Torsdag 14:e maj – fortsatt osäkert

Obama-administrationen med finansminister Timothy Geithner i spetsen kör vidare med sin ”roadshow” och försöker med peptalk att övertyga världen om att ekonomin håller på att läkas. Igår sade den amerikanske finansministern till Bloomberg News att oron för systemrisker har minskat och återhämtningen har kommit igång.

Stämmer det verkligen att återhämtningen är stark? Personligen är jag skeptisk, men lyckas finansministern och Obama-regimen få igång konsumtionen med något som liknar länspumpning hålls kanske skutan flytande ett tag till.

Idag bör vi hålla koll på SCB:s huspriser. Den senaste deflationssiffran skall vi nog inte stressa upp oss så mycket inför, den grundar sig till stor del på räntesänkningen som bidrar med -1,6 procentenheter till KPI-siffran. Om husprissiffrorna som kommer idag visar på kraftigt stigande priser kan det åter passera Stefan Ingves stresströskel. Att fokusera så kortsiktigt på inflationssiffror tror jag kan vara ödesdigert.

Frågan är nu självklart hur stor justeringen skall bli, tre dagars nedgång, är vi åter på väg in i en bear market? S&P 500 befinner sig fortfarande i en kortare uppåtgående trendkanal och har gjort så sedan i början på mars. Försöken att bryta över motståndsnivån runt 930 misslyckades och de senaste tre dagarnas nedgång innebär att golvet i trendkanalen testas. Bryts golvet och volymen fortsätter att tillta i nedgångarna håller jag för troligt att vi kommer få se ett test av 825-830 nivån, vilket skulle innebära en nedgång på runt 11 procent från toppen. Många experter i USA skriver att nedgången kommer att ligga på 15-16 procent, det innebär att stödet runt 790 kommer att testas. Om nedgången blir så pass stor förstår jag inte varför just detta stöd skulle hålla och inte en så pass accelererande nedgång skulle kunna ta indexet betydligt lägre. Ju större nedgång, desto mer påverkar det konsumentförtroende, investerarnas stresströsklar och fler indikatorer indikerar en bearish market.

För mindre än en vecka sedan ansåg analytikerna att stresstestet som visade att de största bankerna behövde minst 74 miljarder dollar var positivt och att ”bara” en halv miljon nya arbetslösa var ett tecken på att ekonomin var på väg att läkas. Tre börsdagar senare är även positiva uttalanden från Fed och pensionären Alan Greenspan negativa. I början på förra veckan läste man överallt om att alla som sade att börsen var överköpt var gnäll från ”såna som undertecknad” och från teknister som missat tåget. Kan det vara så att de pratar i egen sak, de har toksatsat för att girigheten att missa något är större än förståndet och riskspridningen?

Efter en så snabb och kraftfull uppgång kommer en återhämtning, rekyl, vinsthemtagning eller vad vi nu kallar det. Det är väl ändå bättre att vara beredd och följa ett sunt ekonomiskt tänkande än att skrävla att det bara är att köpa och vår portfölj har minsann slagit värste konkurrenten.

Jag säger det åter och åter igen, följ signalerna. Lita inte på analytiker och förståsigpåare som oftast försöker rädda egna placeringar. Ni som läste min artikel i helgen om det förväntade börsovädret blir nog inte förvånade om maj kommer att bli en riktig skitmånad, men självklart vet vi inte om så blir fallet.

Allt hopp sätts nu till att finans- och huskrisen skall bedarra, jag hade önskat att den skulle läka. Tyvärr tror jag att världens regeringar skapar nya bubblor. Det känns inte sunt att prio ett är att få igång lånekarusellen igen, till vilket pris som helst. Som pensionären Alan Greenspan sade häromdagen, ”Läkningsprocessen går bättre än väntat, till och med så bra så att företag som vill låna pengar oftast får låna mer än de önskar”. Det är kanske inte så konstigt att den förre centralbankschefen tillsammans med Clinton lyckades skapa den största bubblan under efterkrigstiden. Hur kan man mäta eller jämföra återhämtningen i ekonomin med hur mycket pengar som lånas ut.

– Är det något jag förstår – så är det att jag inte förstår.

Börserna igår var intressanta och väldigt förutsägbara. OMXS30 försökte som väntat med några små uppstudsar i inledningen, men mycket mer än så blev det inte för när stödet vid 769 bröts satte nedgången fart och varade hela dagen (jag vet att jag låter som en papegoja). På tre dagar har indexet backat mer än 6 procent. OMXS30 stängde på 748 punkter vilket blev en nedgång på hela 2,8 procent. Precis som kollegan S&P 500 tangerar OMXS30 golvet i den kortare stigande trendkanalen. Jag har sett att det idag på morgonen är flera tekniska bedömare som anser att indexet i och med att det tangerar golvet skall söka sig uppåt innanför kanalen. Gårdagens utveckling och senare idag med stöd från USA som stängde väldigt negativt och osäkert. Indexet stängde svagt under MA20 som indikerar fortsatt nedgång. Om indexet skulle vända uppåt och passera 765-768 byter jag inriktning, men annars tror jag mer på en fortsatt nedgång som fortsätter om vi passerar under 743-745.

Motstånd: 750-752 / 770-775
Stöd: 745 / 735 / 725

omxs30real-090513

 
alfa-090513Alfa Laval har nått taket i den lite längre fallande trendkanalen, i en kanal med lite kortare tidshorisont har aktien de senaste dagarna fallit ner och signalerar neutral till sälj. I det kortare perspektivet närmar sig nu kursen både stödet vid 65-67, som sammanfaller med golvet i den kortare stigande kanalen. Fram tills antingen stödet vid 65 kronor passeras nedåt, eller motståndet passeras med parametrarna på rätt håll är jag neutral till aktien.

Motstånd: 70 / 79
Stöd: 67 / 60
in-x-090513USA-börserna hade även de en negativ dag och stängde svagt klart under MA 20 och tydliga tecken på fortsatt nedgång. Vi får se under dagen hur mycket mod PR-maskineriet Obama och Timothy Geithner kan ingjuta hos de amerikanska investerarna.

 

 

Detta händer idag den 14:e maj 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Affärsstrategerna (kl 13.00-14.00), Aspiro (kl 8.30), B&B
Tools (kl 11.30-12.00), Bong Ljungdahl (lunchtid), Brinova
(kl 10.00-12.00), East Capital Explorer (kl 8.20),
Ledstiernan (kl 8.00), Mekonomen (ca kl 8.00), Mobyson (kl
9.00), Nibe (kl 9.00), Novotek (kl 15.00), Peab (vid 13-
tiden), Phonera (kl 9.00), Swedol (kl 15.00)

ÖVRIGA NORDEN:
– Prosafe Production (före kl 9.00)ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– BT Group (kl 8.00), Bwin, Genentech, Invensys (kl 8.00),
Kloeckner (kl 7.00), Sony (kl 8.00), Wal-Mart (kl 13.00)

Bolagsstämmor:
– Affärsstrategerna, Albin Metals, Anoto, Aspiro, Bong
Ljungdahl, Danske Bank (extra), Drillcon, Eniro, Enlight,
Esoteric Golf, Fingerprint Cards, Generic, Getupdated, Hifab,
Ledstiernan, Nibe, Novotek, Paynova, Peab, PGS, Phonera,
Prosafe, Seanet (extrastämma), Swede Resources, Swedol,
Trimera, Vostok Nafta

Viktiga händelser:
– Finland: KPI april kl 8.00
– Mekonomen: telefonkonferens kl 9.00
– Teknikföretagen: konjunkturprognos kl 9.00
– Spanien: BNP (prel) 1 kv kl 9.00
– Nederländerna: KPI april kl 9.30
– SCB: småhusbarometern april kl 9.30
– East Capital Explorer: telefonkonferens kl 10.00
– ECB: månadsrapport kl 10.00
– Olja: IEA månadsrapport maj kl 10.00
– Nibe: telefonkonferens kl 11.00
– Aspiro: press- och analytikerkonferens kl 12.00
– Irland: KPI april kl 12.00
– Fordon: registreringsstatistik personbilar april från ACEA
– Kennametal: ordersiffror april
– Polen: KPI april kl 14.00
– USA: PPI april kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa veckostatistik kl 14.30

– Idag handlas Unibet exklusive utdelning på 0,23 GBP

 Noterat:
– I tidningen Affärsvärlden var det en ”chefsanalytiker” som sade i förra veckan: ”Trenden är väldigt starkt just nu. Det som stärker den ytterligare är alla de korpar som kraxar om att marknaden är överköpt.” Så länge kraxet fortgår kommer marknaden att fortsatta att gå. För det visar att det fortfarande finns folk och krafter som ligger utanför marknaden och är helt felpositionerade, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.
Sånt snack blir jag så trött på, okunniga förståsigpåare som enbart är ute efter att skydda sina egna positioner än att hjälpa andra. Om de på allvar hade varit ute efter att hjälpa, stötta och ge råd hade de väl varit stolta att visa sitt namn och inte gömt sig bakom ”sade en känd chefsanalytiker”. Fegis!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar