Välkommen rekyl bland korten inför tisdagen

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Handeln på de amerikanska börserna var inledningsvis avvaktande på måndagen, men säljarna tog successivt kommandot och pressade ned de ledande indexen i negativt territorium. Att oljepriset återigen tog ett rejält kliv bakåt pressade oljesektorn.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 17.855, medan det bredare S&P 500 tappade 0,7 procent till 2.060. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,8 procent till 4.741.

Omsättningen uppgick till cirka 730 miljoner aktier på New York-börsen och 1,9 miljarder aktier på Nasdaq.

”Marknaden måste ta en paus, det är inte mycket som investeras på marknaden i dag och det finns inga direkta händelser som skulle tvinga fram det. Lägre oljepriser kan vara positivt för amerikanska konsumenter men det kan också vara ett tecken på en inbromsning i den globala ekonomin, och oavsett hur bra vi har det i USA är situationen inte helt robust tills vi ser aktivitet i den globala ekonomin”, sade Ron Anari, tradingchef på ICAP i Jersey City, till Bloomberg News.

En mindre import än väntat i Kina och ett svagare BNP än väntat i Japan ledde till nya frågetecken kring hälsan hos den globala ekonomin. Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och motorer, sjönk 3,6 procent på New York-börsen.

Den amerikanska makroagendan var tunn, men bjöd på Federal Reserves samlade indikator för arbetsmarknaden (LMCI) som steg med 2,9 punkter i november, efter att ha stigit med reviderade 3,9 i oktober.

Ett tal från Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, bjöd inte på några större överraskningar, då han sade att en första räntehöjning troligtvis sker vid mitten av 2015 eller senare.

Stark arbetsmarknadsdata tillsammans med låg inflation är dock enligt Dennis Lockhart ”något förbryllande”, då det är möjligt att Federal Reserve lägger för stor vikt vid att stärka arbetsmarknaden eller överskattar styrkan i den amerikanska ekonomin.

Priset på råolja föll ordentligt. Brent och WTI backade mellan 3 och 4 procent, vilket satte press på de amerikanska oljejättarna Chevron och Exxon Mobil vars aktier tappade 3,7 respektive 2,3 procent.

Snabbmatskedjan McDonalds tyngde också Dow Jones Industrial Average med en nedgång på 3,8 procent. Bolaget redovisade större än väntade försäljningsminskningar inom alla sina divisioner i november.

En rad teknikbolag som ofta leder uppgångar ledde nu nedgångarna inom tekniksektorn. Gopro, Twitter och Tesla föll 6,3; 5,7 respektive 4,2 procent. Elbilstillverkaren Tesla kan påverkas negativt av att andra drivmedel bli billigare i samband med att priset på olja sjunker.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den kommande veckan kan bli skvalpig och bjuda på små sidledes rörelser eller en rekyl, vilket inte är så ovanligt den andra veckan i december”. Efter ett negativt gap stod 50%-nivån emot och strax efter den första timmen punkterades tioboxen men nivån kring 1467 utgjorde ett viktigt stöd. Stängningen vid 1467,9 motsvarade en nedgång med 0,5 procent och formationen var en inside day.

Gårdagens volym var den lägsta sedan den 27 november och hela 32 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus under måndagen. Sämst gick oljebolagen och konsumenttjänster.

191 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 170 stängde på oförändrat medan 323 aktier stängde på minus.

Högst omsatta aktier under gårdagen blev HM B och Eric B följt av Nordea.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+0,6%) följt av Nokia (+0,3%) och SHB A (+0,0%). Sämst gick SSAB A (-3,7%) följt av Lupe (-3,0%) och Sandvik (-1,9%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Clas Ohlson (kl 7.00), Sectra (kl 8.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Clas Ohlson: rapportpresentation kl 8.30
– Sectra: telefonkonferens kl 9.30
– Lucara Diamond: telefonkonferens om prognos för 2015 kl 15.00
– Börs: Aktiespararna arrangerar Stora Aktiedagen i Stockholm

BÖRSSTATISTIK
– Finnair: trafiksiffror för november kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för november kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Klövern: B-aktien börjar handlas på Stockholmsbörsen

KAPITALMARKNADSDAG
– East Cap Explorer kl 13.00-16.30

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC butiksförsäljning november kl 1.01
– Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
– Tyskland: handels-, bytesbalans oktober kl 8.00
– SCB: arbetskraftsbarometern 2014 kl 9.30
* Storbritannien: industriproduktion oktober kl 10.30
– USA: NFIB småföretagsindex november kl 13.30
– USA: ICSC detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat november kl 16.00
– USA: grossistlager oktober kl 16.00
– USA: lediga jobb (JOLTS) oktober kl 16.00

POLITIK
– EU: ekofinmöte kl 9.00

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: konjunkturprognos kl 9.00
– RGK: statsupplåning – prognos och analys kl 9.30
– AF: prognos för arbetsmarknaden kl 10.00
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00

USA: Igår skrev jag: ”Den andra veckan i december har historiskt utvecklats svagt och vi har fått signaler om en stundande rekyl”. Efter en avvaktande inledning tilltog efterhand nedgången. Dagshögsta blev 2076 och lägsta 2054, nivåer som blir intressanta under tisdagen. Stängningen vid 2060,3 skedde strax ovanför MA-20 och motsvarade 0,7 procents nedgång.

Måndagens kursstapel punkterade de fyra senaste dagarnas lägstanivåer och de blir nu spännande att se om 2038-nivån punkteras eller ger upphov till ett köpläge.

Volymen igår var högre än i fredags och 1,5 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

149 av aktierna som ingår i indexet stängde på plus igår medan 7 stängde på oförändrat och 344 aktier stängde på minus.

Bästa sektorer igår och den enda som stängde på plus var hälsovård. Sämst gick energi, basråvaror och teknologi.

Två av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple backade med 2,3 procent för att stänga vid $112,4. Google vände upp med 0,3 procent till $527,0. Twitter backade med hela 5,7 procent för att till slut stänga vid $36,3 medan den sociala kollegan Facebook steg med marginella 0,2 procent till $76,5.

Asien: När detta skrivs (kl 8.31) är det breda nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Den kinesiska börsen faller med över 4 procent.

Nikkei: -0,7%
Kospi: -0,4%
Shanghai: -4,3%
Hang Seng: -2,4%
Taiwan: -0,6%
Bombay: -0,6%
All Ordinaries: -1,7%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar