Trevande inledning i väntan på veckans viktigaste siffra

Stockholmsbörsen: Förhoppningarna att Fed skulle presentera nya konkreta stödåtgärder var inte så stora under onsdagen vilket dämpade optimismen något. Tyskarnas ståndpunkt att stå emot den korkade Robin Hood-politiken håller tillbaks en del av förhoppningarna inför ett nytt försök till frälsningsmöte av ECB under torsdagen.

Onsdagens rörelser var små och höll sig mellan 1069 och 1061. Stängningen på 1065,9 motsvarade en svag nedgång med 0,2 procent.

Omsättningen under onsdagen uppgick inte till mer än 7,4 miljarder kronor vilket var hela 36 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 23 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår vilket tyder på dålig bredd.

Juli månad slutade med en uppgång på 4,8 procent vilket innebär att OMXS30 stigit med 7,9 procent sedan årsskiftet.

Det har inte hänt något i den dagliga analysen. Index fortsätter att testa av motståndsområdet mellan 1055 och 1072 och så länge varken 20-dagars medelvärde eller den stigande stödlinjen som förbinder bottnarna från början och slutet av juni ska vi leta efter positiva omslagsformationer kring någon av de viktigare stöden.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev Nokia (+4,8%), HM B (+1,0%) och Eric B (+0,6%).

Bästa sektorer var under onsdagen detaljhandel, teknologi och telekom som steg mellan 0,7 och 0,4 procent.

Sämsta sektorer var bildelsföretag, gruvor och verkstad som alla föll med över 1,0 procent.

Trots uteblivna besked om nya stödpaket och bibehållen ränta anser jag att både de amerikanska indexen och de flesta europeiska (inkluderat Sverige) uppvisar styrka. Skulle däremot någon av de närmaste stödnivåerna punkteras blir det intressant att se med vilken styrka köparna kommer att stå emot blankarna. Vi ska vara medvetna om att det är extremt små volymer och det gör den tekniska analysen mindre tillförlitlig.

Tyskland som hittills ansetts vara en tigerekonomi visar tecken på avmattning. Den sydeuropeiska krisen påverkar naturligtvis alla länder som har betyande export till dessa länder.

IMF anser att Sverige sparar för mycket och skapar obalanser i världsekonomin. De tycker att Sverige bör ta större ansvar för att få bukt med krisen och det måste väl innebära att mer pengar ska stoppas i de sydeuropeiska hålen och satsningar på ”ofantliga” utgifter. Jag är övertygad om att det kommer att behövas rejäla buffertar när krisen verkligen eskalerar och vilket ska dra upp Sverige när de flesta europeiska länder (och USA) kört i det ekonomiska diket?

Bolagsnyheter i korthet:
– Sony: Sänker vinstprognoerna
– Neste Oil: -144 miljoner euro före skatt
– Sharp: Skär ner 5000 jobb
– SAS: Goldman Sach avslutar bevakningen (som om den var värd något…)

Svenska rapporter idag:
– Heba

Utländska rapporter som kan vara intressanta idag:
– BNP Paribas (kl 7.00), Continental (kl 8.30), GM, Lemminkäinen (kl 7.00), Lufthansa (kl 8.00), Mitsubishi Motors (kl 6.00), Prosieben (kl 8.00), Smith & Nephew (kl 8.00), Sony (kl 8.00), Steris (före börsöppning), Telecom Italia, Toyota (prel datum)

Tider som är intressanta idag:
– Spanien: säljer obligationer kl 10.30
– EMU: PPI juni kl 11.00
* BOE: räntebesked kl 13.00
– USA: Challenger varselstatistik juli kl 13.30
* ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: industriorder juni kl 16.00

USA igår: Efter det väntade beskedet att Fed väljer att behålla räntan och inte ger några konkreta löften om nya stödpaket föll de ledande amerikanska indexen.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnade som många väntade sig dagslåneräntan oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent. Vidare skriver fedkommittén nu att den ”kommer att” erbjuda ytterligare lättnader vid behov. I juni var kommittén ”beredd att” vidta nya åtgärder vid
behov.

Onsdagen präglades av osäkerhet och en svag dragning söderut. S&P 500 handlades inom intervallet 1385 och 1373. Stängningen på 1375,1 motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

Förra veckans uppgång på 1,7 procent innebär nu att SP500 stigit med 9,4 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med teknikintensiva Nasdaq Composite som stigit 12,1 procent. Återigen var det småbolagsindexet Russell 2000 som tog mest stryk och tappade hela 1,9 procent igår och med det en ny veckolägsta.

Asien idag: Det är blandade rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei och Australiska All Ordinaries stiger med 0,4 repsektive 0,3 procent. På övriga börser är det mestadels nedgångar. Störst nedgångar är det i Kina där Shanghai backar med 1,0 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar