Tuffa motstånd närmar sig och snabbt höghöjdsvarning

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Aktier på de amerikanska börserna steg på bred front under torsdagen. Onsdagens centralbanksrelaterade uppgång fortsatte därmed, vilket fick ledande index att nå positiva nivåer för året.

På statistikfronten kom data över arbetslöshet och konsumentförtroende, och på bolagsfronten var bland annat bioteknik i fokus.

Dow Jones Industrial Average och S&P 500 stängde båda 1,8 procent högre på indexnivåerna 17.908 respektive 2.062. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade lika mycket, här till 4.736.

Omsättningen uppgick till cirka 850 miljoner aktier på New York-börsen och 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

”Baksmällan från nyår har äntligen lagt sig. Onsdagens vändning bröt den negativa trenden av idel nedgångar och har gett en chans att sätta emot det svaga sentimentet. Det borde kunna ge marknaden en knuff i rätt riktning”, sade Justin Urquhart Stewart, förvaltare på Seven Investment Management i London, till Bloomberg News.

På statistikfronten noterades att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 4.000 till 294.000 personer under vecka 52, jämfört med veckan före. Nedgången var mindre än väntat då analytikernas prognos var 290.000 nya sökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bloomberg Consumer Comfort index, som mäter förtroendet bland amerikanska konsumenter, steg samtidigt till den högsta nivån på sju år förra veckan.

”På hemmaplan ser det ganska bra ut. Frågan är om Europa kommer att lyckas i sin återhämtning och vad ECB kommer att göra senare under månaden”, sade Walter Todd, chefinvesterare på Greenwood Capital Associates i South Carolina, till Bloomberg News.

Uppgångarna på de amerikanska börserna var breda och inom S&P 500 var samtliga sektorer på plus. Råvaror och IT gick starkast, medan finans och konsumentvaror hade en något svagare utveckling.

På bolagsfronten backade varuhuskedjan Family Dollar Stores 0,4 procent efter att ha redovisat resultat och försäljning under förväntan för det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Bioteknik bjöd på stora rörelser. Bind Therapeutics rusade över 37 procent efter uppgifter om att en samarbetspartner väntas lämna in en ansökan till FDA gällande ett läkemedel som använder Bind Therapeutics nanoteknik Accuring.

Inom samma sektor Biodel lyfte 14,5 procent sedan bolagets koncentrerade insulinbehandling visat sig mer effektiv än dess konkurrenters.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Gummisnodden har inte varit lika hårt spänd i ett positivt marknadsklimat mer än 29 gånger de senaste 16 åren och i 62% av dessa fall har kursen stått högre en vecka senare. Det är positivt om 1441 tas ut under onsdagen, förutsatt att utbrottet inte följs av en negativ reversal”. Torsdagen öppnade upp med ett gap och för några minuter såg det ut som om gapet skulle täppas till innan 10.30-vändningen kom. 14.30 bjöds vi på en WT Squeeze (en av mina två favoriter) i 5-min grafen och jisses vad det drog sen. Stängningen vid 1456,7 motsvarade en uppgång med hela 2,5 procent.

Volymen igår var visserligen lägre än i onsdags men trots det hela 24 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har inte sett en lika kraftfull och positiv ”hammerliknande” kursstapel sedan januari 1999 och inte mer än 19 gånger de senaste 16 åren. Hela det gap som uppstod mellan måndagen och onsdagen eliminerades via torsdagens kursstapel, vilket placeras i den positiva vågskålen, men samtidigt är det alltid svårt att ta nya positioner högt upp i långa kursstaplar (som jag beskriver i min bok om candlesticks).

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick teknologi och hälsovård, lite svårtolkat.

374 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus under torsdagen medan 158 aktier stängde på minus, vilket är hyfsad bredd även om det inte övertygar helt. Högst omsatta aktier blev Nordea, Ericsson B och Swdbank som tyngdes av sänkta rekommendationer.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår defensiva Swedish Match, Ericsson B och TeliaSonera. Den enda aktie som stängde på minus av OMXS30 var Swedbank men även SEB och SHB utvecklades svagare än index.

OMXS30 inför fredagen och Non Farm Payroll:

SP500 inför och Non Farm Payroll:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

AKTIETORGET
– FX International

STÄMMOR
– Saniona (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aerocrine: bolagspresentation kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling
– Havsfrun: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aerocrine: första handelsdag utan teckningsrätt i nyemission
– Hyresfastighetsfonden Management: anmälningstid i nyemission avslutas
– Shamaran Petroleum: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Kina: KPI och PPI december kl 2.30
* Tyskland: industriproduktion november kl 8.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans november kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion november kl 8.45
– SCB: industriproduktion november kl 9.30
– SCB: industriorder november kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion november kl 9.30
– Norge: KPI december kl 10.00
* Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
– ECB: annonserar LTRO-återbetalning kl 12.00
* USA: sysselsättning december kl 14.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat december kl 16.00
– USA: grossistlager november kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00

USA: Igår skrev jag: ”Det är positivt att den sekundära stigande motståndslinjen som förbinder bottnarna från mitten av oktober tagits ut med en bullish soldier. Onsdagens kursstapel omfamnades helt av tisdagens vilket jag ser som en spännande uppladdning för den kommande veckan”. Att onsdagens kursstapeln blev en uppladdning står utom tvivel men jag hade inte drömt om att uppgången igår skulle bli så kraftfull som den blev. Efter ett par tiondels procents positivt gap fortsatte kursen upp till 2060-nivån de första timmarna för att sedan hovra kring dagshögsta resten av dagen. Stängningen vid 2062,1 motsvarade en uppgång med hela 1,8 procent.

Volymen var högre än i onsdags och 6,8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Onsdagens kursstapel var alltså en bullish fortsättningsformation som omfamnades av tisdagens via en inside day som fungerar som en uppladdningsstapel. Efter gårdagens positiva gap tog stängningen ut de fem senaste dagarnas stängningar, trots att några av dessa kursstaplar varit kraftfulla nedgångar. Det är power, faktiskt så pass att det redan råder lite spänningar på kort sikt, som jag dock ser som positivt.

Om glaset varit lite haltomt de senaste dagarna när det kommer till bred och defensiva justeringar togs det igen igår. Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte upp och adderade hela 3,8 procent till de senaste dagarnas uppgång för att till slut stänga vid $111,9. Googles nedgång mattades av, åtminstone tillfälligt och aktien steg med måttliga 0,3 procent för att stänga på $502,7. Twitters varannandagsrörelser fortsätter och igår tvärvände aktien på nytt och steg med hela 4,9 procent för att till slut stänga vid $38,1 medan den sociala kollegan Facebook avancerade med 2,7 procent till $78,2. 463 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus igår. Det var inget snack igår. Placerarkollektivet tolkar glaset halvfullt igen och 2015 är nu för första gången på plus.

Alla sektorer stängde på plus även igår. Bäst gick offensiva aktier som teknologi och energi. Alla sektorer stod för uppgångar på mer än en procent.

Asien: För andra dagen i rad stiger börserna i Asien. Råvaru- och energiaktier agerar draglok. WTI-oljan noterar nu den längsta obrutna uppgångsfasen sedan augusti. Den nordamerikanska dollarn rekylerar ner något från sin tioårshögsta. Sydkoreanska Kospi har tagit på sig ledartröjan medan Taiwan och Kina backar något. I Australien stiger börsen med 1,5 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar