Tufft motstånd kring 1310-1321 – viktig vattendelare

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De amerikanska börserna rörde sig successivt högre under måndagens handel, och noterades vid stängning kring de högsta nivåerna för dagen. Dow Jones-indexet släpade dock efter, tyngt av ett tapp i IBM:s aktie.

Vid stängning noterades Dow Jones upp 0,1 procent vid indexnivån 16.399, efter att ha återhämtat sig från nivåer en bit under nollstrecket, medan det bredare S&P 500 lyfte 0,9 procent till nivån 1.904. Teknikbetonade Nasdaq Composite klättrade samtidigt 1,4 procent till 4.316.

Omsättningen var 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Börserna byggde därmed på uppgångarna från fredagen. S&P 500 steg då 1,3 procent, men stängde ändå den gångna veckan som helhet på minus. Oro för den globala tillväxten och spridningen av ebola har minskat riskaptiten på börserna under den senaste månaden.

På måndagen stöddes Nasdaq och S&P 500 av en uppgång på 2,1 procent i Apples aktie, inför teknikbolagets rapport på måndagskvällen.

Samtidigt tyngdes Dow Jones av ett kursfall på 7,1 procent för tungviktaren IBM. Datorföretaget, som är den näst största komponenten inom indexet, redovisade ett resultat som var klart lägre än analytikerna väntat sig, och meddelade samtidigt att det inte längre tror att resultatmålen för nästa år kommer att kunna uppnås. En ny prognos för 2015 kommer att lämnas i januari, uppgav bolaget.

”Allt handlar om bolagsresultaten i dag. Visst, IBM:s siffror var en stor miss, men andra resultat kommer in bättre än väntat och det är bra nyheter. Tillväxttakten för det tredje kvartalet tycks ha skruvats upp och det är goda nyheter för marknaderna”, sade Karyn Cavanaugh, marknadsstrateg vid New York-baserade Voya Investment, till Bloomberg News.

Ett bolag som slog förväntningarna i måndagens rapportflöde var leksakstillverkaren Hasbro. I synnerhet försäljningen av killeksaker tog ett kliv uppåt under det tredje kvartalet, och aktien ökade 5 procent.

Bland övriga bolagsnyheter framkom bland annat att fusionssamtalen mellan järnvägsbolagen CSX och Canadian Pacific Railway avslutats. Amerikanska CSX tappade 1 procent på New York-börsen, medan Canadian Pacific Railway tappade 1,5 procent i Toronto.

Måndagen bjöd inte på några större amerikanska makrosiffror, men senare i veckan väntas investerare ta ställning till statistik över bland annat bostadsförsäljning och inköpschefsindex.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”De gånger kursen stigit med 3 procent eller mer på en dag och vollan varit lika hög som nu, eller högre, har kursen endast stått högre en vecka senare i 40 procent av fallen”. Efter en svagt fallande inledning av veckan kom köparna tillbaks och hann testa av fredagens högsta innan stängningen som skedde kring 1308,6 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

I dagsgrafen bjöds vi på en svans på nedsidan men som jag skrev och sade igår är det först nu som det viktiga motståndet i form av gapet upp mot 1321 kommer att testa riskviljan hos placerarkollektivet.

Totalt steg 275 aktier igår medan 233 stängde ner. 22 procent av aktierna på OMXS30 steg.

Högst omsatta aktier blev igår Atlas Copco A där aktier för 1306 miljoner kronor omsattes. Electrolux kom på andra plats där aktier för 1049 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på tredje plats och totalt 845 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som föll med 4 punkter hade Nordea som ensamt sänkte indexet med 1,1 punkter.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus blev konsumentprodukter och basråvaror. Sämst gick oljebolagen och telekom.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår rapporterande Electrolux B (+6,3%) följt av Boliden (+1,5%) och Swedish Match (+1,1%). Sämst gick Lundin Petroleum (-3,2%) och Kinnevik B (-1,9%) följt av Volvo B (-1,8%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Swedbank (kl 7.00), HiQ International (kl 7.30), Wihlborgs (kl 7.30), Karolinska Development (kl 8.00), Odd Molly (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), Proact (kl 8.00), IAR Systems (kl 8.30), ÅF (kl 10.30), Studsvik (kl 13.00), Fagerhult (kl 14.00), OEM (kl 14.00), Semcon (lunchtid)

AKTIETORGET
– Enzymatica

ÖVRIGA NORDEN
– Gjensidige Forsikring (kl 7.00), Orion (kl 11.00), Kone (kl 11.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Verizon (kl 13.30), Asos, Kimberly-Clark (före USA-börsernas öppning), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Swedbank: telefonkonferens för analytiker kl 8.45
– HiQ International: rapportpresentation kl 9.00
– Swedbank: presskonferens kl 10.45
– Nordic Mines: webbsänd kapitalmarknadspresentation kl 12.00
– Proact: rapportpresentation kl 12.00

KAPITALMARKNADSDAG
– Karolinska Development: webbsänd kl 9.00-12.00

MAKROSTATISTIK
– Kina: detaljhandel, industriproduktion, fasta investeringar september kl 4.00
– Kina: BNP 3 kv kl 4.00
– EMU: skuldnivå som andel av BNP 2013 kl 11.00
* USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: riksdagsjournalisterna träffar finansminister Magdalena Andersson kl 10.00

USA: Så här skrev jag igår: ”Sedan lägstanoteringen i onsdags har kursen stigit 3,7 procent och stängde högt upp i veckostapeln. Historiskt har kursen den kommande veckan stigit i knappt 60 procent av fallen”. Förra veckans positiva avslutning präglade starten på veckan och kursen steg i en lågvolatil upptrend under hela måndagen för att till slut stänga vid dagshögsta 1903,9 som motsvarade en uppgång med 0,9 procent. Sedan lägstanoteringen i onsdags har nu kursen stigit med 4,7 procent.

Efter onsdagens positiva hammer har de senaste fyra dagarna har stängt förhållandevis högt upp i kursstaplarna, vilket jag placerar i den positiva vågskålen.

419 av de 500 aktierna som indexet omfattar stängde på plus och av de 17 punkter som indexet steg stod Apple ensamt för mer än 1,5 punkter och tvåa kom Microsoft och tre Google, vilket även det hamnar i den positiva vågskålen.

Volymen var lägre än i fredags men trots det 6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

De två senaste handelsdagarna har ingen sektor stängt på minus. Bästa sektorer igår blev ickecykliska och cykliska konsumentprodukter.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp med 2,1 procent för att stänga vid $99,8. Google vände upp och steg med 1,9 procent och en stängde på $520,8. Twitter fortsatte upp med hela 4,0 procent och noterade en stängning vid $50,7 medan den sociala kollegan Facebook klättrade ytterligare 1,3 procent för att stänga vid $76,9.

Asien: Det är mestadels nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna. Kina presenterade de sämsta tillväxtsiffrorna sedan 2009.

Nikkei: -2,0%
Kospi: -0,8%
Shanghai: -0,7%
Hang Seng: -0,1%
Taiwan: -0,1%
Bombay: +0,2%
All Ordinaries: +0,1%

worldindikators

Lämna ett svar

Liknande

Liknande inlägg