Tro inte på fondförvaltarnas löften – tänk själv.

Nu skall fondbolagen försöka locka till sig de stackars småspararnas pengar igen. Inflödet till fonderna har minskat rejält, vilket självklart är ett sundhetstecken. Det är säkrare, billigare, enklare och tryggare att spara direkt i de underliggande aktier och instrument som utgör fondinnehaven. Nu försöker fonderna locka till sig småspararna genom att förvaltningsavgiften skall bli prestationsrelaterad. Det innebär att den eller de procent spararna får betala varje år kommer att bli något mindre när fonden presterar dåligt och högre när fonden går bra.

Detta är inget annat än ytterligare ett marknadsföringstrick.

Min rekommendation för de som planerar att satsa pengar i en fond, titta på fondens innehav och fördelning. Köp detta innehav utan att mellanhänder (fondförvaltarna), det blir betydligt mer lönsamt. Det är enkelt att ta reda på fondinnehavet, lägg in dessa aktier med rätt fördelning i ett kalkylprogram. Titta på fondens utveckling och jämför med avkastningen du får om du köper de underliggande instrumenten själv. Du kommer att se att du historiskt får mer än dubbla avkastningen genom att göra jobbet själv. När du sedan vill sälja, eller omfördela innehavet är det enkelt och billigt.

Nu när börsposter och begränsningar tagits bort när man handlar aktier är det enkelt att lägga upp ett månadssparande själv i de aktier man vill äga.

Tro inte på fondförvaltarna – tänk själv, våga ta hand om dina pengar – ett kul arbete som du kommer att få mycket bra betalt för.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar