Utmanar årshögsta med hårt spänd gummisnodd

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Till skillnad mot för en vecka sedan kände sig placerarkollektivet lugna inför helgen. I fredags fick vi positiva siffror från Kina men idag på morgonen uppmanar den kinesiska regeringen till ytterligare kraftfulla åtgärder föratt förbättra ekonomin, vars återhämtning ännu inte är solid (kinesiska siffror är inte att lita på). Inte helt oväntat uttalade sig den regionala Fed-chefen Charles Evans att centralbanken inte bör minska på stimulanserna och höja styrräntan av hänsyn till de potentiella riskerna de utgör mot stabiliteten i det finansiella systemet. Evans förklarade efter talet till närvarande reportrar att ekonomiska data under den senaste tiden inte varit tillräckligt starka för att motivera en nedtrappning av QE3 denna månad. Flera anaytiker tror att stöden kommer att fortsätta ett halvår till. Eftersom det inte kommit någon Nonfarm payroll (arbetslöshetsstatistik) de senaste veckorna på grund av de stänga statliga institutionerna kommer den att lämnas imorgon och analytikerna förväntar sig en stor ökning av antalet sysselsatta.

Stockholmsbörsen: Inte helt oväntat var det Risk On i fredags och köparna dominerade hela dagen. Stängningen vid 1283,9 skedde på absolut dagshögsta och motsvarade en uppgång med hela 1,3 procent.

De två senaste veckorna har stängt med tydliga plus och den senaste med en stabil uppgång med 1,4 procent. Uppgången hittills i år skrivs nu till 16,2 procent. Sedan hösten 2008 har indexet stigit med ungefär 130 procent (SP500 med 160 procent sedan våren 2009). Det bör nämnas att den nordamerikanska dollarn tappat ungefär 30 procent mot den svenska kronan under samma tid. Uppgången kan med fog kallas för dopad, men det kan vi lägga åt sidan. Så länge de stora elefanterna klampar på uppåt ska vi inte ens fundera på att gå emot, bara hur vi på ett tryggt sätt kan ta rygg på dem.

I torsdags skrev jag att det råder en del osäkerhet, vilket de små kursstaplarna tyder på, jag skrev vidare att det samtidigt var ett styrketecken så länge inte säljarna lyckas pressa ner kursen under 1252-nivån. Jag brukar skriva att efter små kursstaplar kommer stora och det kanske låter lite som ”lugnet innan stormen” men det är faktiskt ofta så, att små kursstaplar är uppladdningar inför större rörelser.

Veckan avslutades alltså med en lång grön closing marubozu, en av de starkaste trendstaplarna som finns.

Kursen noteras nu kring den sekundärt stigande motståndslinjen vid 1285 och strax ovanför möter årshögstanivån vid 1292 upp.

I fredags var det options- och terminslösen och omsättningen uppgick till 12,3 miljarder kronor vilket var högre än i torsdags och 15,3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

I torsdags och fredags skrev jag: ”Med stor sannolikhet är det många som efter de senaste veckornas nedgångar positionerat sig för nedgång och mot sin vilja kommer att bli tvingade att agera köpare när stopparna träffas, vilket stärker en uppgång”. Med facit i hand kan vi konstatera att det är precis det vi ser nu.

Totalt steg 320 aktier igår medan 146 stängde ner och hela 96 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier under fredagen blev H&M B där aktier för 1094 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde SCA B med 1085 miljoner kronor och sedan Nordea med totalt 694 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade under fredagen SCA B (+6,9%) följt av Scania B (+2,9%) och Alfa Laval (+2,8%). Sämst gick Assa Abloy B (-0,5%), SSAB A (-0,1%) följt av Lundin Petroleum (+0,2%).

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Bolagsrapporter idag:
– CDON (kl 8.00), Millicom (kl 8.00), Note (kl 8.30), Uniflex (kl 13.00), ÅF (kl 11.00)
– China Mobile, Philips (kl 7.00), SAP (före Europa-börsernas öppning), Texas Instruments (kl 22.30), Varian (efter USA-börsernas stängning)

Stämmor och andra börshändelser:
– Aerocrine (extra), Rehact (extra), Öresund (extra)
– CDON: telefonkonferens kl 13.00
– Millicom: telefonkonferens kl 14.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove huspriser oktober kl 1.01
– Japan: handelsbalans september kl 1.50
– Tyskland: PPI september kl 8.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: budgetbalans, statsskuld 2012 kl 11.00
* USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00

USA: Efter ett mindre gap uppåt i fredags, som aldrig var i närheten att täppas till släpptes säljarna aldrig in i matchen. Stängningen, som innebar ytterligare ett nytt ATH, vid 1744,2 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Föregående vecka stängde upp med 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 22,3 procent och uppgången sedan mars 2009 till knappt 160 procent.

I Heikingrafen har vi nu sju gröna kursstaplar där osäkerheten ser ut att bytas ut till eufori. Även om vi nu ser tecken på att indexet är kortsiktigt överköpt är det bland köparna vi ska befinna oss.

I veckografen noteras MACD fortfarande i sälj men vi har nu en grön heikinstapel och det är mycket nära till en köpsignal.

Fredagens volym var den högsta sedan mitten av september, men det var ju iofs tredje fredagen i månaden. Volymen var 16 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Endast kontradefensiva hälsovård stängde på minus, även om det knappt, i fredags. Bäst gick teknologi och verkstad (placerarkollektivet söker risk).

Alla de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg rejält under fredagen. Apple steg med 0,9 procent och stängde på $508,9. Facebook fortsatte de senaste dagarnas rally och steg med hela 3,8 procent för att stänga på $54,2. Google stängde efter en mycket lyckad rapport 13,8 procent högre på $1011,4!

Asien: Det är mestadels stigande kurser på de asiatiska börserna nu på morgonen men börserna i Sydkorea och Taiwan går emot och faller svagt. De kinesiska börserna stiger mest där Shanghai noterar en uppgång med 1,4 procent. Riskaptiten stärks på spekulationer om att Fed kommer att avvakta med nedtrappningen av QE3. Bolag med stor exponering mot USA går bäst nu på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar