Torsdag 26/2 – på väg mot en rysare

Ursäkta, jag har inte tid att följa börserna nu måste följa Victorias och Daniels förlovning, det är ju jättespännande, skall de få varann, hur mycket kostade ringen, kommer förlovningen att inkräkta på den viktiga melodifestivalen. Jag läser Di noga för att få reda på alla snaskiga detaljer och därför blir bloggandet lite lidande…(missa inte mina synpunkter på iPred-lagen längre ner i inlägget…)

Stockholmsbörsen steg som väntat rejält inledningsvis och lika väntat blev uppåtrekylen inte speciellt långvarig. Det är nu fjärde dagen i rad som börsen faller och uppåtrekylerna blir kortare för varje försök. Stängningen blev ungefär på samma nivå som i tisdags där OMXS30 backade marginellt med 0,1 procent och slutade på 617,4 under låg omsättning (11,8 miljarder kronor).

Trelleborg B backade åter, igår med 5,39 procent och slutade på 28,10. Bara den senaste veckan har aktien backat nästan 25 procent och det fallet ser inte ut att vara över.

Swedbank ser inte heller så bra ut, aktien backade 5,5 procent och slutade på 24,20, även Swedbank ser svag ut tekniskt.

Totalt steg 273st aktier, 293st sjönk och 168st slutade på samma kurs som igår. Idag har vi 70 procent säljsignaler och 30 procent säljsignaler på swingbasis.

Högst omsatt igår var Ericsson, som gick ganska bra i USA igår, följt av H&M och Atlas Copco A.

OMXS30 ligger fortfarande i en fallande trend och vi är inne i en konsolidering som blir tajtare för varje försök till uppgång. Är detta vändningen uppåt, eller är det bara lugnet för stormen och ett jätteras? Ingen vet! Tekniskt indikeras en fortsatt nedgång och inte förrän indexet passerar nivån runt 700 med tilltagande volymer kan vi börja prata om en trendvändning. Momentumindikatorerna har vänt uppåt, vilket kan innebära en rekyl uppåt, men trenden är som sagt fortsatt ned.

090225_omxs30

Stöd och motsstånd är samma som från gårdagen.

Det var väldigt nervöst och minst sagt stor volatilitet på börserna i USA igår. Börserna utvecklades negativt även om de stärktes något på slutet. De usla hussiffrorna pressade börserna till en början, men Ben Bernanke lyckades med sitt tal lugna aktörerna så att fallen inte blev så dramatiska. När börserna stängde slutade DJIA ner med 1,1 procent, både S&P 500 och Nasdaq backade 1,1 procent vardera. Nasdaq har nu backat sju av de åtta senaste handelsdagarna.

Bankerna var i blickfånget hela dagen och till en början var det rejält nedåt, men efterhand stärktes de och slutade lite ”blandat”. Bank of America steg 9,1 procent och Citigroup backade 3,1 procent.

Teknikaktier gick starkt med Apple i spetsen, aktien steg 1,1 procent.

GM rusade rejält inför dagens kvartalsrapport, när börsen stängde hade aktien gått upp hela 14,9 procent, på rykten om att Obama inte kommer att låta biljättarna gå i konkurs. Vi får väl se idag om Obama-ryktena och ryktet om ett bättre resultat för GM än förväntningarna. Både cheferna på Ford och GM gick offentligt ut igår och meddelade att man kommer att sänka sina löner rejält.

Stresstesterna för bankerna som började igår och skall vara klara i april. Finansdepartementet anser att det finns en större osäkerhet om förlusterna än vad som tidigare kommit fram, men menar samtidigt att storbankerna är ”väl kapitaliserade”. Finansminister Timothy Geithner menar att ett statligt övertagande av banker är ”fel startegi för landet” och stresstesterna kommer att visa hur mycket eventuellt extra kapital som kommer att behövas.

Sedelpressen Obama vill att kongressen avsätter 634 miljarder dollar för att genomföra en översyn av sjukvårdssystemet. Obama sade att han kommer att sätta hög prioritet på sjukvårdsreformer trots den ekonomiska kris landet befinner sig, eftersom han menar att ”kostnaderna för vårt hälsosystem har tyngt vår
ekonomi och vår nations samvete tillräckligt länge”, enligt Obama. Obama talar minst sagt med dubbel eller ännu mer delad tunga, ena stunden talar han som en präst om hur mycket framtidstro han har och hur bra det kommer gå, för att några minuter senare skrämma skiten ur alla investerare när han pratar om hur mycket värre än förväntat det kommer att bli. Personligen tror jag att Barack Obama kommer att få det besvärligt att hålla ihop alla trådar. Trovärdigheten måste snart rasa rejält för denne mystiske man, i hans senaste tal till nationen. Igår sade han att nationen skall bli mindre skuldsatt genom att man sänker skatten för 95 procent av befolkningen… En sak är säker Obama verkar vara en daytraders dröm, för ingen kan skapa rörelser som han…

Nasdaq ligger precis som OMXS30 i en konsolidering i den fallande trenden och ackumulerar nu kraft för att ta sig uppåt, vilket inte ser så troligt ut, det är högre sannolikhet att den negativa trend som indexet befinner sig i kommer att återupptas och den långa konsolideringen vittnar om att det kan bli med bra fart.

090225_compx

Även i Storbritanien föll huspriserna med 1,8 procent i februari jämfört med månaden före. I januari sjönk priserna med oreviderade 1,3 procent.

I Japan sade Tadao Noda, ledamot i Bank of Japans policyråd att den japanska ekonomin försämras mer än vad som spåddes av centralbanken för mindre än en månad sedan. Förhållandena i Japan kommer att bli betydligt värre än förväntat.

– För övrigt tycker jag det är synd att det verkar som om ledamöterna i Riksdagen lever på en annan planet. Den nya iPred-lagen, vad är det för jävla trams? Vakna upp! Nu skall vi spana på varandra för att se om någon illvillig lagbrytare laddar ner musik eller film utan rättigheter från Stim. Sami, upphovsmännen eller Sony. Så länge något är fel prissatt oavsett vilket skälet är till prissättningen kommer människor att söka alternativ. Är det för dyrt med hushållsnära tjänster jobbar folk svart, kostar det nästan tvåhundrakronor för barnen att köpa en skiva för att få tillgång till en låt kommer de på sätt att kringgå detta, oavsett om det är lagligt eller ej. Har man hämtat upplägget på iPred-lagen från Kina, för upplägget är ju precis likadant. Den som blir fälld skall själv bekosta en annons i dagspressen där den fällande domen publiceras, precis som i Kina där den dödsdömde får betala kulan själv. Målsägare, det vill säga Sony, eller Stim och Sami får själva bestämma skadeståndet, är detta riktigt klokt?!? Se till att prissättningen står i relation till det folk vill betala och gör det enkelt att ladda ner lagligt utan virus så kommer det att lösa sig utan ändrad lagstiftning. I Sverige har vi alltså återinfört ”skampålen” fast i modernare kläder.

Detta händer idag torsdag 26/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Aerocrine (kl 8.00), Geveko (kl 12.30-13.00), Ledstiernan (kl 8.00), Lundin Mining (kl 15.30), Oxigene, Rejlers (kl 8.00), Rörvik Timber

FIRST NORTH
– Capilon, Catech, Genovis, Precomp Solutions, Precomp Solutions, PV Enterprise, Redbet

AKTIETORGET:
– Archelon Mineral, Community Entertainment, Coolguard, Hedson Technologies, Innate, Lovisagruvan, Miris Holding, Nordic Camping, Relation & Brand, Star Vault, Systematisk Kapitalförvaltning, XRF Analytical

ÖVRIGA NORDEN:
– FLSmidth & Co, Frontline, GN Store Nord, Golden Ocean, Jinhui, Leröy Seafood, Seadrill

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Acerinox, CTC Media (före USA-börsernas öppning), Dell

BÖRS ÖVRIGT:
– SFF arrangerar seminarium på temat ”Den amerikanska ekonomin i den nya Obama-eran” kl 8.00-9.15
– Lundin Mining: telefonkonferens kl 17.30
– Oxigene: webbsänd rapportpresentation kl 22.30

STATISTIK:
– Storbritannien: Nationwide huspriser februari kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik januari kl 9.30
– SCB: handelsnetto januari kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet februari kl 9.55
– EMU: konjunkturbarometer  februari kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat februari kl 11.00
– Belgien: KPI februari kl 11.30
– USA: order varaktiga varor januari kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30
– USA: försäljning nya hem januari kl 16.00
– Tyskland: KPI (prel) februari

POLITIK:
– Riksdagen: Anders Borg deltar i muntlig frågestund kl 14.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: Stefan Ingves frågas ut i finansutskottet om den aktuella penningpolitiken kl 9.00
– ECB: M3 januari kl 10.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar