Utmanar åter decembernivån

sammanfattningNEW YORK:KÖPARNA PÅ HUGGET EFTER LUGN,NETFLIX RUSADE, S&P +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) De senaste dagarnas trend med små indexrörelser bröts på tisdagen, sedan de amerikanska börserna stängt sessionen tydligt på plus. Starka rapporter från Goldman Sachs och Netflix bidrog till den goda stämningen.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 18.161. S&P 500 hade stigit 0,6 procent till 2.139. Tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,9 procent till 5.243.

Omsättningen på NYSE var nästan 27 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 17 procent under 20-dagarssnittet.

”Rekylen kommer efter nära en vecka av säljtryck, rapporterna hjälper till. Vi har inte sett några katastrofrapporter ännu. Att ett så stort bolag som Netflix stiger bidrar såklart till den goda stämningen”, sade Michael Antonelli, aktiemäklare vid Robert W. Baird, till Reuters.

Rapportperioden har nu kommit i gång på allvar där Goldman Sachs, den bank på Wall Street som är mest beroende av värdepappershandel, levererade ett vinstlyft på 47 procent.

Intäkterna från handel med räntepapper steg 49 procent jämfört med motsvarande period i fjol, vilket bidrog till vinstlyftet.

Goldmans Sachs rapport följer på liknande signaler i de senaste dagarnas rapporter från Bank of America, Citigroup och JP Morgan. I morgon, onsdag, ska Morgan Stanley öppna böckerna för det tredje kvartalet. Goldmans Sachs, vars aktie är ned 5 procent sedan årsskiftet, steg 2 procent vilket också gav lyft till finanssektorn.

I tekniksektorn överraskade Netflix marknaden med att addera 3,6 miljoner nya användare under det tredje kvartalet vilket tog aktien 19 procent högre. Det var klar mer än väntade 2 miljoner nya användare och sannolikt en lättnad för aktieägare efter föregående kvartal som var svagt. Serier som ”Narcos” och ”Stranger Things” bidrog till ökningarna. Vinsten på 12 cent per aktie var dubbelt så hög som väntade 6 cent per aktie.

”Vi närmar oss 100 miljoner användare, men jag vill påminna alla om att Facebook och Youtube har 1 miljard aktiva användare. Vi är små i jämförelse med dem och har en del att ta igen”, sade Netflix vd Reed Hastings, enligt Bloomberg News.

Försäkringsbolaget United Health Group höjde sin årsguidning avseende vinst, vilket satte fart på aktien som rusade över 7 procent.

Sämre gick det för Johnson&Johnson som backade 2 procent trots bättre kvartalsresultat än väntat. Dess storsäljare Remicade väntas snart möta konkurrens.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 2 punkter till 1,74 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Treticket från i fredags är intakt så länge inte 1420 punkteras. Edgen talar alltså fortfarande för en uppgång mot i första hand 1460-1469.”

Tisdagen inleddes med ett litet positivt gap men sen höll köparna hårt i taktpinnen och även om inte uppgångstakten var så brant intradagsmässigt kom köparna tillbaks efter varje mindre rekyl under hela dagen. Stängningen vid 1458,6 skedde nära dagshögsta och motsvarade en uppgång med stabila 1,4 procent.

Igår nåddes alltså området för det första delmålet vid 1460 och nivån som rådde i december 2015. Är det då dags att börja navigera för nedgång? Nej, än så länge har vi inte fått några tecken på att säljarna är på väg tillbaks men om det skulle visa sig att 1460-1469 tas ut men med låg volym och bredd eller att nivån snabbt ger vika då ökar risken för ett djupare omtag.

Volymen igår var den högsta sedan i torsdags och 13 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Intrum Justitia (kl 7.00), Kungsleden (kl 7.00), SHB (kl 7.00), HIQ (kl 7.30), RNB (kl 7.30), Byggmax (kl 8.00), Nederman (kl 8.00), Odd Molly (kl 8.00), Proact (kl 8.00), Investor (kl 8.15), Beijer REF (kl 9.00), Fagerhult (kl 12.00), Havsfrun (kl 12.00)

FIRST NORTH
– Christian Berner (kl 13.00)

AKTIETORGET
– Oncology Venture (ändrat datum från 17/11)

ÖVRIGA NORDEN
– Elisa (kl 7.30), Atea (kl 16.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Morgan Stanley (kl 13.00), American Express (efter USA-börsernas stängning), Rio Tinto (verksamhetsuppdatering, ”trading update”) (kl 23.30)

STÄMMOR
– Medirätt (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kungsleden: rapportpresentation kl 8.45
– HIQ: rapportpresentation kl 9.00
– Intrum Justitia: rapportpresentation kl 9.00
– SHB: rapportpresentation kl 9.00
– Investor: rapportpresentation kl 10.00
– Nederman: rapportpresentation kl 10.00
– Byggmax: rapportpresentation kl 10.30

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA september- AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Ahlsell: anmälningstid inleds inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 26/10 för allmänheten, 27/10 för institutioner)
– Cybaero: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/11)
– Gaming Corps: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
* Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar september kl 4.00
* Kina: BNP 3 kv kl 4.00
– Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 10.30
* EMU: byggproduktion augusti kl 11.00
* USA: bostadsbyggande september kl 14.30
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i öppet samråd med EU-nämnden inför EU-toppmöte kl 14.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– Fed: John Williams talar kl 14.45
– BOC: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 16.00
– Fed: Beige Book kl 20.00
– Brasilien: centralbanken lämnar räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– Byggindustrierna : konjunkturprognos kl 6.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: villkor växelemission kl 16.20


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”De senaste dagarna har vi bjudits på en turtle soup för uppgång följt av en bearish meeting line för nedgång och måndags en ”mellanmjölkscandle”. Som jag skrev inför veckoinledningen var det viss risk för en press på någon dags sikt och i det korta perspektivet råder en svagt fallande trendkanal. Igår talade jag dock om förutsättningarna talade för någon eller några dagars uppstuds.”

Tisdagens candle blev den minsta sedan den 8 september och det vi vet är att små kursstaplar är uppladdningar inför större. Efter ett positivt gap och en initial uppgång till motståndet vid 2144 markerades dagslägsta vid 2136 efter någon timmes handel. Resten av dagen höll sig innanför dessa begränsningar och stängningen vid 2139,6 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Små kursstaplar med extremt små boxar tolkar jag som dojistaplar och så är det med gårdagens men som jag påtalat många gånger tidigare har en doji mitt i en tradingrange inte någon större påverkan. När däremot en doji noteras kring taket eller golvet i en tradingrange har den stor betydelse. För tillfället råder en svagt fallande trendkanal på kort sikt som kommer att vara i spel tills taket i kanalen och senaste pivottopp, just nu vid 2170, tas ut.

Volymen igår var lägre än i måndags och 14 procent under det det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde igår på plus. Bäst gick basråvaror och defensiva hälsovård. Rapportperioden har nu kommit i gång på allvar där Goldman Sachs, den bank på Wall Street som är mest beroende av värdepappershandel, levererade ett vinstlyft på 47 procent. I tekniksektorn överraskade Netflix marknaden med att addera 3,6 miljoner nya användare under det tredje kvartalet vilket tog aktien 19 procent högre. Sämre gick det för Johnson&Johnson som backade 2 procent trots bättre kvartalsresultat än väntat. Dess storsäljare Remicade väntas snart möta konkurrens.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar