Uppåt för fjärde dagen i rad

Efter en svag start och en bra blankning fram till 11.30 vände börsen sedan upp och testade nivån kring 670 flera gånger innan börsen till slut stängde 0,16 procent upp på 667,65 och omsättning uppgick till 13,0 miljarder kronor. Det var fjärde dagen i rad som börsen slutade på plus. Nu närmast är det två nivåer som är kritiska, dels nivån där kursen befinner sig just nu och sedan 686. Den dubbeltopp som bildats nu kan innebära att vi får se sjunkande kurser i morgon.

090312_omxs30

SEB A som gått otroligt starkt den senaste veckan backade idag 6,8 procent och slutade på 23,50. Bägge de politiska blocken och facket har jagat SEB med blåslampa idag efter beskedet om att de fasta lönerna kommer höjas för ledningen. Wallenberg står dock upp och försvarar lönehöjningar, eftersom bonusar inte kommer att delas ut skall detta resultera i totalt sett lägre lönekostnader för banken än tidigare, alla vet väl vad jag tycker om SEB sedan tidigare, skall bli spännande att se vad engagemangen österut kommer att resultera i. Övriga bankaktier klarade sig bättre.

Handelssiffrorna från USA som var bättre än förväntningar fick USA-börserna att vända upp efter en något negativ start. GM meddelade att de eventuellt inte behöver använda sig av de sista miljarderna av stödpengarna då uppsägningar och besparingar gett mer än väntat. Detta fick GM att rusa idag och är säkert en bidragande orsak till att USA går så pass mycket bättre än väntat.

Oljan stiger inför Opec-mötet, däremot faller basmetallerna och drar med sig Boliden och Lundin Mining i nedförsbacken.

S&P 500 var efter en halvtimme nere och testade stödet vid 715 som höll och därefter blev det ett riktigt rally upp till nästa motståndsnivå runt 730 och sedan vidtog en mer kontrollerad uppgång genom motstånd efter motstånd. När detta skrivs befinner sig indexet runt 740 och momentum börjar avta och divergensen mellan MACD och kursen vittnar om att vi närmar oss en rekyl. Hittills håller sig dock indexet snyggt och prydligt i den uppåtgående kanalen. Vi får se, återkommer med mer kött på benen imorgon bitti.

090312_in-x

 

Är vindkraft och solkraft hållbara energikällor?
Sol- och vindkraft lever inte upp till Brundtland-kommissionens definition av hållbara på grund av det mest banala av skäl: när solen inte lyser, och när vinden inte blåser, då levererar de ingen energi. I och med detta tillgodoser de inte vårt behov av tillförlitlighet.

Mängden installerad vindkraft, det vill säga maximal kapacitet, var 695 MW för de visade 30 dagarna, vilket motsvarar cirka 85% av all installerad vindkraft i Sverige. Detta betyder att teoretiskt högsta möjliga energiproduktion i det här diagrammet är 16 680 MWh per dygn. Med detta i åtanke ser vi att från 25 till 30 januari producerade vindkraften bara 2-4% av installerad kapacitet. Efter detta gjorde den ett skutt uppåt, men inom en vecka var det nere på under 10% igen i ytterligare fyra dagar.

Och igen måste vi få påminna om att detta är dygnsmedel och visar sålunda inte variationerna under dygnet. Det betyder att vid vissa tillfällen producerade vindkraften i Sverige sannolikt mindre än 1% av installerad kapacitet.

Utan kärnkraftens elcertifikat där mer än hälften av kostnaden för produktionen av vindkraft betalas av skattebetalarna hade vi inte haft någon vindkraft. Även om vi bygger ut all ledig och lämplig vindkraftsmark, räcker inte detta till för att ersätta ens vår gamla uråldriga kärnkraftspark, för att inte tala om vad moderna kärnkraftsverk skulle ge i energi. Stoppa tokerierna innan vi ångrar detta.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar