Turtle Soup för uppgång men bara om 1387 håller

sammanfattningNEW YORK: DOLLARTAPP GAV ÅRSHÖGSTA, FEDEX RUSADE, S&P +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Riskaptiten var god i torsdagens börshandel på Wall Street som stängde på en ny årshögsta.

En svagare dollar gav lyft till råvarurelaterat, vilket lyfte marknaden som också fick se Fedex rusa på sin rapport.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 17.480. S&P 500 ökade 0,7 procent till 2.040 vilket var den högsta stängningen för året. Indexet ligger nu cirka 4 procent under högsta nivån från maj i fjol. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 4.774.

Omkring 910 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

”Att vi är tillbaka på plus för året hjälper en del. Utförsäljningarna som vi såg under januari och februari var definitivt överdrivna. Att Fed är hyfsat optimistiska om ekonomin har gett investerare visst självförtroende”, sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid Oakbrook Investment, till Bloomberg News.

Den dollarförsvagning som påbörjades på onsdagskvällen efter mjuka uttalanden från Janet Yellen avseende antalet räntehöjningar, fortsatte på torsdagen. Råvaror reagerade naturligt positivt, med WTI-oljan ovan 40 dollar per fat för första gången sedan början av december i fjol.

Trots att Caterpillar spått klart lägre intäkter i det kommande kvartalet, lyckades aktien återhämta sig från minus 2 procent till lika mycket plus. Enligt CNBC var det ett tecken på styrkan i marknaden och då speciellt konjunkturkänsligt.

Bankerna, som startade sessionen i rött på oro för ett lågt ränteläge, kan ha smittats av börsoptimismen då dessa vände från minus till plus vilket hjälpte den breda marknaden.

Avslutningsvis hade transportaktier också en god session, troligtvis hjälpa av Fedex som rusade 11 procent. I sin kvartalsrapport förutspådde logistikjätten bättre helårsvinst än väntat. Ett nästan avslutat kostnadsbesparingsprogram, och en hyfsad ekonomisk tillväxt i USA väntas öka efterfrågan på logistiktjänster uppgav företaget.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,90 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Ett positivt omslag/fortsättningsformation kan vara värd att haka på men redan om det visar sig att EMA-8 inte hålls eller om MA-20 punkteras kan vi ha sett en ny lägre medellång topp ha markerats.”

Igår bjöds vi på precis det jag skrev. Den viktiga stödnivån punkterades och återtogs under dagen vilket var positivt men jag skrev samtidigt att om EMA-8 togs ut men köparna inte lyckades hålla kvar nivån var det ytterligare en negativ formation. Jag återkommer längre ner i analysen till hur detta ska tolkas.

Efter en positiv start på torsdagen och en markering av 1404 direkt i öppningen och 1391 som lägsta nivå under första timmen kunde vi konstatera direkt efter klockan 10:00 att sannolikheten för en inledande nedställ var goda. När även onsdagens lägsta punkterades tilltog nedgången och som jag brukar säga: ”håll koll på 10:30 då det inte sällan vänder på andra hållet och på minuten bjöds vi på torsdagens lägsta vid 1362. Köparna höll sedan med endast små, hälsosamma andhämtningspauser i taktpinnen resten av dagen. Stängningen skedde kring samma nivå som i onsdags.

Gårdagens kursstapel stängde visserligen i den övre delen men helst skulle jag vilja sett att öppningen och EMA-8 togs ut och hölls.

Volymen igår var den högsta sedan den 24/2 och 6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Kursen noteras fortfarande under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.
Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Wifog

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Salzgitter

STÄMMOR
– Biogaia (extra), Bioinvent (extra), Novo Nordisk

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: månadsstatistik januari-februari

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Deflamo: anmälningstid i nyemission avslutas
– Humana: anmälningstid avslutas för allmänheten inför notering på Nasdaq Stockholm (avslutas 21/3 för institutionella investerare)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Alma Media (återföring 0:12 eur/aktie), Carlsberg (9:00 dkk), Castellum (4:90 kr), Danske Bank (8:00 kr), Hufvudstaden (3:10 kr), Nordea (0:64 eur), Ramirent (0:40 eur), Sydbank (7:94 dkk + extra 3:18 dkk)

MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser februari kl 2.30
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– EMU: arbetskraftskostnader 4 kv kl 11.00
– USA: Michigan-index (prel) mars kl 15.00

POLITIK
– EU: toppmöte i Bryssel

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Henry Ohlsson talar: ”Beslut i dag, konsekvenser långt in i framtiden”. Riksbanken publicerar anförandet. kl 8.00
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

ÖVRIGT
– USA ställde om till sommartid 13/3, en timme mindre tidskillnad mot Europa fram till 26/3 (Sverige ställer om klockan 27/3)

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”MACD lämnade för ungefär en månad sedan en köpsignal men histogrammet varnar nu för att det inte längre är samma kraft i uppgången, samtidigt som det råder en tendens till en stigande kilformation.”

Torsdagen inleddes trevande men i samband med att onsdagens högsta togs ut stärktes köparna och med endast mindre rekyler stängde även torsdagens kring dagshögsta, vid 2040,7 vilket motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Den 12 februari bekräftades den positiva omslagsformationen och därefter har 19 av 24 dagar stängt i den övre delen av dagsstaplarna.

Uppgången sedan lågpunkten den 11 februari uppgår nu till 13 procent och även gårdagens stängning var den högsta på 50 börsdagar och skedde ovanför både primärtrenden och årsmedelvärdet.

Volymen igår var visserligen den högsta på en vecka men trots det 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i lite mer än hälften av fallen. Cykliskt har jag även markerat att det är 70% chans för en topp från nu fram till den 21:a mars.

Bästa sektorer igår blev åter basråvaror och energi medan hälsovård var den enda sektor som stängde på minus. VIX (fearindex) föll igår ytterligare 3,7 procent och stängde vid 14,4 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2125 och 1955 den närmaste månaden. Glaset tolkas fortfarande halvfullt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar