Utmanar intressant ackumulationsnivå som är intakt sen februari

NEW YORK: BLANDAD UTVECKLING MED OLJA I BOTTEN, S&P500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Ett fallande oljepris tyngde sentimentet på de amerikanska aktiemarknaderna under onsdagen och kvartalsrapporter var i fortsatt fokus.

Dow Jones stängde 0,6 procent ned vid nivån 20.318. Nasdaq hade samtidigt stigit med 0,2 procent till 5.850 och S&P 500 var 0,2 procent lägre vid nivån 2.338.

Energi var den sämst presterande sektorn. Oljepriset föll med över 4 procent på onsdagskvällen då amerikansk data visat en lagerökning. Tungviktarna Chevron och Exxon Mobil sjönk båda med omkring 1 procent.

IBM rörde sig i samma riktning, ned 5 procent, sedan bolaget rapporterat sjunkande intäkter för det tjugonde kvartalet i rad. Bolaget var dessutom den sämst presterande aktien i både S&P 500 och Dow Jones.

Investmentbanken Morgan Stanley som redovisat bättre intäkter och resultat än väntat steg däremot med 2,0 procent.

Yahoo levererade ett bättre resultat vad marknaden förväntat sig och meddelade att det planerade uppköpet av Verizon väntas slutföras i juni. Aktien stängde 1,2 procent lägre.

Textron, bland annat verksamt inom flygplans- och helikopterindustrin, backade med 2,8 procent. Bolaget rapporterade en försäljning som inte var i nivå med estimaten och meddelade vidare att det ska fortsätta med sin omstruktureringsplan.

Strax efter USA-börsernas stängning lämnades delårsrapporter från bland annat American Express och Qualcomm. Båda bolagen uppvisade vinst och försäljning över förväntan och steg med 2,5 respektive 1,8 procent i efterhandeln.

På makrofront visade den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, att ekonomin i USA växt med en blygsam till måttlig takt mellan mitten av februari och slutet av mars. Trots inflationstrycket var det svårt för arbetsgivare att attrahera och behålla personal.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 4 punkter upp till 2,21 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Tisdagens kursstapel var den kraftfullaste röda candlen sedan den 24 februari och nu är frågan om det står köpare som är villiga att suga upp säljtrycket nu eller uppstudsen blir kortvarig för att sedan punktera 1540. I den svagt negativa vågskålen kan vi konstatera att köparna gett upp på allt lägre nivåer den senaste månaden men att en positiv candlesticksformation nu börjar bli intressant att haka på.”

Efter en mindre initial nedgång som inledde onsdagen tog köparna tag i tillställningen och höll i taktpinnen fram till klockan fyra då dagshögsta vid 1571 sattes. Avslutningen var svag men stängningen vid 1565,7 motsvarade en stabil uppgång med 0,6 procent.

Om kursen hade hållt sig kvar ovanför tisdagens marubozulinje och EMA-8 som fram till någon timme innan stängning såg ut att tas ut, hade det varit positivt. Det utseende vi ser nu stärker bilden av en del osäkerhet men som jag skrev igår har vi sedan början av februari sett köparna komma tillbaks i zonen mellan 1553 och 1540 vid varje tillfälle den testats. Förutsättningarna är alltså goda för att en positiv candlesticksformation blir inledningen till ett nytt positivt ben i den rådande positiva lång- och medellångsiktiga trenden. Det vi helst inte vill se är att det går för lång tid innan nästa positiva formation så att även 50-dagars medeltal börja vrida ner för då ökar risken för att indexet toppat när den sämre delen av halloweeneffekten inleds (fom maj).

Volymen igår var lägre än i tisdags och noterades precis kring det det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december förra året.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– ABB (kl 6.45), Axfood (kl 7.00), Billerud Korsnäs (kl 7.00), Net Ent (kl 7.30), Mycronic (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Sportamore (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Atrium Ljungberg (kl 8.30), Eolus Vind (kl 8.30), Note (kl 8.30), AAK (kl 11.00), Malmbergs (lunchtid)

FIRST NORTH
– Evolution Gaming (kl 8.00), Enzymatica (kl 8.30), Immunovia (kl 8.30), Mangold (ändrat datum från 21/4), Nilsson Special Vehicles, Skåne-Möllan

AKTIETORGET
– Lovisagruvan, Taurus Energy

ÖVRIGA NORDEN
– Elisa (kl 7.30), Citycon (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Verizon (kl 13.30), Nucor (kl 15.00), Associated British Foods, Briggs & Stratton (efter USA-börsernas stängning), Unilever

STÄMMOR
– Aker Solutions, Axis, Clean Motion, Effnetplattformen Dividend (ändrat datum), Endomines, Enzymatica, Fingerprint Cards, Jyske Bank (extra), Malmbergs, Nilsson Special Vehicles, Note, Orkla, Saltx Technology, Seamless, Skåne-Möllan, Sparebank 1 Sr-Bank, Stolt-Nielsen, The Marketing Group, Trigon Agri

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Axfood: rapportpresentation kl 9.00
– Mycronic: rapportpresentation kl 9.00
– Net Ent: rapportpresentation kl 9.00
– ABB: telefonkonferens för media kl 10.00
– Billerud Korsnäs: rapportpresentation kl 10.00
– Evolution Gaming: rapportpresentation kl 10.30
– AAK: rapportpresentation kl 13.00
– ABB: telefonkonferens för analytiker kl 14.00
– Orexo: rapportpresentation kl 14.00
– Immunovia: rapportpresentation kl 16.00
– Privata Investerares Club arrangerar Börskväll med Aktiespararna. med bl a Karl-Johan Persson, H&M, Sven-Olof Johansson, Fast Partner, Gerteric Lindquist, Nibe och Per Avander, Bilia kl 16.30-21.15

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Josab: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mantex: beräknad första dag för handel på First North
– Matra Petroleum: första dag för handel på First North
– Metallvärden i Sverige: anmälningtsid i nyemission inleds (avslutas 4/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Bilia (8:00 kr), Creades (14:00 kr), Nederman (5:50 kr), OEM (5:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans mars kl 1.50
– Tyskland: PPI mars kl 8.00
– EMU: byggproduktion feb kl 11.00
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: Philadelphia Fed-index april kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckodata kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) april kl 16.00
– USA: ledande indikatorer kl 16.00

POLITIK
– Politik: Magdalena Andersson och Isabella Lövin deltar vid IMF och Världsbankens vårmöte i Washington

MAKRO ÖVRIGT
– IMF: presskonferens med IMF-chefen Christine Lagarde kl 15.30


USA-börsen: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen utvecklades gårdagen till en long legged doji som samtidigt blev en inside day-stapel. Detta är ett tydligt tecken på osäkerhet men samtidigt lämnar inte sällan passering av dojins begränsningar indikationer på den närmaste tidens riktning. Så länge varken den senaste pivottoppen eller marslägsta passeras kan vi dock räkna med fortsatt skvalpiga rörelser och tvära kast när någon av tradingrangens begränsningar närmar sig.”

Onsdagen inleddes upp mot 2353 och tog tillfälligt ut tisdagens högsta men förblev dagshögsta. Dagslägsta som precis som i tisdags sattes vid 2335 igår precis innan stängningen som skedde vid 2338,2 om motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

Gårdagens stängning skedde alltså innanför tisdagens begränsningar och hade utseendet av en bearish engulfing. Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen de senaste dagarna och så länge inte någon signifikant nivå tas ut eller punkteras är risken stor för fortsatt skvalpiga rörelser.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden utvecklats positivt vid 14 av de senaste 20 åren.

Så länge inte området mellan 2320 eller 2300 punkteras utan att snabbt återtas talar mer för att köparna ska komma tillbaks än att distributionen ska öka så att det leder till en djupare rekyl. Som vanligt gäller naturligtvis att inte sitta med en bias som låser oss utan om så blir fallet inväntar vi istället en positiv fortsättningsformation nedåt golvet i den stigande trendkanalen som noteras kring 2260.

Volymen igår var visserligen något högre än i tisdags men under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det som däremot är betydligt mer illavarslande är att volymbalansen har punkterat tremånaderssnittet och senaste botten. Detta har vi inte sett sedan början av september och om inte detta mönster elimineras relativt snabbt är risken stor för att säljtrycket tilltar och då med risk för att även golvet kring 2300 ger vika.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar