Uppgången fortsätter – åtminstone initialt men nu närmar sig flera viktiga nivåer

Jag befinner mig just nu på en regnig parkeringsplats och därför blir dagens första inlägg något mindre omfattande än vanligt. Kring lunch skall jag försöka få in ett videoinlägg.

Måndagen inleddes som väntat med ett kraftigt gap uppåt. Strax efter klockan 10 inleddes en ganska blodfattig uppgång som innebar en stängning vid 927,37 och en uppgång med 2,55 procent. Hittills i år har Stockholmsbörsen fallit med ungefär 20 procent. En bidragande orsak till uppgången är naturligtvis at det saknas säljare. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg 61 och endast 4 stängde med negativa förtecken. Omsättningen uppgick till 8,3 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan den 4/7 och hela 45 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatt under måndagen blev Ericsson B som steg 2,9 procent till 70,10 kronor.

Fem branscher steg mer än 2,8 procent igår. IT och hälsovård gick starkast vilket även bekräftades i USA senare under kvällen. AstraZenecas amerikanska konkurrent avancerade nästan 6 procent och det kan därför vara intressant att följa AZN idag. SSAB A steg med 4,3 procent till 60,20 kronor och SKF B klättrade ytterligare 2,8 procent till 141 kronor.
På torsdag kommer det nya siffror från de amerikanska inköpscheferna och på fredag är det dags för nya jobbsiffror.

Vi befinner oss just nu i den positivare delen av månaden som pågår mellan den 25:e och 5:e. Läs gärna mer om den positiva månadseffekten i Edge-boken av Johnny Torsell och Peter Nilsson (ett måste i varje traders bibliotek).

VIX (fear index) föll igår med hela 9,3 procent till 32,3 vilket innebär att placerarkollektivet börjar lugna ner sig något. Det är fortfarande stor nervositet och marknaden förväntar sig fortsatt större volatilitet/risk än normalt. De stigande bottnarna och fallande topparna i VIX-diagrammet indikerar att vi snart kan förvänta oss ett utbrott. Vi vet aldrig åt vilket håll utbrottet sker, men det är högre sannolikhet för ett utbrott i riktning med den rådande trenden, som är upppåt. Det skulle per definition innebära att det är en något förhöjd risk för ett utbrott uppåt, vilket då innebär att börsen kommer att reagera med nedgångar. Vi skall dock avvakta och se om det blir 32-nivån som punkteras eller om det sker ett utbrott över 43 innan vi börjar agera. Det är fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,29 mot den svenska kronan (läs gärna min något längre dollaranalys än vanligt tidigare i morse). Det är små förändringar mot euron, även om dollarn tappat marginellt mot euron sedan igår morse. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,688.  
Råoljepriset (Brent) stiger och är med besked på väg mot konsolideringstoppen vid 120 dollar. Idag på morgonen kostar ett fat Brent råolja 112,20 dollar. 

Guldpriset visar tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Efter nedgången i förra veckan har vi fått en högre botten och en köpsignal för ytterligare uppgångar. Den parabolicliknande rörelsen gör dock att man skall vara försiktig om man inte redan sitter i positioner för uppgång. Det gäller att skala in sig smått i samband med rekyler och för tillfället är inte tajmingen den bästa. Idag på morgonen kostar ett uns guld 1795 dollar.

Silverpriset har backat från igår morse och ser ut att vara på väg in i en konsolidering. Ett uns silver kostar just nu 40,7 dollar.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg med 8 punkter till 2,27 procent igår.

Både gårdagens öppning och stängning skedde högt upp på kursstapeln och lämnade en svans på nedsidan vilket är positivt. För att vi skall få en kortsiktig köpsignal krävs dock att motståndet/toppen vid 935 tas ut och att vi får en stängning på onsdag över utbrottsnivån. Vi har för tillfället en triangelliknande formation i dagsdiagrammet och skall vara försiktiga med att agera innan signalen är bekräftad. Inför dagen borde den starka stängningen och köparnas nyvunna självförtroende räcka för att utmana åtminstone det första motståndet vid 935 eller kanske rent av 942. Passeras nivåerna signaleras för fortsatta uppgångar, men säljarna är inte uträknade och håller någon av dessa nivåer kan vi räkna med ett försök till attack från säljarna. Vi befinner oss i den starkaste delen av månaden och på måndag är allt som vanligt igen, då skall köparna agera ”på egen hand” och risken för en ny nedgångsfas är fortfarande stor.

Motstånd: 935 / 942 / 962 / 983
Stöd: 914 / 900 / 860 / 851 / 828

Inga rapporter av värde idag.

Håll koll på följande tider:
– Japan: arbetslöshet juli kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion juli kl 1.30
– Japan: detaljhandel juli kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) augusti kl 9.00
– Swedbank: Boindex 2 kv kl 9.00
– SCB: arbetskraftsundersökning 2 kv kl 9.30
– SCB: löner privat och offentlig sektor juni kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex juni kl 9.30
– Polen: BNP 2 kv kl 10.00
– EMU: barometerindikator augusti kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat augusti kl 11.00
– Belgien: KPI augusti kl 11.15
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/Case Shiller husprisindex juni kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator augusti kl 16.00
– Fed: protokoll från FOMC-mötet den 9/8 kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

Veckan inleddes med en kraftig uppgång som fortsatte resten av dagen. Bäst gick småbolag och Nasdaq. 5 av de senaste 6 handelsdagarna har S&P 500 stängt på plus. Det enda smolket i bägaren är att volymerna även på de amerikanska börserna är låga. Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier på S&P 500 igår, vilket är 11 procent lägre än snittet, kanske delvis beroende på orkanens framfart, i så fall var uppgången mycket positiv, men alltså vissa frågetecken.

Många anser att gårdagens statistik förstärker sentimentet och att det är tecken på att marknaden är översåld. Därför passerade statistiken över betydligt färre sålda nya hus utan någon som helst effekt på kurserna.

Överraskande positiva data kring USA:s privatkonsumtion spädde på riskaptiten vilket syntes på Russel 2000 och Nasdaq som utklassade övriga index.

Fredagens positiva reversalformation följt av gårdagens kraftfulla kursstapel som öppnar med ett positivt pattern gap och sedan stiger oavbrutet hela dagen för att stänga på dagshögsta är naturligtvis en mycket positiv formation. Det enda frågetecknet är varför volymen avtar och de stora elefanterna inte vågar hänga på.

Verkstad och finans gick starkt. Bank of America fortsätter upp efter bland annat Warren Buffets stora köp i förra veckan, aktien steg igår 8,1 procent. Caterpillar steg 3,5 procent.

S&P 500 inför dagen: Även om de senaste dagarnas kraftiga uppgång ser positiv ut och har brutit upp genom taket i konsolideringen vid 1209 ska vi beakta att de stora elefanterna ännu inte ser ut att delta i uppgången. Flykten som ser ut att fortsätta till guld och den positiva månadseffekten kan sätta käppar i hjulet för uppgången redan om någon eller några dagar. Än så länge är det dock inte något som tyder på att nedgången tar vid, om vi inte fäster för stor vikt vid den allt spändare gummisnodden på ovansidan. Den viktigaste siffran denna veckan är sysselsättningsstatistiken som kommer på fredag. För den som gör som man ska, nämligen handlar med mindre positioner än vanligt och säkrar av vinster efter hand kommer inte en eventuell nedgång att riskera vinster från den senaste veckan.

Motstånd: 1221 / 1232-1234 / 1258 / 1264 / 1296
Stöd: 1189 / 1172 / 1167 / 1135 / 1102

Det är mestadels fortsatta uppgångar i Asien men även idag är det lugnare på de kinesiska börserna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar