Vänsterregeringar och vänsterställda cykler…

sammanfattningNEW YORK: STÄNGDE UPP EFTER TIDIGARE NEDGÅNGAR, S&P500 +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde tisdagens handel ovanför nollstrecket, efter tidigare nedgångar under dagen. Sentimentet lyftes efter att ett EU-toppmöte om Greklands framtid inletts under tisdagskvällen.

Dow Jones Industrial Average noterades 0,5 procent upp till indexnivån 17.779. S&P 500 handlades 0,6 procent högre till nivån 2.082 medan tekniktunga Nasdaq Composite hade stigit 0,1 procent till nivån 4.997.

Omsättningen uppgick till 910 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 2,1 miljarder på Nasdaq.

På tisdagskvällen hölls ett EU-toppmöte i Bryssel för att diskutera Greklands framtid. Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade innan hon gick in i mötet för att endast ett fåtal dagar kvarstår för att kunna nå en överenskommelse.

Bland tisdagens starkaste sektorer återfanns dagligvaror. Både Coca Cola och konsumentvarugruppen Procter & Gamble steg 2,1 procent och presterade därmed bäst i Dow Jones. Kellogg som tillverkar frukostflingor steg 2,2 procent.

Elbilstillverkaren Tesla föll 4,2 procent och upplevde den största nedgången på nära fem månader. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp, med motivationen att aktiekursen motsvarar de flesta av aktiens tillväxtutsikter.

Halvledarbolaget Advanced Micro Devices, som är konkurrent till Intel, noterades nära 15 procent lägre vid stängning. Bolaget meddelade i en delårsrapport att försäljningen för det andra kvartalet minskade mer än väntat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 2,26 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Om inte 1630 tas ut är risken stor att juli månad stänger under årsmedelvärdet och att en långsiktigt negativ trend håller på att etableras.”

Tisdagen öppnade upp med ett positivt gap men som jag sade på ETP Direkt var det angeläget att 1542 togs ut för att skapa förutsättningarna för en fortsatt uppgång, vilket inte skedde. Det som istället hände var att den andra nivån som jag påtalade, nämligen 1535/1533 punkterades och det triggade nedgången under eftermiddagen. Stängningen vid 1516,1 som var absolut dagslägsta efter en negativ call motsvarade en nedgång med 0,7 procent.

Gårdagens negativa, omfamnade reversal innebär att siktet nu är inställt på i första hand 1500-nivån och eventuellt zonen 1480-1390.

Volymen igår var visserligen högre än i måndags men 17 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus var defensiva hälsovård vilket jag tolkar negativt. Sämsta sektorer blev basråvaror och verkstad vilket stärker den negativa bilden.

Högst omsatta aktier igår blev Eric B, Electrolux B och SHB A. 219 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 359 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* Alcoa (efter USA-börsernas stängning)

BÖRSSTATISTIK
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för juni kl 8.45
– Havsfrun: presenterar substansvärde

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butikspriser juni kl 1.01
– Japan: bytesbalans maj kl 1.50
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
* Fed: protokoll från FOMC-möte 16-17/6 kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– Grekland: emitterar 26-veckorsväxlar för 1,25 mdr euro kl 11.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge köparna kommer tillbaks innan 2040 är det svagt positivt och goda förutsättningar för ytterligare uppgångar. På ovansidan är det angeläget att torsdagens högsta vid 2085 tas tillbaks för att inte säljarna ska fortsätta dominera tillställningen.”

Efter ett initialt test av 2071 föll indexet ner till 2044 som nåddes ungefär när de europeiska börserna stängde igår. Där tog åter köparna över och eliminerade den senaste veckans stängningsnivåer med en positiv reversalstapel som nådde upp till 2081,6 vilket motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Vollamässigt var det den längsta positiva kursstapeln sedan den 18:e mars och nu blir det verkligen spännande att se om torsdagens högsta vid 2085 tas ut eller om det fortsatt kommer vara säljarna som dominerar på kort sikt.

Volymen igår var den högsta sedan den 26:e juni och 17 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Två av de fyra IT-aktier som jag använder för att studera om glaset är halvfullt eller halvtomt steg igår. Google och Apple backade, dock måttligt medan Google och Twitter steg måttligt. 375 av de aktier på SP500-indexet stängde på plus medan 107 stängde rött igår. Bästa sektorer under tisdagen blev defensiva kraftbolag och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst gick basråvaror och telekom.

Jag har under flera månader påtalat att det tekniska utseendet indikerar en implicit tilltagande volla. Vi ser nu allt fler tecken på detta.

Asien: Börserna i de asiatiska tidszonerna faller brant idag på morgonen och den kinesiska centralbankens löfte om åtgärder för att mildra nedgången ser snarare som en påminnelse om att den tidigare uppgången gick alldeles för fort (lockande att säga, vad var det…). Många aktier har nu handelsstoppats och oroligheterna ser ut att sprida sig på resten av börserna i Asien. Hong Kong-börsen faller när detta skrivs med mer än 4 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar