Utbrott från lågvollaläge idag?

NEW YORK: BREDA UPPGÅNGAR, RAPPORTER I FOKUS, S&P +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Efter en ganska lugn start kring nollan tog USA-börserna fart och stängde tillslut tisdagen på plus nära dagshögsta. Marknadsbedömare hänvisade till optimism kring kvartalsrapporter och Donald Trump som president.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex upp 0,6 procent till nivån 19.912. S&P 500 steg 0,7 procent till 2.280 och Nasdaqs kompositindex hade stigit 0,9 procent till 5.600.

”Trump startar starkt och han gör mycket av det han lovade. Ovanpå det har inkommande rapporter varit bra. Vi har konsoliderat, eventuellt kan vi ta oss ur det nu”, sade Joe Saluzzi, handelschef vid Themis Trading i New Jersey, till Reuters.

På tisdagen verkställde Donald Trump två ordrar. En var att gå vidare med byggandet av de kontroversiella Keystone XL och Dakota oljeledningarna samt tillbakarullandet av viktiga miljöåtgärder till förmån för den växande energiinfrastrukturen. Han träffade också cheferna för General Motors, Ford och Chrysler där han pratade om sänka skatter och han fokuserar på ”långsiktiga lösningar”, vilket fick aktierna att stiga tydligt.

På rapportfronten steg D.R Horton 6,6 procent sedan USA:s största bostadsbyggares vinst överstigit analytikernas förväntningar vilket kan vara ett tecken på att den stramare arbetsmarknaden boostat konsumentförtroendet.

Efter stängning rapporterade Texas Instrument med en omsättning som översteg förväntningarna. Aktien noterades till oförändrat i den amerikanska efterhandeln.

I takt med att rapportperioden tagit fart hoppas investerare att företagsvinsterna kan motivera marknadsvärderingarna med tanke på den senaste tidens rally som tagit Wall Street till nya toppnoteringar. Vinsterna för bolagen som ingår i S&P500-index uppskattas ha ökat med 6,6 procent jämfört med motsvarande period i fjol enlig Reuters.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var upp 6 punkter till 2,46 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Måndagens candlestick var den kraftfullaste röda candlen sedan den 1 november men nu noteras kursen åter vid golvet i den stigande kanalen och det blir nu spännande att se om köparna vågar suga upp säljtrycket även denna gång.”

Den första timmen markerades av 1511 på ovansidan och 1505 på nedsidan. Strax efter klockan tio togs första timmen ut och kursen fortsatte upp till 1522 som nåddes strax efter klockan 11. Eftermiddagen begränsades av 1522 på ovansidan och 1517 på nedsidan. Avslutningen var stark och OMXS30 stängde vid 1522,8 vilket mostsvarade en stabil uppgång med 1,2 procent.

Bästa storbolagsaktie blev SSAB A som 6,6 procent efter att bolaget i måndags aviserat en prishöjning av grovplåt på den amerikanska marknaden. Både råvaru- och verkstadsbolagen gick starkt. Boliden avancerade 2,4 procent och SKF med 2,8 procent.

Fingerprint Cards, som rasade 7,5 procent på måndagen sedan storägaren Johan Carlström och styrelseledamoten Lars Söderfjell anhållits, återhämtade delar av raset och stängde 3,9 procent högre.

Som jag påpekat den senaste tiden vill jag helst se att pivottoppen vid 1541 tas ut under denna swing och att 1500-nivån inte punkteras. För tillfället råder det ett extremt lågvollaläge som med stor sannolikhet kommer att leda till en större rörelse. Senast vi bjöds på en vollaexpansion efter en squeeze var i början av december.

Volymen igår var lägre än i måndags och 7 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag har de senaste veckorna påpekat att jag inte gillar den svaga bredden (för få aktier som stiger under uppgångsdagarna) och det gäller även för gårdagens uppgång där endast 54 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg. Bästa sektorer igår blev basråvaror och verkstad medan hälsovård gick sämst.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Bonava (kl 8.00), Qliro (kl 8.00), Elanders (lunchtid)

FIRST NORTH
– Diamyd Medical (kl 8.30), Seatwirl (kl 8.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Novartis, Procter & Gamble (kl 13.00), Rockwell Automation (kl 13.00), Boeing (kl 13.30), Freeport-Mcmoran (kl 14.00), AT&T (efter USA-börsernas stängning), Briggs & Stratton (efter USA-börsernas stängning), LG Electronics, Qualcomm (efter USA-börsernas stängning), Varian (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Vibrosense (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Bonava: rapportpresentation kl 10.00
– Qliro: rapportpresentation kl 10.00
– Elanders: telefonkonferens kl 15.00

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karo Pharma: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 9/2)
– Petrotarg: förlängd anmälningstid i nyemission löper ut
– Spiffx: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
* Japan: handelsbalans december kl 0.50
– Australien: KPI 4 kv kl 1.30
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadens aktörer kl 8.00
– Frankrike: företagens förväntningar januari kl 8.45
* Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– Storbritannien: CBI industritrender januari kl 12.00
– USA: FHFA husprisindex november kl 15.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves talar om centralbanker som utvecklingsaktörer vid Sida-arrangemang kl 13.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Volatiliteten är nu nere på en lika låg nivå som i början av september. Det vi vet efter lågvollalägen är att utbrott ofta blir kraftfulla men vi kan aldrig i förväg veta om expansionen kommer att ske upp- eller ner. På sikt talar det mesta för att de amerikanska indexen ska bryta ut uppåt och så även SP500.”

Vilken dag det blev igår. Efter ett mindre positivt gap steg kursen konstant, även om det inte var så kraftfullt, till en timme innan då 2284,6 nåddes vilket var ett ATH. Efter lite vinsthemtagningar stängde indexet vid taket i den rådande tradingrangen 2280,07 vilket var den högsta stängningen någonsin.

Tisdagens candlestick med en stängning högt upp och skaplig volym är både positivt men kan bli negativt om onsdagen stänger svagt och under 2275 som utgör vattendelaren för de senaste dagarna. Även om det inte saknas varningssignaler är undertonen positiv och det är alltmer som talar för ett utbrott uppåt.

Rapporterna har hittills motsvarat förväntningarna och vinsterna väntas ha ökat med 6,6 procent jämfört med motsvarande period i fjol enligt Reuters. Den tioåriga räntan fortsatte upp med 6 punkter till 2,46 procent.

Volymen igår var högre än i måndags och noterades nära det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar