Utmaningar kring kortare kanaltaket och 1540-nivån

NEW YORK: TRUMPS INSTALLATIONSTAL I FOKUS, IBM UPP, S&P +0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Det var en relativt stilla session på Wall Street som stängde fredagshandeln lätt på plus efter att Donald Trump svurits in som USA:s 45:e president.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,5 procent till nivån 19.827. S&P 500 steg 0,4 procent till 2.271 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,3 procent till 5.555.

”Jag tror att investerare prisade in de bra sakerna under den första månaden och nu är de oroliga över inflation, vad Fed ska göra, den starkare dollarn och handelskrigen”, sade Phil Orlando, marknadsstrateg vid Federated Invest i New York, till Reuters.

Under Donald Trumps tal, som överlag handlade om att ”makten nu ligger hos folket, inte hos politiker”, backade börsen tillbaka något men återhämtade sedan delar av rörelsen. Vissa analytiker menade att investerare kan ha blivit oroliga för den protektionistiska politiken medan andra sade att rörelsen följde på ”köp ryktet, sälj nyheten”.

På rapportfronten startade IBM veckoslutet i rött efter att ha rapporterat sitt 19:e kvartal i följd med sjunkande försäljning samtidigt som marginalerna sjönk. Vinsten var dock något högre än förhandstipsen. Hursomhelst så återhämtade sig aktien till plus 2,4 procent vid stängning.

Bland de andra rapporterande bolagen backade konglomeratet General Electric med 2 procent sedan intäktsnedgången varit större än väntat medan Procter & Gamble däremot steg 3 procent efter att kvartalsresultatet överträffat analytikernas förväntningar vilket gav stöd till konsumentrelaterat.

Bristol-Myers Squibb backade 11 procent efter att bolaget uppgett att det inte kommer att driva på för ett accelererat godkännande för kombinationsbehandlingen av Opdivo och Yervoy i första linjens lungcancer i USA.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,46 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens positiva fortsättningsformation, precis från 1500-nivån var perfekt lokaliserad. Den något svaga volymen oroar dock en del men om den tilltar de närmaste dagarna kan det vara tillfälligt. Det vill dock till att köparna inte vacklar vid kommande utmaningar kring taket i den kortsiktigt fallande kanalen vid 1525-1530 och framförallt 1541 samt taket i den rådande tradingrangen kring 1554. Det vi inte vill se nu är en ny lägre pivottopp än den vi fick i början av året och att förra veckans lägsta därefter punkteras. Så länge fredagens candle är intakt navigerar jag vidare för uppgång.”

Den gångna veckan inleddes skvalpigt men i fredags avslutades veckan med att kursen tog sig upp till taket i den kortsiktigt fallande trendkanalen. Totalt steg OMXS30 med marginella 0,2 procent den gångna vecka vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 0,6 procent.

I veckografen har de två senaste veckorna utvecklats till två hammerliknande reversalformationer som bägge tagit sats vid 1500-nivån. Nu hade det varit positivt om 1541 tas ut och att i vilket vall som helst 1500-nivån håller så att vi inte får en ny lägre botten vilket kan trigga säljtrycket.

Volymen har varit högre under uppgångsdagarna, även om det är marginellt, den senaste veckan och det är en positiv pusselbit.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Alimak (extra), East Cap Explorer (extra), Igrene (ändrat datum från 20/1)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cantargia: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/2)
– Diös: anmälningstid i nyemission avslutas
– Effnetplattformen Dividend: första dag för handel på First North
– Matse Holding: anmälningstid i Axfoods bud löper ut
– Nordnet: anmälningstid i NNB Intressenters bud avslutas

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: export/import 20 dagar januari kl 1.00
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: budgetsaldo, statsskuld 3kv kl 11.00
– EMU: konsumentförtroende (prel) januari kl 16.00


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”På sikt talar det mesta för att de amerikanska indexen ska bryta ut uppåt och så även SP500. Tajmingen ser dock inte så bra ut med negativa divergenser både i det korta och längre tidsperspektiven. Rekyler är intressanta men utbrott för tillfället något mer tveksamma att agera på. Att navigera för något annat än uppgång är för tillfället inte aktuellt.”

Den gångna veckan utvecklades till en doji och totalt föll indexet med marginella 0,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 1,4 procent.

De tre senaste veckornas candlesticks har stängt i de övre delarna strax under taket i den rådande tradingrangen och ATH. I det något längre perspektivet är det goda förutsättningar för en uppgång, om man studerar trendstyrkan och jämför med historien. I den negativa vågskålen har uppgången sedan presidentvalet på mer än en normal årsuppgång skapat en kraftig divergens. Jag har gått igenom SP500 sedan 1930 och till dags dato och kan jag inte hitta mer än tre tillfällen där den negativa divergensen mot MACD i månadsgrafen var lika påtaglig. De tillfällen jag hittar där kursen rusat och det samtidigt uppstått tydliga negativa divergens mot MACD var från topparna 1966/1968, 1998/2000 och nu 2015/2007.

Volymen har bortsett från i fredags (det var den tredje fredagen i månaden) noterats lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar