Torsdag 4:e juni – avvaktande och fortsatt osäkert – råvaror backar

Stockholmsbörsen föll igår hårt tyngd av banker och energirelaterade aktier. Säljtrycket på bankerna ökade efter hand som dagen fortskred.

OMXS30 slutade i stort sett på dagslägsta och backade totalt 3,1 procent på 770,5 punkter. Omsättningen uppgick till 15,6 miljarder kronor. Indexet stängde i stort sett på dagslägsta, vilket indikerar svaghet. Under börsdagens sista minuter utgjorde golvet i den korta stigande trendkanalen ett stöd som höll, detta kan leda till en upprekyl mot i första hand nivån runt 790-800. Även idag gäller det att hålla koll på stöd och motståndsnivåer. De amerikanska terminerna ligger på ungefär samma nivå som igår kväll.

omxs30real0906032

Swedbank rasade hela 16 procent efter förnyad oro över situationen i Baltikum. Den lettiska regeringen misslyckades att sälja statspapper med 30 dagars löptid för totalt 760 miljoner kronor till en ränta runt 10-12 procent. Vad detta leder till vet ingen, men det spekuleras i att ingen vågar låna ut pengar till Lettland och detta kan i värsta fall leda till ett statsfinansiellt haveri.

Enligt Riksbankens stabilitetsrapport i tisdags kan de svenska bankernas förluster uppgå till hela 300 miljarder kronor, för Swedbanks del kan förlusten uppgå till 75 miljarder kronor.

Krisen i banksektorn drar med sig även fastighetsbolagen, en dom i Regeringsrätten som förhindrar lägre beskattning via handelsbolag satte press på fastighetsbolagen. Fabege backade 6,5 procent till 30,20 kronor.

Verkstadsbolagen pressas precis som bankerna när börsen sätts under press, idag backade SSAB A med 3,4 procent till 106 kronor. Sandvik stängde 2,9 procent lägre än i går.

Torsten Janssons utförsäljning av i stort sett alla sina B-aktier i New Wave pressade ner aktien 14,5 procent till 12,35 kronor. – Om ryktet om att blanka Swedbank var korrekt kom ju ganska ”lägligt”, sant eller ej. Den som följde ryktet har gjort en bra affär.

Som vanligt när det är tufft på börsen går aktier som inte är så konjukturkänsliga bra, idag tuffade AstraZeneca på uppåt med 0,3 procent till 313 kronor. Swedish Match och Husqvarna steg med 1,44 respektive 0,68 procent.

Mest omsatt igår var Ericsson B som backade 2,36 procent till 70,20 kronor. Swedbank var näst mest omsatt och backade hela 16 procent, följt av Nordea, HM, SEB, TeliaSonera och Sandvik.

Bästa bransch (minsta nedgång) var konsumentrelaterade produkter som slutade precis runt nollstrecket. Bank- och finans var sämsta bransch tätt följt av energi bägge sektorerna tappade runt 5 procent.

En devalvering framstår nu mer och mer som oundvikligt i Lettland.

Viktiga hållpunkter idag:
– Nederländerna: KPI maj kl 9.30
– EMU: detaljhandel april kl 11.00
– Island centralbank: räntebesked kl 11.00
– Bank of Engaland: räntebesked kl 13.00
– ECB: räntebesked kl 13.45
– USA: produktivitet (def) 1 kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– ECB: Jean-Claude Trichet, ECB-chef, talar på presskonferens kl 14.30
– BOC: räntebesked kl 15.00
De amerikanska börserna pressades av sysselsättningssiffror som hade räckt att skicka upp börserna om de kommit en annan dag. Idag var det nervositeten och förnyad oro som dominerade, de stigande oljelagren fick oljerelaterade aktier att backa.

I spåren på det sjunkande oljepriset backade oljebolagen i USA.

S&P 500 stängde 1,4 procent lägre än i tisdags, DJIA avancerade något på slutet och stängde 0,7 procent nedåt och Nasdaq backade 0,6 procent.

S&P ligger i en kortare stigande trendkanal och har sedan i måndags försökt att passera motståndet runt 950 punkter, men misslyckats två gånger och trillat ner mot stödet som golvet i kanalen utgör. Stängningen lyfte indexet som var på väg att passera ner genom stödet vid 920 men vände i sluthandeln upp och stängde ner 1,37 procent på 931,75 punkter. Histogrammet är negativt och kursen befinner sig under MA20 vilket kan bana väg för ytterligare nedgång. Vi får se vad statistiken som kommer i eftermiddag bär i sitt sköte, det behövs inte mycket för att vända från positivt till negativt scenario. Höjda röster på att räntan i USA måste höjas för att inte skapa en inflationsbubbla i kombination med Bernankes varning om att försöka låna sig ut ur krisen.

in-x090603

Dollarn förstärktes mot euron. Kronan stärks (som ni ser i diagrammet nedan) mot både dollarn och euron, oljan försvagas något idag på morgonen.

I Asien är det för första gången på fem dagar nedåt över hela linjen, sämst utveckling är det på börserna i Hongkong och Taiwan. Råvaror och amerikansk statistik tynger börserna.

indikatorer6

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar