Tuffa motstånd kring 1367 och 1375

sammanfattningNEW YORK: NYA REKORDNIVÅER OCH FLYGBOLAG LYFTER, S&P500 +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Både S&P 500 och Dow Jones handlades på rekordnivåer på tisdagen efter att Alcoa inlett den amerikanska rapportsäsongen med kvartalssiffror över förväntan.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,7 procent till 18.347 och S&P 500 var också 0,7 procent högre vid nivån 2.152. Även Nasdaq ökade med 0,7 procent till 5.023.

Både S&P 500 och Dow Jones stängde på rekordhöga nivåer.

”Det finns inga andra alternativ än den amerikanska aktiemarknaden just nu, från en inkomstståndpunkt, och det är drivkraften i dag. Nu måste vi se lite vinsttillväxt bland de rapporterande bolagen för att underbygga denna uppgång”, sade Bill Northey, investeringschef vid Private Client Group of U.S. Bank, till Reuters.

Inom S&P 500 var det cykliska aktier, däribland råvaru- och finansrelaterat, som ledde uppgångarna.

På tisdagskvällen avancerade Nordsjöoljan Brent med nästan 5 procent och flera av basmetallerna noterades för breda uppgångar.

Den amerikanska rapportperioden inleddes av Alcoa på måndagskvällen, efter USA-börsernas stängning. Aluminiumjättens presenterade en kvartalsvinst över förväntan och aktien stängde 5,4 procent högre på tisdagen.

Ett annat bolag att rapportera en stark rapport var Seagate. Hårddisktillverkaren rusade 22 procent och presterade därmed bäst inom S&P 500.

Senare i veckan väntas rapporter från storbankerna JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo, som pressats hårt den senaste tiden i spåren av Brexit.

Amazon steg kraftigt i den inledande handeln efter att bolaget inlett den stora rean ”Prime Day” som pågår i 24 timmar. Efter att e-handelsbolaget kommunicerat att bolaget löst ett tekniskt fel som vissa kunder upplevt under rean backade dock aktien som sedan stängde 0,7 procent lägre.

Desto bättre gick det för United Continental som lyfte 9 procent sedan flygbolaget kommunicerat att den kvartalsmässiga passagerarenhetsintäkten kommer att sjunka mindre än väntat. American Airlines var samtidigt upp 11 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg med 8 punkter till 1,51 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Nu är indexet inne i ett område där vi tidigare sett volymen tillta och då är det naturligtvis intressant att se om köparna har tillräckligt självförtroende för att ta sig vidare upp mot taket i den långsiktigt fallande trandkanalen.”

Tisdagen inleddes positivt men redan strax innan kl 11 markerades dagshögsta vid 1358,8 men resten av dagen var en avslagen tillställning som pendlade mellan 1353 och 1357. Stängningen vid 1354,5 motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent.

Jag har vid flera tillfällen påtalat hur swingarna tilltagit i amplitud men avtagit i tid. De två senaste candlesticken har varit positiva och kursen noteras över de korta medelvärdena med en hårt spänd gummisnodd. Det kommer bli spännande att se om toppen vid 1367 som markerades dagen innan Brexit tas ut och hålls eller om vi kommer att få se en ny distributionsfas.

Bästa sektorer igår blev basråvaror och finans. Sämst gick konsumentprodukter och hälsovård.

Volymen igår var något högre än i måndags men trots det hela 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 57 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar igår och sedan årsskiftet är det 46 procent av dessa aktier som noteras högre.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Kungsleden (kl 7.00), Victoria Park (före börsöppning) (kl 7.30), Duni (kl 7.45), Corem Property (kl 8.00), Elanders (före börsöppning) (kl 8.00), Mycronic (kl 8.00), Sagax (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Bulten (kl 8.30), Ortivus (kl 8.30), ÅF (kl 10.30), OEM (kl 11.00), Proact (ca kl 13.00)

ÖVRIGA NORDEN
– Aker Solutions (kl 7.00), Nordic Semiconductor (kl 7.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Netflix

STÄMMOR
– C-Rad (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aker Solutions: telefonkonferens kl 9.00
– Duni: telefonkonferens kl 9.00
– Elanders: rapportpresentation kl 9.00
– Mycronic: rapportpresentation kl 9.00
– Kungsleden: telefonkonferens kl 14.00
– Proact: telefonkonferens kl 14.00

MAKROSTATISTIK
* Japan: industriproduktion (def) maj kl 6.30
* Frankrike: KPI (def) juni kl 8.45
– Spanien: KPI (def) juni kl 9.00
* EMU: industriproduktion maj kl 11.00
– USA: importpriser juni kl 14.30
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30
– Kina: handelsbalans juni

CENTRALBANKER
* BOC: räntebesked kl 16.00
* Fed: Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer kl 8.00
– Olja: IEA månadsrapport kl 10.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Måndagens candlestick stängde precis under hälften vid 2137 med ett shooting star-utseende. Nu blir det intressant att se om tisdagen stänger innanför fredagens box eller om köparna lyckas hålla kvar kursen ovanför utbrottsnivån vid 2135.”

Även tisdagen öppnade upp och vid halvtid nåddes 2155 som åtminstone tillfälligt, trots ett antal försök igår, inte togs ut. Stängningen vid 2152,1 ganska nära dagshögsta motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Det är lätt att lura sig och bli alltför optimistisk, även om utbrottet naturligtvis är positivt. Den negativa volymbalansen och divergensen tillsammans med en extremt hårt spänd gummisnodd är varningssignaler som vi måste hålla koll på. Sedan lågpunkten för två veckor sedan har indexet nu stigit 7,6 procent och vi har bara sett detta 8 gånger med en lika hårt spänd gummisnodd de senaste 20 åren, senast när kursen vände upp från finanskrisen i juli 2009. Vad är då oddsen den närmaste veckan? Det är helt omöjligt att sia om när vi bara har en träff knappt vartannat år och senast får vi förflytta oss 8 år tillbaks i tiden. För den som gillar statistik kanske det är intressant att studera hur sentimentet såg ut för just två veckor sedan då noterades indexet för en nedgång sedan årsskiftet och nu är det nya ATH efter mer än två års konsolidering! Jag har varit tvungen att flytta mig tillbaks till 1994 för att hitta ett liknande utseende och den gången bjöds vi på en uppgång på 40 procent det kommande året. Vi ska dock komma ihåg att det fortfarande är en del varningssignaler men att oddsen som det ser ut nu ökat för att vi ska se ett nytt långsiktigt positivt trendben byggas upp. Vad kan i så fall sätta käppar i hjulen? Jo att utbrottsnivån 2135 punkteras med kraft och inte återtas relativt snabbt och att vi inom en inte alltför lång framtid får se 1810 punkteras.

Volymen igår var högre än i måndags men 2 procent under det dagliga snittet för de senaste månaderna. Endast 59 procent av aktierna i indexet steg under gårdagen. Alla sektorer utom superdefensiva kraftbolag stängde på plus med energi, basråvaror och finans som draglok. VIX (skräckindexet) steg med en procent trots att börsen steg och noteras inför dagen till låga 13,6 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2235 och 2070 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar