Tveksamma köpare leder till ny lägre topp?

NEW YORK: TAPPAR FART MEN TESLA I FÖRARSÄTET, S&P500 -0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i New York gav upp måndagens inledande uppgångar och handlades en bit in i handeln just under nollstrecket.

Vid 18.15-tiden var S&P 500 ned 0,1 procent till nivån 2.353. Dow Jones tappade också 0,1 procent till noteringen 20.629 medan Nasdaqs kompositindex var ned 0,2 procent till indexnivån 5.868.

I sektorväg placerade sig oljesektorn i toppen tack vare stigande oljepris. Även fastighetsaktier noterades i toppen medan segmentet elleverantörer och banker tillhörde förlorarna.

Tesla steg knappt 3 procent sedan Piper Jaffray höjt riktkursen för elbilstillverkaren till hela 368 dollar – aktien handlades till drygt 310 dollar.

Bolagets marknadsvärde sträcker sig nu till närmare 51 miljarder dollar och har passerat General Motors som tidigare satt på den amerikanska värderingstronen inom bilsektorn.

”Tesla personifierar optimism, frihet, trots och ett knippe andra känslor som andra företag enligt vår mening inte kan kopiera”, sade Piper Jaffrays analytiker Alexander Potter, som själv ägt en Tesla-bil under ett tag och träffat bolagets ledning.

Shippingföretaget Dryships fortsatte fredagens tunga fall, då aktien tappade 32 procent, efter en uppgörelse med Sifnos Shareholders och föll ytterligare 13 procent.

Spektrumbolaget Straight Path rusade 146 procent efter att telekomjätten AT&T lagt ett bud.

På räntemarknaden rörde sig den amerikanska tioårsräntan drygt 3 punkter lägre och handlades till 2,35 procent.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Torsdagen utvecklades till en positiv turtle soup för uppgång och om den kommande uppstudsen tar ut 1590 kommer det kortsiktiga positiva sentimentet att vara återställt. Om kursen istället vid nästa vändning ner gör det från en ny lägre topp tolkar jag däremot det i den negativa vågskålen.”

Veckan inleddes med extremt skvalpiga rörelser mellan 1571 och 1567. Intradagsvollan tilltog något på slutet och dagslägsta kring 1566 markerades en vid fyratiden medan OMXS30 stängde kring dagshögsta 1572,5.

Så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen mellan 1600 och 1540 ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsrörelser. Den senaste lägre pivottoppen kring 1590 och lågpunkten vid 1540 indikerar ett eventuellt försvagat kortsiktigt sentiment men vi ska vara försiktiga med att dra några längre slutsatser. Så länge torsdagens positiva turtle soup inte ersätts av en negativ candlesticksformation navigerar jag upp mot i första hand 1590. Igår bjöds vi på en stängning över EMA-8 och om inte nivån punkteras med tisdagsstängningen är det ytterligare en positiv pusselbit medan en dagsstängning under 1566 påtalar att köparna fortsatt saknar kortsiktigt engagemang.

Volymen igår var betydligt lägre än i fredags och 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har fallit tillbaks och håller nu på att testa av tremånaderssnittet. Senast nivån punkterades utan att snabbt återtas var i slutet av december förra året.


Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Akelius, Ponsse

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Senzime: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– Nokian Renkaat (1:53 eur)

MAKROSTATISTIK
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– SCB: KPI mars kl 9.30
– Storbritannien: KPI, PPI mars kl 10.30
– Storbritannien: ONS husprisindex februari kl 10.30
– EMU: industriproduktion februari kl 11.00
– Tyskland: ZEW-index april kl 11.00
– USA: NFIB småföretagarindex mars kl 12.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: JOLTS-data, lediga jobb mm, februari kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

POLITIK
– Regeringen: Socialdemokraterna håller partikongress i Göteborg

CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Stefan Ingves håller gästföreläsning om finanskriser och framtida utmaningar på Uppsala universitet, ingen publicering kl 10.15


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Indexet är fångat i en tradingrange med begränsningarna 2401 på ovansidan och 2320 på nedsidan. De senaste fem dagarna har stängt i en mycket tajt range vilket är ett tecken på osäkerhet och med stor sannolikhet en uppladdning inför en större rörelse.”

Måndagen öppnade upp och nådde 2366 efter ungefär en timmes handel och denna nivå förblev dagshögsta. Två timmar senare markerades dagslägsta strax under stödet vid 2352. Stängningen vid 2357,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Den senaste candlesticksformationen som jag anser ha någon betydelse är den bearish engulfing som vi bjöds på i onsdags. I övrigt har det inte hänt så mycket i den tekniska analysen. På kort sikt har vi fått två nya lägre toppar vid 2390 följt av 2380 och på nedsidan bevakar jag 2320 som om nivån punkteras innebär att förutsättningarna ökar för en mer påtaglig rekyl.

Volymen igår var lägre än i fredags och 23 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är nu nere kring snittet för de senaste tre månaderna och om nivån punkteras utan att snabbt återtas är det första gången sedan i början av september. Följs punkteringen av tremånaderssnittet av lägre bottnar blir det första gången sedan slutet av sommaren och det riskerar att sätta press på indexet och då talar mycket för en djupare rekyl.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar