Tunt utbrott (låg volym och dålig bredd)

NEW YORK: OLJA OCH TEKNIK KLÄTTRADE, TWITTER NED IGEN,S&P +0,5%

STOCKHOLM (Direkt) Energi och teknik höll de amerikanska börserna under vingarna i måndagshandeln. Raset i Twitter utökades medan Mylan gick åt motsatt håll.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 18.329. S&P 500 steg 0,5 procent till 2.163. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,7 procent till 5.328.

Omsättningen på NYSE var nästan 26 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 43 procent under 20-dagarssnittet.

På aktiefronten gick oljebolagen i tandem med Brentoljan som rusade nära 3 procent till en ny ett års högsta, tungviktare Exxon avancerade 2 procent.

Inom sektorn föll Noble Group 6 procent, sedan råvaruhandlaren aviserat att den ska sälja sin amerikanska energienhet till Calpine för 800 miljoner dollar. Noble Group har rasat på börsen i spåren av fallen i råvarupriser, dock är aktien upp cirka 70 procent sedan början på september. Bolagets ordförande Richard Elman aviserade nyligen en plan om försäljning av tillgångar samt kostnadsbesparingar

Bakomliggande till oljeuppgången var ett uttalande från Vladimir Putin, om att Ryssland är redo att frysa utbudet och begränsa produktionen. Vidare uttryckte Saudiarabiens energiminister optimism kring att Opec kan komma överens med andra producenter.

”Priset drivs av rubriker vilket kommer fortsätta så länge samtalen i Istanbul pågår. Det var Saudis uttalande som satte fart på priset varpå ryssarna adderat till uppgången”, sade Bob Yawger, på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Apple ökade nära 2 procent till årshögsta efter mediauppgifter om att Samsung temporärt stoppat produktionen av Galaxy Note, som haft problem med överhettning och också börjat brinna. Rörelsen i Apple drog med sig hela tekniksektorn som hjälpte Wall Street högre.

Bland läkemedelsbolagen rasade Bristol-Myers Squibb 10 procent, efter nedslående data kring dess lungcancerpreparat Opdivo. Aktien noterade en ny två års lägsta. Konkurrenten Merck ökade 2 procent.

Mylan rusade 8 procent sedan bolaget i fredags, efter börsstängning, meddelat att det nått en överenskommelse med amerikanska myndigheter gällande böter för flera års överdebitering av allergipennan Epipen.

Vidare fortsatte raset i Twitter, 12 procent sjönk aktien vilket betyder minus 30 procent sedan i torsdags. Under helgen ska potentiella budgivare ha tappat intresset för att lägga bud på mikrobloggen. De senaste veckorna uppges bolag som Google, Disney samt Salesforce ha visat intresse.

På obligationsmarknaden var det lugnt eftersom den var helgstängd i veckoinledningen.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Sedan slutet av juni har nya högre bottnar och toppar skapat en stigande medellång trendkanal och så länge köparna suger upp säljtrycket innan golvet i kanalen gett vika talar mer för fortsatt uppgång än motsatsen. Vi ser samtidigt på övriga ledande index i USA och Tyskland att det råder en viss osäkerhet och så länge så är fallet ska vi inte bortse från risken för att höstrekylen inte är klar – än.”

Måndagen inleddes lite slagigt och den första timmen markerades 1455 på ovansidan och 1449 på nedsidan. Vid lunch togs 1455 ut med ett så kallat lägesgap och tilltagande volym (kommer jag att beskriva i detalj i min kommande bok om candlesticks). Är dessa värda att följa? Har påven en fånig hatt? Självklart är lägesgap som tar ut motståndsnivåer och tar aktien eller indexet upp i kortsiktigt fritt område (över gårdagens högsta) värda att följa och gårdagen blev inte något undantag.

Föregående vecka avslutades med viss osäkerhet strax under motståndsnivån från december 2015 men gårdagens candle eliminerade tog ut nivån och eliminerade den negativa omslagsformationen från i fredags. Som jag påpekat ett tag vill jag nu se att både SP500 och DAX visar styrka och tar ut de motståndsnivåer som taket i sina respektive tradingranger. Risken finns annars för att OMXS30 vänder ner och att det vi sett de senaste veckorna kommer att visa sig bli falskt. Som jag brukar säga ska vi dock inte krångla till det och så länge den senaste candlesticksformationen som vi ska bry oss om är positiv ska vi navigera vidare norrut, tills edgen för nedgång är större än uppgång.

Volymen igår var den lägsta på en vecka och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket är en liten varningssignal.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER STOCKHOLMSBÖRSEN
– Öresund (kl 8.00)

ÖVRIGA NORDEN
– Tryg (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* Alcoa (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Arc Aroma Pure, Everysport Media (extra), Oncology Venture (extra)

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Collector: anmälningstid i nyemission avslutas
– Cybaero: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Index Pharmaceuticals: första handelsdag på First North
– Mindmancer: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Provide IT: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Sagax: första dag för handel utan teckningsrätt nya D-aktier
– Yield: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: BRC, butiksförsäljning, september kl 1.01
* Japan: bytesbalans augusti kl 1.50
– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– AF: månadsdata september kl 8.00
– SCB: KPI september kl 9.30
* Tyskland: ZEW-index oktober kl 11.00
– USA: NFIB småföretagarindex september kl 12.00
– USA: LMCI september kl 16.00

CENTRALBANKER
– Fed: Charles Evans talar om ekonomi och policy i Sydney kl 3.30
– Riksbanken: Henry Ohlsson håller anförande vid MI-konferens om ”Samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen” kl 9.45
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Så länge indexet befinner sig i tradingrangen mellan 2194 och 2120 ska vi fortsatt vara beredda på tvära kast.”

Veckan inleddes med en uppgång upp mot 2170 som nåddes redan efter en halvtimmes handel och som skulle visa sig bli gårdagens högsta. Resten av dagen präglades av små rörelser med en dragning söderut. Stängningen vid 2163,7 motsvarade en uppgång med 0,5 procent.

Indexet är fortfarande fångat i en tradingrange mellan 2120 och 2194. Innanför denna ser vi nu ytterligare en kontraktion med utseendet av en triangel där kursen nu närmar sig spetsen och därmed ett mindre utbrott mot någon av begränsningarna som tradingrangen utgör. Som jag påpekat en tid ska vi vara beredda på tvära kast och varannandagsmönster. I fredags effektuerades en bearish engulfing som dels inte har bekräftats och dessutom ska vi inte fästa någon större vikt vid candlesticksformationer som sker mitt i en tradingrange.

Volymen igår var den lägsta sedan den 29 augusti och 19 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Alla sektorer stängde på plus igår och bästa sektorer blev basråvaror och energi. Före USA-öppningen idag (brukar väl vara efter stängning…) kommer Alcoa att lämna sin kvartalsrapport som anses vara det officiella startskottet på rapportsäsongen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar