Uppgångar i spåren på stärkt euro och grekförhoppningar

Stockholmsbörsen i fredags: Handelsbanken och Nordea fick sänkta betyg av Moody´s i fredags. Kreditvärderingsinstitutet lät SEB och Swedbank behålla sina tidigare betyg och påpekade att den svenska ekonomin så här långt utvecklats väl jämfört med andra EU-ekonomier. Precis som europabörserna pendlade Stockholmsbörsen mellan plus och minus under handelsdagen i ett svängigt risksentiment där oron kring den europeiska skuldkrisen fortsatt var på tapeten.

Efter en inledande uppgång upp till motståndsnivån kring 996 vände OMXS30 ned och föll fram till klockan 15.00. De sista timmarna präglades av uppgång med lite slagig handel den sista timmens handel. Stängningskursen på 985 punkter motsvarade en marginell nedgång på 0,2 procent.

Även under fredagen var det extremt låg omsättning som endast uppgick till 9 miljarder kronor vilket var 28 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Liknande låg omsättning hittar vi i år endast under kläm- och halvdagar. 37 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde under fredagen på plus. OMXS30 noteras sedan årsskiftet för en nedgång på 0,3 procent. Om Stockholmsbörsen stänger maj månad kring nuvarande nivå kommer 12-månaders medelvärde åter att ha punkterats. Det blir i så fall tredje månaden i rad med fallande kurser och fortsätter det så att maj månad stänger under 1022 innebär det att utbrottet upp genom årsmedelvärdet i februari är att beteckna som falskt.

Efter att ha inlett fredagen uppåt och ”kört in i MA-200” vände kursen ner och stängde under torsdagens stängning i en formation som liknar en dark cloud cover. Trenden har dock inte pågått tillräckligt länge men det är klart negativt att kursen inte orkade stänga över 200-dagars medelvärde i samband med att den positiva månadseffekten som inleddes i fredags.

Högst omsatta aktier i fredags var Atlas Copco A (-0,3%), Volvo B (-1,7%) och Hennes & Mauritz (+0,7%).

Bästa sektorer i fredags var mat, hälsovård och detaljhandel. Sämst gick det för verkstad och gruvbolag som backade kring 1 procent.

Bolagsnyheter i korthet:
– Nobia: Köprek i DI. AFV
– Hexpol: Swedbank sänker reken
– Nordea och Handelsbanken: Sänkta betyg av Moody´s VA

Nyheter i korthet:
– Spanien: Fem spanska banker får sänkt kreditbetyg av S&P AFV
– Spanien: Bankia behöver 19 miljarder euro för omstrukturering DN

De amerikanska börserna håller stängt idag på grund av Memorial Day.

Det är motstridiga signaler på den svenska börsen. De korta och medellånga medelvärdena indikerar svaghet medan 200-dagars medelvärde är på väg att vrida upp. I fredags bjöds vi på dels en bearish dark cloud cover-liknande formation men även en long legged doji som stängde högt i förhållande till de senaste dagarnas sammanlagda kursstaplar. Den positiva månadseffekten borde ge bränsle för åtminstone ett nytt test av primärtrenden när veckan inleds. Vi ska dock vara beredda på att det ibland kan vara stökiga och svårtrejdade dagar när USA håller stängt efter en helg. Om 955 punkteras de närmaste dagarna kan vi räkna med ett tilltagande negativt sentiment.

En ”ickenyhet” är att Karl-Petter Thorwaldsson i helgen valdes till ny ordförande för det alltmer tynande LO. Han säger att ha vill ta strid mot vårdvinster. SVD

Stålpriset är fortsatt pressat och det verkar vara svårt för bolagen att få upp priserna.

Upp till 50000 arbetstillfällen beräknas skapas i Malmbältet de närmaste fem åren. Gruvbolagen letar nu intensivt efter arbetskraft och en särskild gruvarbetsförmedling har startats i Kiruna. SVD

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Mobispine (0:25 kr), Skånska Energi (2:80 kr)

Tider som är intressanta idag:
** USA-börserna håller stängt pga Memorial Day **
** Norge, Danmark och Schweiz håller stängt **
– SCB: export och import av varor januari-mars kl 9.30
– SCB: handelsnetto april kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel april kl 9.30
– Italien: Affärsklimatet kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45

USA i fredags: Den positiva månadseffekten lyckades inte rå på oron kring skuldsituationen i sydeuropa. I fredags var det den spanska regionen Katalonien som minskade riskaptiten. Det hjälpte inte att stämningen bland amerikanska konsumenter steg till 79,3 jämfört med 76,4 föregående månad. Även i Frankrike var stämningen bland konsumenter något bättre än förväntat. I Tyskland var läget oförändrat.

Efter en svag inledande uppgång till motståndet 1324 föll kursen svagt under hela handelsdagen. Stägningen på 1317,6 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

374 aktier steg och 115 stängde rött på SP500-indexet igår. Totalt omsattes inte mer än 1,9 miljarder aktier vilket var hela 28 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 27 procent lägre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 4,8 procent vilket kan jämföras med 1,9 procent för DJIA och 8,9 procent för Nasdaq Composite.

Den medellånga trenden pekar ned (se MA-50, den röda linjen) men den långa trenden MA-200 pekar uppåt med kursstaplarna ovanför. Vilken av medelvärdena betyder då mest?

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Beskedet att Ny Demokrati ser ut att bli största parti i Grekland ingjuter vissa förhoppningar nu på morgonen. Från att tidigare i morse ha varit något mer blandad utveckling har börserna stärkts i takt med att den nordamerikanska dollarn har tappat mot ledande valutor. Japanska Nikkei har vänt upp över nollstrecket och noterar nu en uppgång med 0,1 procent. Sydkoreanska Kospi stiger med 0,5 procent. Hang Seng +0,6 procent och All Ordinaries +0,9 procent. SVD

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar