Uppladdningsfas med positiv underton

sammanfattningNEW YORK: NASDAQ I TÄTEN FÖR UPPGÅNG, S&P +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna noterade stigande kurser under torsdagens handel. Uppgången leddes av den tekniktunga Nasdaqbörsen. Stark ekonomisk statistik och ett uttalande av Fed-chefen Janet Yellen låg i blickfånget hos investerarna.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,2 procent till nivån 18.903. S&P 500 hade stigit 0,5 procent till 2.187. Nasdaq Composite var samtidigt upp 0,7 procent till 5.334.

Fed-chefen Janet Yellen upprepade att Fed-ledamöternas förväntningar är att framtida räntehöjningar kommer att ske gradvis. En räntehöjning skulle kunna vara lämplig ”relativt snart”.

KPI-data för oktober visade att kärn-KPI ökade 2,1 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med kärn-KPI skulle ha stigit 2,2 procent från oktober 2015.

Valeant inledde tydligt ned men återhämtade sig och stängde upp lätt. En tidigare chef för Valeant samt en den tidigare vd:n för postorderapoteket Philidor har åtalats på flera punkter bland annat för bedrägeri.

Wal-Mart inkom med svagare försäljningssiffror än väntat och aktien straffades med en nedgång på 3 procent. Best Buy rusade däremot 13 procent efter att ha rapporterat en bättre vinst än väntat.

Cisco Systems sjönk 4,8 procent. Bolagets prognoser för innevarande kvartal levde inte upp till förväntningarna på marknaden. Bland annat bedömer bolaget att intäkterna kommer att minska med 2-4 procent.

Bland bolagsrapporter som väntas efter torsdagens USA-stängning återfinns Gap vars aktie ökade 0,9 procent inför rapportsläppet.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Så länge inte MA-50 ger vika talar mer för ett utbrott av taket i den rådande tradingrangen. Tajmingen för att ta nya positioner för uppgång kring nuvarande nivå är dock inte så bra.”

Dagslägsta 1454 (den nivå jag nämnde igår och som sammanföll med EMA-8) markerades redan vid gårdagens öppning ohc efter en stigande triangelformation i intradagsupplösningarna bjöds vid i samband med USA-öppningen på ett utbrott enligt skolboken. Stängningen vid 1472,0 kring dagshögsta motsvaraden en stabil uppgång med 1,0 procent.

Jag brukar prata om varannandagsrörelser när en tradingrange fångar kursen och de senaste dagarna har vi sett positiva och negativa formationer avlösa varandra. Igår eliminerades en negativ candlesticksformation av en bullish engulfing tillika ensam grön soldat. I den svagt negativa vågskålen utmanas nu taket i den rådande tradingrangen med en påtagligt negativ divergens mot momentumindikatorerna men en mindre rekyl är snarare ett bättre köpläge än ett utbrott om det sker idag.

Volymen igår var visserligen den lägsta på mer än en vecka och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men bredden var ganska god, åtminstone inom OMXS30-indexet.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Raysearch (kl 7.45), BTS (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Opus (kl 8.30), Wise Group (kl 8.30), Alltele (kl 8.45)

NGM
– Front Office (kl 8.00), Concent, Glycorex (före börsöppning)

FIRST NORTH
– Alelion (kl 8.00), Immunicum (kl 8.30), Kancera (före börsöppning), NC Lahega

AKTIETORGET
– A1M Pharma, Botnia Exploration, Dalsspira Mejeri, Dentware, Hamlet Pharma , Litium, Star Vault, Yield, Zenicor

STÄMMOR
– B3IT (extra), Vostok New Ventures (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Humana: rapportpresentation kl 9.00
– BTS: rapportpresentation kl 9.30
– Doro: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cell Impact: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– D Carnegie: anmälningstid i Blackstones bud beräknas avslutas omkring 18/11
– Easyfill: anmälningstid i nyemission avslutas
– Gapwaves: första dag för handel på First North
– Heliospectra: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 2/12)

MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser oktober kl 2.30
– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: Mario Draghi talar vid Euro Finance Week i Frankfurt kl 9.00
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07

MAKRO ÖVRIGT
– ESV: prognos över statens budget och de offentliga finanserna kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Så länge inte EMA-8 eller MA-20 punkteras talar mer för upp- än nedgång, även om köparna för tillfället visar svaghet.”

Torsdagen inleddes med ett positivt gap och köparna höll i taktpinnen ungefär till halvtid då dagshögsta vid 2188 markerades. Stängningen vid 2187,1 innebar en uppgång med 0,5 procent.

Sedan lågpunkten inför det amerikanska valet där primärtrenden testades av, har kursen nu stigit med 5 procent och är åter uppe vid taket i den tradingrange som fångat kursen de senaste månaderna. Dow Jones bröt för en vecka sedan upp till nya ATH-nivåer, Nasdaq Composite stängde igår mindre än 0,1 procent under den högsta stängningen någonsin och det är ungefär lika långt som SP500 har kvar till ATH-stägningen från den 15 augusti i år. Placerarkollektivet har de senaste dagarna vänt sig mer mot risk och det ser vi genom att Nasdaq gått bättre än SP500 med bank- och teknikaktier i spetsen samt att både transport och småbolag tillhört vinnarna.

På kort sikt har dock avståndet ner till MA-20 blivit lite väl stort och vi får förflytta oss tillbaks till slutet av juli för att hitta ett lika stort avstånd. Risken för en kortare rekyl är överhängande men därefter talar mer för en fortsatt upp- än nedgång.

Volymen igår noterades på ungefär samma nivå som i torsdags och den var 4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det kan dock vara intressant att notera att volymen var 15 procent högre än snittet hos Nasdaq som steg med 0,7 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar