Vågar köparna ta sig samman idag då?

sammanfattningNEW YORK: STEG MED OLJAN, TRUMP PRESSADE LÄKEMEDEL, S&P +0,3%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en något svängig session stängde börserna i New York onsdagen på plus. Donald Trump satte press på hälsovårdssektorn medan oljan agerade draglok samtidigt som dollarn sjönk.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,5 procent till 19.954. S&P 500 ökade 0,3 procent till 2.275 och Nasdaqs kompositindex steg 0,2 procent till 5.563.

Donald Trump satte tonen på aktiemarknaden med sin första presskonferens sedan juli. Den tillträdande presidenten ville inte gå in på detaljer kring vad som sades under hans möte med underrättelsetjänster om Demokraternas hackade mejlkonton. Han sade också att fler ”goda nyheter” var att vänta de kommande veckorna. Störst marknadsrörelse fick ett uttalande där han attackerade läkemedelsindustrin för dess prissättning. Gruppen var sämst presterande inom S&P500 och bidrog till att det breda indexet tillfälligt gick ned på minus. Allergan var ned 2,5 procent.

I toppen av S&P500-index syntes energirelaterat lyft av oljan som steg 3 procent. Saudiarabien avser att dra ned på sin oljeförsäljning till Kina samtidigt som en veckorapport visade att amerikanska raffinaderier processat rekordhöga nivåer av olja och bensin.

Vidare fortsatte General Motors upp 1,5 procent sedan USA:s största biltillverkare på onsdagskvällen kommunicerat en omvänd vinstvarning som då lyfte aktien 3,5 procent. Starkare globala intäkter och tillväxt i USA och Kina ligger bakom den omvända vinstvarningen. Bolaget har även höjt sitt mål för besparingar till 1 miljard dollar.

Flyg- och transportbolaget United Continental handlades upp drygt 2 procent efter att ha höjt sin intäktsprognos för det fjärde kvartalet.

Volkswagen steg 4 procent sedan biltillverkaren erkänt sig skyldig till att ha manipulerat avgastester och ska således betala 4,3 miljarder dollar i skadestånd.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 1 punkt till 2,36 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Om 1510 återtas, helst med en tydlig dagscandle som stänger i den övre delen kommer vi idag att bjudas på en turtle soup för uppgång. Om det istället visar sig att tisdagen stänger under 1504 får vi en indikation om att området kring golvet i den stigande kanalen behöver testas av innan köparna åter är beredda på att kliva in för uppgång.”

Onsdagen inleddes söderut men vid golvet i den kortsiktigt fallande kanalen vid 1501 kom köparna tillbaks och tog ut både 1510 och en timme innan stängning testades tisdagens högsta av. Dagshögsta vid 1518 markerades ungefär en timme innan stängningen som skede vid 1511,9 och motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent. Stängningen var dock förhållandevis svag och callen hade den högsta volymen sedan den 30 december.

Jag tolkar de senaste dagarnas candlesticks som dojisar med långa svansar. Eftersom kurserna intradagsmässigt tagit ut 1510 med minsta möjliga marginal men sedan inlett dagen efter med att punktera nivån är jag ännu inte helt bekväm med att börja navigera för uppgång. Tajmingen är nu bra för att ta nya positioner för uppgång och en tydlig positiv fortsättningsformation är med andra ord värd att agera på. Hur ska då en sådan se ut? Antingen vill vi se att golvet i den stigande kanalen punkteras och snabbt återtas med en dagsstängning i den övre delen. Om gårdagens högsta och EMA-8 tas ut och inte punkteras innan stängning, gärna med en positiv T8 i 60-min, och stängning i den övre delen av dagscandlen så kan vi agera även på en sådan formation. Helst ska volymen intradagsmässigt vara tilltagande under de positiva rörelserna.

Volymen igår var visserligen högre än i tisdags och 5 procent över det dagliga snittet de senaste tre månaderna. Vi ska dock hålla koll på att en stor del av volymen noterades under callen, som jag tolkar negativt. Volymbalansen håller just nu på att utmana tremånaderssnittet och senast som nivån punkterades var den 20 oktober. Det blir alltså mycket intressant att se om volymen kommer tillta när vi ser kommande positiva candlesticks, eller om de stora elefanterna alltmer börjar distribuera ut aktier när kursen stiger.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– FX International

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fast Retailing (kl 7.00)

STÄMMOR
– Anoto (extra), Oscar Properties (extra)

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans november kl 0.50
– AF: arbetslöshet december kl 8.00
* Frankrike: KPI (def) december kl 8.45
– SCB: KPI december kl 9.30
– SCB: småhuspriser december kl 9.30
* Tyskland: BNP och budgetsaldo 2016 kl 10.00
* EMU: industriproduktion november kl 11.00
– USA: importpriser december kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
* USA: Bloomberg konsumentförtroendeindex kl 15.45

CENTRALBANKER
– Riksbanken: protokoll från penningpolitiska mötet den 20/12 kl 9.30
– Riksbanken: direktionsmöte kl 13.00
– ECB: protokoll från penningpolitiska mötet den 8/12 kl 13.30
– Fed: Patrick Harker, Philadelphia Fed, håller tal kl 14.30
– Fed: Dennis Lockhart talar kl 18.30
– Fed: James Bullard håller tal kring USA:s utsikter kl 19.15
– Fed: Robert Kaplan talar kl 19.45

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: villkor realobligationsemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Undertonen är positiv men om inte köparna snart visar att de har de självförtroende som krävs för att driva kursen vidare uppåt kan det krävas ett djupare omtag ner mot MA-200 för att locka tillbaks tillräckligt med köpare för att initiera nästa ben i den positiva trendfasen.”

Efter en skvalpig inledning och två tester av stödet vid 2261 kom köparna tillbaks de sista timmarna och hyfsade till dagen som till slut stängde vid 275,3 som motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Gårdagens candlestick utvecklades till en positiv reversal efter att ha varit nere under både EMA-8 och MA-20. Som jag påtalat de senaste veckorna är SP500 fångat i en tradingrange med begränsningarna 2280 på ovansidan och 2233 på nedsidan. Så länge vi inte golvet i den stigande trendkanalen punkteras talar det mesta för att vi på sikt kommer att bjudas på nya ATH-noteringar.

Volymen igår låg ungefär på samma nivå som i tisdags och det var ungefär 5 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

worldindikators worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar