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/12)
– Vigmed: första handelsdag utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Assa Abloy kl 9.00-17.00
– AAK kl 13.00-17.00

MAKROSTATISTIK
– Kina: bostadspriser oktober kl 2.30
– EMU: byggproduktion september kl 11.00
* USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
– USA: oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: publicerar riskenkät kl 10.30
* Fed: protokoll från FOMC-mötet den 27-28 oktober kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– FI: rapport om risker i livförsäkringsföretag till följd av långvarigt låga räntor kl 8.00
– Riksbanken: Martin Flodén talar vid SvD Financial Forum, ingen publicering kl 9.10
– Business Sweden: Exportchefsindex 4 kv kl 9.30
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: villkor obligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Måndagens uppgång fick åter indexet att ta sig förbi årsmedelvärdet och nu noteras kursen åter över mitten på månadsstapeln med en trevlig svans på nedsidan.”

Tisdagen inleddes positivt helt i linje med senare delen av måndagen men vid 2067 efter ett par timmars handel tog det stopp. Om det har med oroligheterna kring den inställda, bombhotade fotbollsmatchen att göra vet jag inte, men säljarna höll i taktpinnen resten av handelsdagen. Stängningen vid 2050,4 skedde vid dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,1 procent.

Även om tisdagens kursstapel var uppe och vände ovanför både primärtrenden och årsmedelvärdet avslutades dagen kring dagslägsta med en påtaglig svans på ovansidan. Än så länge är veckan som helhet upp men nu gäller det att följa vad dagens uppföljningsstapel ger för information.

Volymen igår var visserligen den högsta sedan den 30/10 men trots det ”bara” i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Tre av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer för att få en indikation på om placerarkollektivet tolkar glaset halvfullt eller halvtomt steg igår. Totalt steg endast 171 av de aktier som SP500 består av. Sämsta sektorer blev kraftbolag och energi.

VIX steg med 3,7 procent till 18,8 vilket innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2160 och 1940 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar