Utökad tradingrange och halfvfullt i glasen

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna öppnade uppåt på fredagen men föll sedan till klart minus, med en kraftig nedgång för tekniksektorn. Att den amerikanska jobbrapporten innehöll en del positiva siffror tycktes inte bidra till någon större optimism. Två börsdebutanter återfanns dock starkt mot strömmen.

”Det finns viss nervositet över höga multiplar bland biotech-, dator-, och internetrelaterade aktier. Vi får ännu en våg av försäljning inom en grupp med väldigt högt momentum”, sade John Carey, fondförvaltare vid Pioneer Investment Group, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde 1,0 procent längre på indexnivån 16.413, medan det bredare S&P 500 backade 1,3 procent till 1.865. Tekniktunga Nasdaq Composite rasade 2,6 procent till indexnivån 4.128.

Bland sektorerna i det breda indexet föll tekniksektorn 2,2 procent. Konsumenttjänster var näst sämst presterande med en nedgång på 1,5 procent. Energisektorn var ensam att stiga (+0,5%).

Omsättningen uppgick till 770 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,6 miljarder på Nasdaqbörsen.

Amerikanska regeringens jobbrapport innehöll en sysselsättning utanför jordbrukssektorn som ökade med 192.000 personer i mars, strax under prognosen. Arbetslösheten var 6,7 procent mot väntade 6,6 procent, men sysselsättningen för både januari och februari reviderades upp från tidigare bedömning.

Stockholmsbörsen: I fredags morse skrev jag att man skulle vara beredd på att handeln kunde bli skvalpig och svårtrejdad fram tills markanden tolkat de amerikanska jobbsiffrorna. I samband med att statistiken presenterades pendlade kursen mellan 1376 och 1773. Vollan tilltog i en expanderande triangel och utbrott från dessa sker inte sällan söderut, vilket blev fallet i fredags. Stängningen skedde långt ner i kursstapeln vid 1369,6 som innebar en knappt mätbar uppgång.

Efter den stjärnliknande formationen i onsdags har stängningarna skett långt ner i kursstaplarna och det ska nu bli spännande att se om onsdagens topp var en sen topp i 15-dagarscykeln eller ytterligare en flackare topp i det medellånga perspektivet.

Föregående vecka slutade med en uppgång på 1,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 2,8 procent. I månadsgrafen för april råder en varningssignal, vilket även gäller i dagsgrafen.

I torsdags och fredgs skrev jag: ”Tajmingen för att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå är inte speciellt bra”.

Fredagens volym var den lägsta under veckan och uppgick inte till mer än 9,8 miljarder kronor vilket var 10 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer i fredags blev hälsovård coh oljebolagen (jag räknar ju inte kraftbolagen). Sämst gick finans och

Totalt steg 293 aktier i fredags medan 176 stängde ner. 56 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier i fredags blev HM B där aktier för 1242 miljoner kronor bytte ägare. Atlas Copco A kom på andra plats med 720 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Volvo B med totalt 596 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Atlas Copco A (+2,0%) följt av Electrolux B (+1,3%) och SKF B (+1,2%). Sämst gick Skanska B* (-3,7%), Swedish Match (-1,4%) följt av Nokia (-1,2%).

OMXS30 inför veckostarten:

S&P500 inför veckostarten:

DAX inför veckostarten:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Industrivärden (kl 10.00)

STÄMMOR
– Atrium Ljungberg, Det norske oljeselskap, Exini, Kesko, Railcare Group, Rehact, Taurus (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för mars
– Finnair: trafiksiffror för mars kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för mars kl 11.00
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– D Carnegie: anmälningstid inför listning på First North avslutas för allmänheten (8/4 för institutioner)
– Doxa: listas på First North
– Karo Bio: anmälningstid i nyemission avslutas
– Shelton Petroleum: anmälningstid i Petrogrands bud inleds (avslutas 25/4)

MAKROSTATISTIK
– SEB: boprisindikator april kl 8.30
– SCB: hushållens konsumtion februari kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Tyskland: industriproduktion februari kl 12.00
– USA: Sysselsättningstrenden kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: årsrapport kl 15.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar mars kl 9.30

USA: Förväntningarna var högt uppskruvade inför den amerikanska jobbrapporten i fredags och förväntningarna infriades – nästan. Jag skrev i fredags att man skulle vänta upp till en timme efter öppningen innan man ens funderade på riktningen. Efter en positiv öppning på punkten till motståndet vid 1896 som testades tre gånger den första timmen tog säljarna över. Köparna lyckades inte komma tillbaks under hela dagen, istället fick vi en stängning vid 1865,2 nära dagslägsta som motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Den initiala uppgången till ett marginellt nytt ATH och köpare som tappar takpinnen precis vid 1896-nivån blir en viktig negativ reversal. Det blir nu mycket spännande att se om denna negativa omslagsformation kommer att sätta avtryck och bli en tidig vänsterställd topp i 36-dagarscykeln.

Föregående vecka stängde ner med 0,4 procent med en shooting star-liknande formation. Utseendet är liknande i månadsgrafen där det för tillfället råder en nedgång med 0,4 procent. Hittills i år har det bredare börsindexet stigit med marginella 0,9 procent.

Jag skrev både i torsdags och fredags morse: ”I den negativa vågskålen noterar jag att de IT-bolag jag bla bevakar för att bedöma riskaptiten tar mer stryk är övriga aktier vid nedgångar”.

Volymen i fredags var den högsta under veckan och 14 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags (jag räknar inte kraftbolagen). Sämst gick teknologi och hälsovård.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg i fredags. Apple fortsatte ner med 1,3 procent till $531,8. Google vände ner med hela 4,7 procent för att stänga på $543,1. Twitter fortsatte söderut med ytterligare 2,1 procent för att stänga vid $43,1 och den sociala kollegan Facebook fortsatte störtloppet med en nedgång med 4,6 procent för att stänga vid $56,7.

Asien: Idag är för första gången på nio dagar mestadels nedåt på börserna i asien efter den längsta obrutna uppgången i år.
Nikkei: -1,8%
Kospi: -0,1%
Shanghai: +0,7%
Hang Seng: -0,6%
Taiwan: -0,2%
All Ordinaries: -0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar