Tveksamma köpare när årshögsta närmar sig

NEW YORK: STÄNGNING NÄRA DAGENS BOTTENNOTERING, S&P500 -0,7%

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna backade på tisdagen och nedgångarna tilltog mot slutet av handeln, vilket bidrog till en stängning nära dagslägsta. Råoljepriset föll till den lägsta nivån på sju månader och energibolagen hade därmed en särskilt motig dag.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex backat 0,3 procent till 21.467. Det bredare S&P 500 handlades ned 0,7 procent till 2.437 medan Nasdaqs kompositindex sjönk 0,8 procent till 6.188.

Sett till sektorerna i S&P 500 gick förutom energi också telekom, sällanköpsvaror och industri svagt. Något bättre var utvecklingen däremot för hälsovård. Även vissa chiptillverkare som gått starkt på sistone, som AMD, fortsatte att handlas högre.

På råvarumarknaden föll WTI-oljan och Brentoljan båda med i trakterna av 2 procent.

T-Mobiles tyska moderbolag Deutsche Telekom vill se en fusion mellan T-Mobile och konkurrenten Sprint, skriver tidningen Handelsblatt enligt Bloomberg News. Deutsche Telekom vill enligt tidningen om det blir affär behålla kontrollen över det sammanslagna företaget. Sprint steg 2,6 procent.

Elbilstillverkaren Tesla steg 0,7 procent efter att ha blivit friad i ett fall med en dödlig bilkrasch då en förare använt bilens autopilot i maj 2016.

Ford skrinlägger sina planer på att bygga småbilen Focus i Mexiko. Tillverkningen flyttar i stället från Nordamerika till Kina efter nästa år. Ford handlades ned 1,1 procent.

Caterpillars globala maskinförsäljning ökade med 8 procent under den tremånadersperiod som avslutades i maj 2017. Det räckte dock inte för att lyfta Caterpillar som handlades ned 0,4 procent efter statistiken.

Snabbmatskedjan Chipotle meddelade att bolagets kostnader för bland annat marknadsföring väntas stiga något framöver, vilket bidrog till att aktien tappade drygt 7 procent.

Private equity-företaget Pamplona köper biomedicinbolaget Parexel för 4,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 40 miljarder kronor. Ägaraktivisten Starboard har pressat Parexel för att verka för en försäljning av sig själv. Parexel steg 3,7 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkter till 2,15 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Undertonen är positiv men det är först nu, vid taket i tradingrangen, som vi får besked om med vilket självförtroende köparna agerar. Risken för en vändning nedåt vid nuvarande nivå är stor men så länge kursen håller sig ovanför den korta sentimentsnivån som MA-20 markerar är jag positiv till fortsättningen.”

Tisdagen inleddes upp mot 1658-nivån och hann med tre misslyckade utbrottsförsök innan kursen vid 14-tiden för första gången under dagen visade på svaghet. Nedgångstakten tilltog och callen var svag. Stängningen vid 1647,7 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Gårdagens initiala utbrott upp och förbi taket i den rådande tradingrangen utvecklades istället till en ny varningssignal. Om onsdagen nu stänger under 1646 ställs siktet i första hand in mot MA-20 men om inte heller denna nivå håller hittar vi nästa kring golvet i den stigande kanalen som just nu noteras kring 1622.

Volymen igår var den lägsta sedan den 30 maj och 10 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv men vissar lite toppighet och en tendens till negativ divergens men ännu inte något vi ska oroa oss för.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– RNB (kl 7.30), Skistar (kl 7.30), SAS (kl 8.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Abelco, B&B Tools (extra), Cereno Scentific, Ecorub (ändrat datum fr 23/5), Talkpool

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– RNB: rapportpresentation kl 9.30
– Sivers IMA Holding: investerarträff kl 12.00
– Sivers IMA Holding: investerarträff kl 18.00

BÖRSSTATISTIK
– Assa Abloy: arkitektindex USA maj – AIA

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bonesupport: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Emotra: anmälningstid i nyemission avslutas
– Momentum: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Oasmia: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 5/7)
– Quartiers Properties: första dag för handel av stamaktien och preferensaktien på First North (förut bara preferensaktien på NGM)
– Sedana Medical: beräknad första dag för handel på First North
– Trianon: beräknad första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: export 20 dagar juni kl 2.00
– SCB: finansräkenskaper 1 kv kl 9.30
– ESV: utfall statens saldo maj kl 10.00
– USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00
– USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: statsminister Stefan Löfven i öppen utfrågning i EU-nämnden kl 12.30

CENTRALBANKER
– BOJ: protokoll från mötet den 26-27 april kl 1.50
– Nya Zeeland: räntebesked kl 23.00
– Riksbanken: Stefan Ingves och Cecilia Skingsley på konferens om makrotillsyn i Amsterdam

MAKRO ÖVRIGT
– KI: konjunkturbarometer juni kl 9.00
– KI: konjunkturprognos kl 9.15
– RGK: resultat växelemission kl 11.03


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om det visar sig att de närmaste två dagarna stänger under 2446 kan det istället utvecklas till ett falskt utbrott, en turtle soup för nedgång.”

Tisdagen öppnade ner mot utbrottsnivån vid 2446 som punkterades efter några minuter och efter två misslyckade försök att ta tillbaks nivån tog säljarna över taktpinnen. Stängningen kring dagslägsta 2437 motsvarade en stabil nedgång med 0,7 procent.

På råvarumarknaden föll WTI-oljan och Brentoljan båda med i trakterna av 2 procent. Elbilstillverkaren Tesla steg 0,7 procent efter att ha blivit friad i ett fall med en dödlig bilkrasch då en förare använt bilens autopilot i maj 2016.

Gårdagens candlestick var den kraftfullaste sedan den 1 juni men denna gång för nedgång. Tisdagens nedgång eliminerade nästan hela måndagens uppgång, inklusive gapet. Om inte 2454 tas ut inom kort tolkar jag gårdagen som en turtle soup för nedgång och siktet ställs in mot i första hand MA-20 och i andra hand golvet i den rådande tradingrangen vid 2415.

Som jag påpekat många gånger är det sektorer med hög risk som dominerar tidigt i börscykler medan defensiva sektorer som hälsovård är starka sencykliskt. Hälsovård är för tillvället den starkaste sektorn och har sedan början av året stigit med 15 procent.

Volymen igår var något högre än i måndags men 4 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det råder en påtagligt negativ divergens mellan volymbalansen och prisgrafen och det är något jag kommer hålla ett öga på de närmaste dagarna.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar