Uppgångstakten mattas av
Avvaktande inledning – > 900 = uppåt

Tisdagsbörserna präglades av nytt hopp efter Australiens oväntade räntehöjning. Normalt brukar högre styrränta tolkas negativt av börsen men denna höjning ses istället som en punkt för den ekonomiska krisen och att en uppgång nu är på gång. Den förnyade riskaptiten fick Stockholmsbörsen att stiga för andra handelsdagen i rad. OMXS30 avancerade med 1,8 procent till 892 punkter. Omsättningen låg i linje med de senaste 15 dagarnas snitt och uppgick till 14 miljarder kronor.

Den branta nedförsbacken för bankerna bröts med besked efter lugnande besked från Baltikum (vad det nu är värt) och en generell uppgradering av den amerikanska banksektorn från Goldman Sachs. Analytikerna menar att bankernas resultat bottnade under andra kvartalet.

Totalt var det 283 aktier som steg, 106 sjönk och 183 aktier stängde på samma nivå som under måndagen. Under hela dagen var det köparna som dominerade och plankan lutade ordentligt upp mot köparna hela dagen. Totalt dominerade köparna i 86 procent av affärerna under tisdagen.

Bland extremt omsatta aktier hittar vi Lundin Mining som steg hela 6 procent till 24,50 kronor. Boliden var en annan aktie som var extremt högt omsatt med draghjälp från stigande råvarupriser steg aktien 4,1 procent till 75,90 kronor. Hela 1,8 procent av Swedbanks börsvärde omsattes igår och aktien steg hela 3,3 procent till 62,75 kronor. Crédit Agricole, Goldman Sachs, Credit Suisse och Deutsche Bank var de som dominerade köpsidan hela dagen.

Högst omsatt igår var Ericsson som steg 0,7 procent till 70,50 kronor, efter Stockholmsbörsens stängning backade Ericsson i USA 58 öre. Swedbank (+3,3%), Nordea (3,1%) och SEB tog 2:a till 4:e plats.

sektorer89Energi var den starkaste branschen igår och sektorn steg hela 6,6 procent. Alliance Oil steg hela 9,2 procent, Lundin Petrolium 5,0 procent och PA Resources avancerade 5,4 procent. Sämsta bransch var hälsovård där AstraZeneca backade 1,44 procent, Getinge -0,6 procent och Q-Med stängde 1,2 procent lägre än i måndags. Meda, tillsammans med Diamyd gick emot strömmen och steg 1,2 procent.

 

 

omxs30real54Teknisk analys av OMXS30: Efter fyra dagars nedgång har nu OMXS30 återhämtat sig och börjat klättra uppåt. Indexet har återhämtat 2,7 procent av nedgången och närmar sig åter motståndet kring 900. Vid vändning runt 860 var gummisnodden hårt spänd som jag skrev i måndags och det brukar generera två till tre dagars uppgång och idag är det tredje dagen och gummisnodden börjar redan se spänd ut på ovansidan, redan innan 900-nivån uppnåtts. Passeras 900-nivån idag ser jag det som en positiv signal och tror att det kan innebära ett nytt försök att forcera 925-930-nivån. Om indexet vänder nedåt idag och nivån runt 860 bryts är sannolikheten större för att luften går ur och säljarna tar över.

psykologisk-tradingkurvaDet är som vanligt intressant att följa händelseutvecklingen och de feta rubrikerna att ”nu bär det av nedåt”, två dagar senare och 2,5 procent uppgång, samt 0,25 procents högre styrränta i Australien ”finns det inget som stoppar uppgången”. Jag vill bara påminna om att det är när optimismen är som störst som risken för en vändning är som närmast. Infogar åter den tänkvärda psykologiska tradingkurvan.

 

 

 

I Dagens Nyheter kan vi idag läsa att det blir rejäla skattehöjningar om de rödgröna axelmakterna (uttrycket myntat av Cornucopia) vinner valet nästa år, det råder dock stor oenighet om vilka skatter som skall höjas. På Cornucopia har jag hämtat följande klipp:

”Socialdemokraterna vill höja skatterna och dra in 62 miljoner kronor från de 37 000 högst betalda svenskarna, och i utbyte dela ut 18 miljarder till kommunerna.”

”Vinner gör Miljöpartiet. (mp) vill ge 47 miljarder till klimatomställning, plus 23 miljarder till kommunerna. Totalt 70 miljarder alltså. Genom höjd skatt på bensin om 2:- så kan man förvisso dra in 23 miljarder om året, men resten då?”

”Vänsterpartiet toppar detta med utlovade 55 miljarder till kommunerna. Det skall ske genom att man höjer skatten på allt. 55 miljarder är 6 100:- per person i Sverige, eller 24 400:- mer i skatt för en familj med två barn.”

 
Idag går startskottet för rapportsäsongen och först ut är Alcoa som lämnar sin rapport efter USA-börsernas stängning. Alcoa steg hela 3,5 procent på förhoppningar inför rapporten och stigande råvarupriser.

EMU presenterar definitivt BNP för EU-länderna kl 11.00 och en timme senare är det dags för industriorder i Tyskland under augusti.

Oljelager i USA presenteras kl 16.30.

in-x16I USA steg börserna ordentligt och riskaptiten stiger på förhoppningar om att rapportperioden spås överstiga analytikernas förväntningar. Även i USA steg teknik- och råvarurelaterade aktier. När börserna stängde hade S&P avancerat 1,4 procent till 1055, DJIA steg 1,4 procent och Nasdaq som hade många raketer steg hela 1,7 procent. Omsättningen låg i linje med de senaste 15 dagarna.

 

 

esz911På den amerikanska terminen ser vi att det var mestadels nedgångar efter det att Stockholm stängt igår. Nivån på terminen ligger strax under Stockholmsbörsens stängning. Efter Asienbörsernas öppning har det varit uppåt tills för någon timme sedan. Det är värt att notera att förändring ligger på knappt en halv procent, vilket förmodligen innebär en avvaktande handel i väntan på styrning från USA.

I Asien fortsätter börserna uppåt efter gårdagens rallystämning i USA. I Australien stiger börsen med 2,3 procent och Hang Seng i HOng Kong avancerar 1,8 procent.

indikatorer97Bland de ledande indikatorerna kl 08.15 ser vi att uppgången fortsätter i Asien, dock inte lika kraftfullt som igår och uppgångarna har mattats av ju längre handelsdagen pågått. Kronan stärks mot dollarn, som nu kostar 6,90 kronor, euron noteras till 10,20 kronor. Ett fat Brentolja kostar nu 69,2 dollar.

 

 

 

Läs även: Fruktad bostadskris (DagensPS). Swedbank kan få problem i USA (DagensPS). Muntert på Wall Street (DagensPS). Storbankerna drog börsen (DN). SAS avbryter förhandlingar (DN VA). Roligare än så här blir det inte med Mona Sahlin (SvD). Boräntor kan ge ny bubbla (SvD). Miljöpartiet tycker att bensinskatten skall höjas 2 kronor (SvD). Tre av fyra tillväxtföretag vill nyanställa (VA). Aktien surfar på oljevågen (AFV). Lastbilsaktie med potential (AFV). FED flaggar för räntehöjning (AFV). Uppåt i Asien (AFV). Aktien som lyfte Wall Street (AFV). Börsen lyfte igen (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar