Turtle soup för nedgång

NEW YORK: HET DUNJACKSDEBUT MEN LJUMMET HUMÖR, S&P500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Säsongen för vinterjackor tycks inte vara förbi, åtminstone inte på Wall Street där Canada Goose fick ett varmt välkomnande av investerarna. Mer allmänt var investerarklimatet mer ljummet, och indexen tog ett steg tillbaka efter onsdagens Fed-stimulerade uppgångar.

Dow Jones och S&P 500 backade med knappt 0,1 och 0,2 procent, medan Nasdaq höll ställningarna från torsdagen och stängde oförändrat.

Nivåerna för indexen var dock klart över stängningsnoteringarna på tisdagen, det vill säga före Fedbeskeden om en stabil amerikansk ekonomi och den väntade räntehöjningen, och några avgörande faktorer som drev ned investerarhumöret märktes inte.

”Det finns fortfarande möjligheter i marknaden”, sade Joel Greenblatt vid Gotham Asset Management, känd för sin ”magiska formel”, och gjorde reklam för ett av sin fonds största innehav Apple i CNBC efter börsens stängning: bolaget prissätts som ett hårdvarubolag med de risker det innebär, men har ett ekosystem av produkter samt ett varumärke som gör det mer värt än så.

Sektorvis var kraftverk och hälsovård sämst med nedgångar på runt 1 procent, medan finans och IT steg tillsammans med konsumentbolagen. Vad gäller hälsovård tillskrevs det Donald Trump-löften om skattesänkningar, något som antas drabba läkemedelsbolagen och vårdsektorn.

På makronivå bidrog ett sjunkande oljepris till det något sänkta humöret på torsdagen, i sin tur en följd av allmän oro för höga amerikanska lagernivåer. Mycket uppmärksamhet fick därtill Donald Trumps budgetförslag, där temat var ökade försvarsanslag på bekostnad av annat. Försvarsbolagens aktier steg dock inte: Boeing, Lockheed och Raytheon backade alla med cirka 0,5 procent.

Budgeten innehöll också information om att muren mot Mexiko ska kosta 4,1 miljarder dollar i år och 2018, ett belopp som dock inte beräknas räcka. Runt 640 bolag har lämnat anbud för olika delar av bygget.

Jacktillverkaren Canada Goose debuterade alltså på Wall Street. Initiala uppgångar på 40 procent i Toronto och New York, där aktien handlades, mattades så småningom av och de som köpte på 18 dollar på Wall Street fick se en stängningsnotering på bara 16 dollar. Teckningskurs var strax under 13 dollar, och dagsfacit därmed plus 26 procent.

Förra veckans uppmärksammade debutant Snap föll däremot över 4 procent och drog sig ned under 20-dollarsnivån. Aktiens teckningskurs var 17 dollar och i inledningshandeln steg den till 24 dollar.

Oracle steg drygt 6 procent. Bolaget, verksamt inom databasmjukvara, signalerade ökad efterfrågan på molnbaserade tjänster som konkurrerar med Amazon och Salesforce.

Den amerikanska 10-årsräntan steg 4 punkter till 2.53.


Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Mycket talar nu för att 1600-nivån kommer att tas ut men därefter måste ju faktiskt nivån hålla och inte omedelbart punkteras för att skapa en impuls för nya uppgångar.”

Onsdagen inleddes med att ta ut taket i den rådande tradingrangen och steg till en ny 18-månadershögsta vid 1603 som nåddes efter någon timmes handel. Två nya försök att ta ut nivån men lägre högstanivåer blev istället en lokal topp och kursen föll under större delen av dagen. Dagslägsta vid 1585,5 markerades en knapp timme innan stängning. Avslutningen räddade dock dagen från att bli röd och stängningen såg stark ut men jag vill påstå att det bara var en paus från säljarna då volymen uteblev. Totalt stängde gårdagen 0,3 procent högre än i onsdags vid 1593,25.

Även om stängningen igår var högre än i onsdags sade jag igår morse att det var mycket som talade för att taket i tradingrangen skulle tas ut men att det var viktigt att nivån inte omgående punkterades. Jag skrev vidare att jag ville se ett utbrott där volymen tilltog och att stängnigen skedde i den övre delen av dagsstapeln. Volymen under de första timmarna var snarare avtagande och stängningen under mitten på kursstapeln som dessutom skedde under utbrottsnivån liknar mer en negativ turtle soup. Nu ökar risken för att pendeln vänder och att vi går mot en rekyl. Kom ihåg att det alltid är effektivare att trada ”andras misslyckande” och det är just vad en turtle soup bygger på. På samma sätt kommer det alltså vara många som placerat stoppar strax ovanför 1603 och nivån tas ut snabbt kommer det att bli en SSB (Shooting Stop Buy).

Volymen igår var den högsta sedan den 2 februari och hela 36 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Studerar vi volymutvecklingen under dagen var den dock kraftigast vid distributionsstaplarna. Volymbalansen är fortsatt stigande och positiv men det finns absolut en risk för eufori om man jämför med utvecklingen som vi såg i början av 2015.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Saltx Technology (kl 8.00), Cybaero (ändrat datum fr 23/2), EOS Russia , Petrotarg

ÖVRIGA
– Scania (ca kl 7.00)

STÄMMOR
– Caverion, Josab (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Financial Hearings arrangerar seminariet Next Big Thing kl 8.30
– Saltx Technology: rapportpresentation kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alimak: teckningstid i nyemission inleds (avslutas 31/3)
– Cefour Wine & Beverage: Cefour byter namn till Umida
– Episurf Medical: meddelar utfall omkring i dag
– Greater Than: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget
– Interfox Resources: anmälningstid i nyemission avslutas
– Petrotarg: sista dag för handel på First North inför avlistning
– Plejd: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 10/4)
– Rejlers: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 31/3)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Ahlstrom (0:49 eur), Danske Bank (9:00 dkk), Diadrom (0:60 kr+ 0:15 kr extra), Finnair (0:10 eur), Munksjö (0:45 eur), Nordea (0:65 eur), Ramirent (0:20 eur halvårsvis), YIT (0:22 eur)

MAKROSTATISTIK
* EMU: handelsbalans januari kl 11.00
– EMU: produktion byggsektorn januari kl 11.00
* USA: industriproduktion februari kl 14.15
* USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00
– USA: ledande indikatorer februari kl 15.00
– G20: finansministrar och centralbankschefer träffas i Baden-Baden

CENTRALBANKER
– RB: resultat realobligationsköp kl 10.07

ÖVRIGT
– Sommartid i USA sedan 12 mars. En timme mindre tidskillnad mellan USA och Sverige. Sverige byter två veckor senare, söndag 26 mars.


USA-börsen: Igår skrev jag: ”Siktet är nu i första hand inställt upp mot ATH-nivån kring 2400. Om det skulle visa sig att 2355 punkteras innan en ny högre topp än 2401 och utan att snabbt återtas kan det vara så att rekylen inte är klar men det återkommer jag i så fall till.”

Efter en skvalpig inledning mellan 2388,1 och 2385,5 punkterades öppningsboxen efter ungefär en timmes handel. Resten av dagen var svagt nedåtriktad och stängningen vid 2381,0 motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Siktet är nu i första hand inställt upp mot ATH-nivån kring 2400. Om det skulle visa sig att 2355 punkteras innan en ny högre topp än 2401 och utan att snabbt återtas kan det vara så att rekylen inte är klar men det återkommer jag i så fall till. Gårdagens candlestick stängde inte under marubozulinjen för onsdagens kursstapel och därför anser jag att sentimentet fortsatt positivt även på kort sikt.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv och stigande.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar