Torsdag 28:e maj – nervöst men fortsatt nedåt

Onsdagen präglades av en börs som gick mestadels sidledes och klarade att stänga på en oförändrad kurs, trots att bank- och finansaktier tyngde index. När börsen stängde låg OMXS30 på precis samma nivå som i onsdags, endast små rörelser där stöd och motståndsnivåerna testades under dagen.

Stängningen skedde på 774 vilket var precis på samma nivå som dagen innan, omsättningen var endast 13 miljoner kronor. Mest omsatt idag var Swedbank som på nytt har börjat blankas ordentligt, aktien föll med 4,9 procent till 48,50. Nordea backade 1,02 procent och SEB A hela 5,71 procent, även starka SHB backade men endast 0,86 procent.

OMXS30 öppnade uppåt efter draghjälp från den diff det blivit under kvällen och natten mot de amerikanska terminerna och utvecklingen i Asien. Redan i öppningsticket nåddes motståndet runt 780 och indexet föll tillbaks till öppningskursen och bildade en insideday-formation, som sedan bröts för att testa stödnivån 770 som visade sig hålla hela dagen. Resten av dagen jämviktspendlade kursen runt det glidande medelvärdet MA20. Stängningen var svag på precis samma nivå som öppningen imorse. Momenteum är helt avtaget och utvecklingen kommer att styras av nyheter och information. En fortsatt dragning nedåt med reservation för USA-statistiken som kommer i eftermiddag.

omxs30real0905271

Idag gäller det att hålla koll på:
– West Siberian lämnar kvartalsrapport mellan klockan 07.00 och 08.00
– 09.30 Detaljhandelsstatistik och producentprisindex från SCB
– 09.55 Arbetslöshetssiffror från Tyskland
– 10.00 BNP från Litauen
– 11.00 Konjunkturbarometer och företagsklimat inom EMU
14.30 Order varaktiga varor, nyanmälda arbetslösa USA
16.00 Försäljning nya hem USA
17.00 Oljelager veckostatistik USA
– Klockan 19.30-21.00 håller Sony Ericsson presskonferens i Stockholm
– Opec har oljemöte i Wien

Riksbanken återställde sin valutabalans (mer nedan), troligen för att vara rustade när när verkligheten börjar visa sig i Balitikum.

Bankaktierna hade en tuff dag även igår och idag lär nog inte bli något undantag. Blankningarna i Swedbank ökade rejält igår. SEB och Swedbank är de svenska banker som exponerat sig hårdast i Baltikum. Swedbank har i dag en exponering på 217 miljarder kronor och SEB 166 miljarder kronor. Förmodligen kommer Swedbank att behöva genomföra ytterligare en nyemission, kanske även SEB även om de förmodligen är bättre kapitaliserade. Vid ett nedåtgående börsklimat idag kommer förmodligen bankaktierna att fortsätta nedåt.

Ericsson och Sandvik som jag rekommenderade köp i igår lyckades bägge att hålla sig på plus 0,73 procent respektive 2,48 procent. SSAB steg hela 3,55 procent efter att den tyska ståljätten Salzgitters vd Wolfgans Lesse sade sig ha blivit mer optimistisk kring utvecklingen för 2009.

Lastbilsbolagen Volvo och Scania har det tufft och backade 2,0 procent respektive 2,6 procent. Statistik från Europa visade idag att lastbilsregistreringarna sjönk kraftigt under april.

Morphic redovisade ett resultat efter finansnetto på minus 61 miljoner kronor, enbart för årets första kvartal. Ett minst sagt ”imponerande” resultat med en omsättning på 73 miljoner kronor. Ett bolag som bluffar med tillstånd, får massor av skattepengar till sina projekt men ändå behöver ta in ytterligare 30 miljoner i en riktad nyemission som nu blev återkallad på bolagsstämman. Grundarna Peter Enå och Kurt Dahlberg beviljades inte ansvarsfrihet av bolagsstämman, detta öppnar för framtida skadeståndskrav mot dem.

På eftermiddagen efter att USA-börserna öppnat kom statistik av försäljning och prisutvecklingen av befintliga hus. Försäljningen steg med 2,9 procent mot förväntade 2,0 procent, däremot sjönk bostadspriserna med 1,1 procent mot förväntade 0,2 procent.

Börserna i USA stängde nedåt i väntan på en eventuell konkurs i GM som skapar förnyad osäkerhet. General Motors har det tufft nu, en konkurs verkar vara den enda utvägen vilket vi förmodligen kommer att bevittna inom några dagar. Aktien backade hela 20,1 procent efter att många av långivarna sagt nej till uppgörelser.

S&P 500 stängde 1,9 procent lägre, DJIA backade 2,1 procent och Nasdaq composite noterades 1,1 procent lägre. Omsättningen uppgick till 3,5 miljarder aktier. Bankaktier fortsätter att tynga även de amerikanska börserna. Kursen tappade kontakten med det glidande medelvärdet MA20 och stängde svagt med ett negativt momentum som tyder på fortsatt svaghet. Om S&P 500 inte etablerar sig över 890-900 nivån kommer indexet förmodligen att söka sig ned mot 870-nivån.

in-x

En devalvering i Lettland blir mer och mer trolig, det tolkas nu som att Riksbankens offentliggörande igår att de lånar upp ytterligare 100 miljarder kronor tolkas som att de förbereder sig för en lettisk devalvering.

Det är en blandad utveckling i Asien, där Japan vände uppåt när yenen försvagats mot dollarn. De kinesiska börserna håller stängt för helgdag.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar