USA-kvartalsfenomenet

USA:s budgetunderskott närmar sig astronomiska siffror. Bush-administrationen börjar redan att framstå som en spargris jämfört med det budgetunderskott som Obama-administrationen och Fed håller på att skapa.

I Dagens Industri kan vi idag läsa att det amerikanska underskottet uppgår till 2.000 kronor per person I HELA VÄRLDEN! Men herregud vad är det som händer?

Det ena räddningspaketet efter det andra sjösätts, det ena värre och extremare än det andra. Företagen fortsätter att dela ut bonusar, satsar på extremt riskfyllda projekt och när allt går åt helvete på grund av extremspekulationen skall staten pumpa in pengar för att inte skapa ”oro”, alla måste hållas lugna, så att inte börserna rasar – för då får inte gemene man några pensioner?!??!

Jag har många gånger tidigare kallat Obama för världens största sedelpress och fått en hel del kritik för att jag ohämmat hycklat Obama och det han försöker åstadkomma med sedelpressen.

De stora bankerna i USA fick under ett par veckor alla världens börser att tro att nu är krisen över för att Citigroup ”av misstag” läcker ut ett internt dokument om att de gått plus de första två månaderna i år och nog inte kommer att behöva mer pengar från staten. Några dagar senare säger Bank of America samma sak. Självklart tjänar det pengar, med en inlåningsränta som aldrig varit lägre och löften om att externa partners skall köpa upp surdegarna behöver inte så stora reservationer göras, kan det bli annat än plus, kortsiktigt?

Det är precis lika långsiktigt som vi är vana att se alla amerikanska företag jobba, de sista dagarna i kvartalet skall lagren tömmas för att uppnå kvartalsbonusar och slå kvartalsbudgeten. Att detta sedan skjuter problem till nästa och ännu mer till nästa kvartal igen – är ett senare problem, det kan vi inte ta nu, det löser vi de sista dagarna i nästa kvartal… Alla som haft med amerikanska företag att göra vet hur oerhört kortsiktigt de jobbar. Att detta genomsyrade hela den amerikanska ekonomin har faktiskt inte stått så klart för mig tidigare, som det gör nu.

Allt går bara ut på att komma upp ur gyttjehålet och inte drunkna, sen att hålet blir både djupare och kladdigare ju mer man klampar omkring i det väntar vi med att lösa. Att dränera och att se till att det som är vattensjukt dräneras får vi lösa sen…

Alan Greenspan, som jag iofs anser skulle gått i pension för länge sedan, han verkar tror att han fortfarande är Fed-chef, tror att bankerna behöver mycket mer pengar framöver.

Här hemma hurrar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist åt USA:s åtgärder att lösa problemen genom att trycka mer pengar och öka på inflationsförväntningarna. Han menar att det kanske inte är så bra på lång sikt men att situationen är så unik och krisartad att det är det bästa Obama-regimen kan göra. Det positiva menar Robert Bergqvist är att inflationsförväntningarna förhoppningsvis infrias. Det som kan vara oroande är väl om det går att kontrollera den kommande inflationen eller om man skapar ännu svårare bubblor att hantera. Personligen tror jag tyvärr att de sidoeffekter dessa åtgärder skapar blir ännu svårare att kontrollera, för trots allt är marknadskrafterna inte sena att utnyttja möjligheterna de får…

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar